Skal strømmetjenester og bredbåndsleverandører være med å betale for norsk film- og tv-produksjon?

Det er stridens eple når blant andre direktørene i Telenor og Get, tre statsråder, filmbransjens representanter og toppsjefene i Norges største tv-kanaler setter seg rundt bordet på invitasjon fra kulturminister Thorhild Widvey.

Blør etter dvd-kollaps

To tredjedeler av dvd-salget i Norge er blitt borte siden 2009. Bare ifjor falt salget med 200 millioner kroner. Og fremtidens pengestrømmer for film og tv er digitale.

Av de fem løsningene som er skissert å kunne bøte på filmbransjens tap av inntekter (se grafikk), vil filmbransjens representanter sannsynligvis peke på et tvunget spleiselag. I Frankrike er strømmeselskaper og bredbåndsleverandører forpliktet til å bruke to prosent av omsetningen sin på film- og tv-produksjon i landet. Ministrene spør konkret hva partene tenker om en slik løsning i sin invitasjon til samtalen.

Men hva de kanskje mest sentrale aktørene i den nye økonomien synes om spleiselagsideen, vil forbli uvisst. Strømmeselskapene som Netflix og HBO Nordic var begge invitert, men har valgt å ikke møte.

– Det vil være interessant å høre hvorfor de ikke deltar, når store deler av den norske regjering inviterer til møte, sier bransjedirektør Torbjørn Urfjell i Virke Produsentforeningen, som representer omtrent hundre uavhengige film-, tv- og spillprodusenter.

Netflix er opptatt

Netflix’ kommunikasjonsdirektør Joris Evers forklarer fraværet med at selskapet er opptatt.

– Vi følger den norske debatten med interesse, men kan dessverre ikke være tilstede i alle fora, sier Evers.

– Hvis det bare snakk om et kapasitetsproblem, så gleder vi oss til å møte dem ved neste anledning. De står fritt til å foreslå en dato, så kommer vi til dem, sier Urfjell.

Bredbånds- og filmbransjen er partene rundt bordet som har stått sterkest mot hverandre. De sier begge at de vil lytte til hverandre når de nå går i samtaler.

– Vi er glad for at vi er invitert til å samarbeide. Vi får se om vi klarer å få frem de felles interessene som finnes der i å få en stødigere finansiering norsk innhold. Vi håper at flere vil se egeninteressen og muligheten til å tjene penger ved å være med på å finansiere norsk film, tv og spill, sier Urfjell i Virke Produsentforeningen.

– Når vi går i møter, så er det for at det skal være et reelt møte hvor vi vil høre hva folk har å si. Så får vi se hvor det bringer oss, sier direktør for internett og nye medier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.

Skarp strid

Men frontene har vært steile i forkant av samtalene.

Lederne i Filmforbundet, Skuespillerforbundet og Norske filmregissører har kalt bredbåndsleverandørene «de nye nettpiratene». IKT-Norge har beskyldt filmbransjen for å forsøke å «snike til seg andre folks penger» og har kategorisk avvist nye avgifter. Beskjeden derfra er at filmbransjen selv må finne nye forretningsmuligheter. Videre forteller bredbåndsaktører at de opplever det som at filmbransjen først har vært en bremsekloss for digitalisering og nye forretningsmuligheter, for så å kreve at de som har tjent på digitaliseringen, skal betale for dem.

Når filmbransjen møter Get ved kulturministerens bord, skjer det også etter en mangeårig rettsstrid med kabelselskapet om vederlagsrett, som først ble løst ved forlik for knappe to uker siden.

I midten sitter tv-selskapene. De er tjent med at norsk film- og tv-produksjon får mer penger å rutte med, men kan måtte være med å betale regningen om man faller ned på en strømmeavgift eller et tvunget spleiselag.

– Vårt budskap er at det må være forutsigbare og gode rammevilkår som gjør at vi kan konkurrere på like vilkår i samme marked. Vi har et felles ønske med norske myndigheter om å løfte frem norsk innholdsproduksjon, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.