Norske medier får lite å juble for i budsjettet. NRK ba på forhånd om økning i kringkastingsavgiften på 30 kroner, men får ingenting ekstra.
Kulturdepartementet skriver i en pressemelding at dersom man tar hensyn til økt avgift og økt antall lisensbetalere, «har lisensinntektene samlet sett økt med nominelt 1 831 millioner kroner, fra 3 581 millioner kroner i 2006 til 5 412 millioner kroner i 2015. Dette tilsvarer en økning på 51,1 prosent».
Alt om statsbudsjettet 2017: Følg DNs dekning her
– Ikke nødvendig
- NRK har gjennomført flere effektiviserings- og innsparingstiltak de siste årene. Inntektsutviklingen de ti siste årene, i tillegg til effektiviseringen NRK har vært gjennom, tilsier at det er økonomisk handlingsrom til å videreutvikle NRK innenfor nåværende utgiftsrammer, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.
- Det er ikke nødvendig å øke kringkastingsavgiften nå. Kringkastingsavgiften til NRK har økt mer enn den generelle prisstigningen de siste ti årene, samtidig som antallet lisensbetalere har økt, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.
Helleland foreslår samtidig kutt i pressestøtten på ti millioner kroner, og høster ikke overraskende kritikk fra Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann, Arild Grande.
- Jeg skjønner ikke at de nok en gang prøver seg på kutt til en mediebransje i krise og masseoppsigelser, skriver Grande i en tekstmelding.
Mediebransjen skuffet
Også styreleder i Mediebedriftenes landsforbund, Tove Nedreberg, er skuffet.
– Det er skuffende at kulturministeren nok en gang kutter i pressestøtten. Hun er godt kjent med hvor tøffe tider det er i bransjen. Nå trenger mediehusene forutsigbarhet, men dette har hun valgt å se bort fra, sier Tove Nedreberg, styreleder i MBL.
Hun påpeker at det er tredje gang på halvannet år at pressestøtten kuttes - og dersom kuttet ikke blir reversert i budsjettforhandlingene vil pressestøtten være kuttet med 20 millioner kroner siden sommeren 2015.
Også Landslaget for Lokalaviser misliker kuttet.
– Regjeringen burde ha hevet produksjonstilskuddet kraftig for å vise at de vil gi avisbransjen drahjelp i vanskelige omstillingstider. Bransjen sliter med å opprettholde inntektene, noe også lokalavisene merker. En økning i støtten ville vært med på å hindre, i det minste redusert flere nedskjæringer som rammer journalistikken, sier generalsekretær Rune Hetland og styreleder Roar V. Osmundsen i Landslaget for lokalaviser (LLA) i en uttalelse.
Les også: Kulturministeren har hatt fem møter med TV 2 - men konkurrentene får ikke vite hva de snakket om
Har fått kritikk
Kulturminister Linda Hofstad Helleland har de siste ukene fått kritikk for å være for opptatt av idrett og medier.
Og kritikken toppet seg da hun valgte å dra på en konferanse om idrett og tro i Vatikanet samme dag som statsbudsjettet blir lagt frem. Det er nemlig Hellelands første budsjett som kulturminister, etter at hun tok over for Thorhild Widvey i desember ifjor.
Kulturbudsjettforslaget er 465 millioner kroner høyere enn da Thorhild Widvey var kulturminister i 2015.
Dette betyr en økning på 3,6 prosent.
- Kultur, idrett og frivillighet fyller livene våre med innhold. De gir oss sterke fellesskap i hele landet. Det er viktig for regjeringen med god offentlig finansiering av det som er viktig for oss. I budsjettet for 2017 prioriterer vi å løfte den kreative næringen. Regjeringen foreslår å bevilge over 70 millioner kroner til tiltak som skal legge til rette for vekst og utvikling i kulturell og kreativ næring, og styrke kunstnernes muligheter for økte inntekter. Satsingen omfatter alle uttrykk, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.
Se DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.