Det har stort sett vært østafrikanske vinnere av Stockholm Marathon siden årtusenskiftet, og det er vel nærliggende å tro at det samme igjen skjer i slutten av mai. Men da vil vedkommende kun få med seg kransen tilbake til hjemlandet.
I år er hele pengepremiepotten på 250 000 svenske kroner forbeholdt nordiske løpere, i det som blir kalt en nordisk landskamp. Satsingen er så omfattende at arrangøren, i motsetning til tidligere år, ikke inviterer inn andre utenlandske toppløpere, og det er heller ikke premiepenger til eventuelle vinnere fra andre land enn Norge, Sverige, Finland, Danmark eller Estland.
– Vi vil gjøre det lukrativt for nordiske løpere å stille i Stockholm. Norden trenger det nå, dette er en satsing som kommer til å gå annethvert år som vi tror kan være med å hjelpe utviklingen her i nord, sier presseansvarlig Lorenzo Nesi til DN.
Prøvd før
Noe av det samme prøvde nederlandske Utrecht Marathon i 2011 da de bestemte seg for å kun betale 100 dollar til vinnere som ikke var inviterte, mens inviterte vinnere skulle få 10.000 dollar. Kun nederlandske løpere ble invitert hvilket medførte ramaskrik og rasismebeskyldningene haglet fra flere hold.
Foreløpig har det vært stille rundt ordningen i Stockholm, kun en pressemelding ble sendt ut ifjor høst.
– Vi har fått god respons fra nordiske løpere, sier Nesi.
– Men er ikke dette å diskriminere de beste løperne?
– Nei, verdenseliten løper uansett ikke Stockholm Marathon, de løper i Berlin og andre mer kjente løp med helt andre premiepenger, sier Nesi.
– Forventer dere reaksjoner?
– Vi får se hva som skjer. Kanskje fungerer det ikke, kanskje gir det den effekten vi håper på. Dette er en prøveordning, sier han.
Nesi er selv trener og løper og han mener det er en tendens i Norden til at unge talenter ikke makter å gjøre den jobben man er nødt til å gjøre for å bli best i løping.
– Hvor mange i 20–30 årene er beredt til å ligge mange måneder i Kenya eller Etiopia på treningssamling, under de kårene som befinner seg der? Det er ikke mange som orker det. Men de beste vestlige løperne gjør det, sier han og legger til at han håper arrangementet kan bidra positivt for Norden.
«Interessant»
Det håper også Jack Waitz som mener eksperimentet til Stockholm er interessant.
– Det er et kjempevanskelig spørsmål, men det må skje noe i Europa nå. Interessen er minimal, sier han.
– I USA er det flere løp der man legger inn egne prispenger til amerikanske statsborgere. det kommer mer i Europa også, legger han til.
Men blir ikke dette å lure vestlige løpere, de må vel konkurrere mot de beste hvis de skal bli blant de beste?
– Jeg tror alle er bevisste på det. De fleste er klar over at det er tusenvis av kenyanere som kunne slått dem, men vi må få opp interessen, sier Waitz som legger til at langdistanseløpere i Norden sliter økonomisk og har behov for langt mer ressurser for å kunne gjøre jobben 100 prosent.
– Da betyr løp som Stockholm Marathon faktisk litt, sier han.
«Vanskelig»
Jasper Buitink, som er manager og elitekoordinator i Oslo Maraton, synes det er legitimt å vie de nordiske løperne oppmerksomheten i Stockholm.
– Det er samtidig en meget vanskelig problemstilling som alle store løpsarrangører i Europa står overfor. Hvem skal inviteres? Man er redde for å diskriminere, få rasiststempel, samtidig opplever man at nasjonsinteressen forsvinner.
En arrangør står fritt til å invitere hvem de vil. De største inviterer ofte de antatt raskeste i verden for å skape blest om rekordtider. – Det er nok en tendens til at enkelte arrangører lar være å invitere østafrikanere. Om det er bevisst eller ubevisst, og om det handler om økonomi – det vet jeg ikke, sier han.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.