Bruker du IOS 8, krypteres nå dataene dine automatisk. Så fort du velger en kode, skal ingen uten koden kunne få tilgang til data du lagrer på telefonen eller nettbrettet ditt.
Bruker personvern som reklame
Endringen kommer som et svar til kritikere som har beskyldt teknogiganten for å gi seg for lett når myndighetene ønsker å samle inn informasjon.
Og Apple har brukt de nye forbedringene for personvernet aggressivt i sin markedsføring av IOS 8 og Iphone 6, med passe dårlig fordekte angrep på konkurrenter Apple mener ikke tilbyr samme grad av beskyttelse.
– Apple har aldri jobbet med noe statlig organ fra noe land for å lage en bakdør til noen av våre produkter eller tjenester, sa Apple-sjef Tim Cook i et åpent brev til sine kunder.
På sine nettsider om personvern skriver Apple nå at med dataene dine kryptert på telefonen, er det kun ditt personlige passord som gjør dem tilgjengelige.
– Det er ikke en gang lenger teknisk mulig for oss å svare på en ransakelsordre fra myndighetene som ønsker å få utlevert data fra produkter som kjører IOS 8, skriver Apple.
Google krypterer allerede
Etter flere sleivspark fra Tim Cook om hvordan Google leser beskjedene dine for å kunne markedsføre deg til annonsører, var Google denne gangen raskt på banen for å påpeke at dette hadde de allerede gjort lenge.
Til Washington Post sa pressetalskvinne Niki Christoff at «Android har tilbudt kryptering i over tre år, og nøklene blir ikke lagret utenfor produktet, så de kan ikke deles med myndighetene».
Nyheten er at Google nå også vil kryptere data på nye telefoner som norm, heller enn som et tilbud.
– En leilighet vi ikke kan gå inn i
Utviklingen har fått FBI til å reagere.
Sist søndag snakket FBI-direktør James Comey om regjeringens behov for å kunne bedrive elektronisk overvåkning i et 15 minutter langt innslag på amerikanske «60 Minutes». Der fortalte Comey at han er bekymret for hvor vanskelig det nå blir å ransake telefoner.
– Ideen om å tillate salg av produkter som gjør det mulig for noen å unngå , bekymrer meg. Jeg vet ikke hvorfor vi skulle ønske noe sånt i USA. Det er som å selge biler med bagasjerom som aldri kan åpnes, selv av politi med en ransakelsesordre. Eller en leilighet som politiet ikke kan gå inn i. Ville du bodd i det nabolaget, spør Comey retorisk i intervjuet.
– Har gått for langt
Comey fortsetter med å snakke om hvordan krypteringen kan hindre viktig politiarbeid.
– Tanken på at vi skal hindres fra å gå inn i en telefon, selv med en ransakelsesordre basert på skjellig grunn, i en sak som handler om kidnapping, overgrep mot barn eller terrorisme, får meg til å mene at vi har gått for langt, sier Comey til «60 Minutes»
Ønsket å snoke i telefoner uten ransakelsesordre
Forbes påpeker i sin omtale av saken at samtidig som Comey argumenterer for at myndighetene skal kunne drive elektronisk overvåkning med en ransakelsordre, er den barrieren under press fra lovens lange arm.
Basert på to saker fra California og Massachusetts, der politiet brukte telefonlogger og bilder på mistenktes telefoner for å arrestere gjengmedlemmer, ønsket politiet retten til å kunne gå inn i telefonene uten en ransakelsordre.
I en dom i juli slo amerikansk Høyesterett derimot fast at politiet fortsatt trenger en ransakelsesordre for å gå inn på telefonen til en arrestert person i USA.
Les også på DN.no i dag:
Et av verdens største oljeprosjekt er en total fiasko
- En giftig cocktail for oljeprisen
- Eiere av de dyrere Teslaene har fått panikk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.