Fredrik Græsvik skrev igår kveld at han var tatt av dekningen av konflikten mellom Israel og Palestina, grunnet «feil fokus».
Dette avviste TV 2 i morges, og Græsvik har senere dementert påstanden.
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum mener at journalister bør flagge sterke meninger.
- Man kan ikke tvitre som privatperson og mene at det ikke påvirker ens rolle som journalist, generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Presseforbundet, og legger til:
- Det er bedre at både seere og lesere blir kjent med hva en journalist står for og er opptatt av.
- Så du mener Fredrik Græsvik bør få skrive det han har gjort på Twitter?
- Her mener jeg det må være mulig å ha to tanker i hodet på én gang, og det legger også Vær Varsom-plakaten opp til: Man skal ivareta sin uavhengighet og integritet, men hvis det er forhold av vesentlig betydning som lesere eller seere bør bli kjent med, så er det bedre at disse flagges.
Oppfordret til varsomhet
Den rutinerte utenrikskorrespondenten har vært i hardt vær på sosiale medier som en følge av dekningen av konflikten. På sin Twitter-side skrev han 22. juli at han synes Med Israel for Fred (MIFF) ikke skulle få delta i Midtøsten-debatten.
«De bør ikke få slippe til i det offentlige rom med for å drive sin hatefulle hetskampanje», skrev Græsvik.
Græsvik har av TV 2-ledelsen blitt oppfordret til å være forsiktig på sosiale medier.
- Han har i likhet med andre TV 2-ansatte fått en klar henstilling om å opptre varsomt og objektivt i sosiale medier når man omtaler saker man selv rapporterer fra, sier nyhetssjef i TV 2, Arne Rovick.
- Frihet og begrensninger
Påtroppende direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås mener det er et kjerneproblem når reportere kommer med egne ytringer om saker de selv dekker.
-Det å være journalist er en rolle som innebærer både frihet og begrensninger. Det er banalt sagt ikke slik at man kan gjøre hva som helst i en hvilken som helst rolle, men jeg håper flest mulig medier er liberale rundt journalisters deltagelse og ytringer på sosiale medier, sier Åmås, og understreker at han uttaler seg generelt, da fakta i Græsvik og TV 2-saken er uklare.
Den tidligere Aftenposten-redaktøren håper mediehusene er så liberale som mulig når det kommer til journalisters ytringer i sosiale medier.
-Mediehusene kan ikke bare forvente at journalisten skal bruke sosiale medier til å promotere saker fra egne medier for å skaffe flere lesere eller seere, sier Åmås.
Må få delta
- Alle journalister er mennesker. La journalistene være argumenterende og by mer på seg selv på sosiale medier. Han har jo et ståsted, og vil uansett bli mistenkt for det ene eller andre. Det er avklarende å argumentere for hans personlige mening, sier kommunikasjonssjef for sjakk-OL og foreleser i sosiale medier, Jarle Heitmann.
Heitmann tror flere og flere journalister i fremtiden vil jobbe mer for seg selv og mener det å bygge merkevarer på sosiale medier blir svært viktig for både journalistene og mediehus.
- TV 2 har godt av å bygge disse profilene. Fredrik Græsvik er fantastisk å høre på, blant annet fordi man vet bakgrunnen hans og hva han står for, sier Heitmann.
Vær tydelige
Løken Stavrum understreker at sterke meninger er etterspurt og at det er viktig å være tydelige på hva man mener.
- Etter denne krigen i Gaza vil jeg for fagets del slå et slag for undring og usikkerhet, særlig når man er journalist. I det øyeblikket man har påført seg selv en klar mening, ikke bare i et middagsselskap men foran flere tusen på Twitter, kommer man fort i en posisjon der man må forsvare en mening heller enn å søke brister i eget resonnement og meninger, sier Løken Stavrum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.