Eventyreren er blitt symann, brannmannen daglig leder i Non-stop dogwear, psykologen medeier i butikken og finansmannen styreleder.
Non-stop dogwear produserer hundeutstyr, og er blant gasellebedriftene i Hedmark.
– Det har vært en kamp helt til ifjor. Da snudde det. Men jeg ligger fortsatt våken om natten og tenker på hvordan jeg skal snu den ene kronen til to kroner, sier daglig leder Kristoffer Grøtan Olsen (30) fra Brøttum i Ringsaker kommune i Hedmark.
Sloss mot isbjørn
En elegant whippet trer ut av soveposen på gulvet og strekker de flisetynne benene over Olsen. Han sitter i skinnsofaen til samarbeidspartner og hundekjører Birgitte Næss (40), som han sponser med utstyr. I hundegården på gårdstunet utenfor bjeffer 23 polarhunder av rasen Alaska husky.
Hjernene bak Non-stop dogwear er fire ganske ulike sjeler. Sebastian Plur Nilssen (28) la ut på en ukes lang tur i villmarken allerede som 12-åring.
Siden har han sloss mot isbjørn og reist på turer til Sibir og Alaska.
– Jeg sloss mot en isbjørn på Svalbard i 2010, og overlevde såvidt. Jeg har stor respekt for isbjørn, men jeg er ikke redd for dem, sier Nilssen.
Tonje Wahl Evensen (31) jobber som psykolog på fulltid (og hadde ikke tid til å være med på intervjuet), mens Olsen var brannmann i Oslo og driver med hundekjøring på fritiden. Fredrik Skjøldt (32) er eier og styreleder i flere selskaper.
– Vi startet så smått i 2008 med et norskregistrert utenlandsk foretak. Samboeren min, Tonje, og jeg brukte pausene på en landslagssamling til å sy en ny sele. Vi så at de fikk gnagsår av selen de gikk med. Vår sele «Free motion» gjør at selen ikke strammer ved pusterøret til hunden eller gir gnagsår, forteller Olsen.
På en fest litt senere hanket paret inn kompisen Nilssen som produktansvarlig og syer.
– Seb-ern er en racer på symaskinen. Det er rene Fredrikssons fabrikk. Symaskinen er blodtrimmet, sier Olsen og tar frem en sele han har sydd.
– Målet vårt er at hunden skal få det beste utstyret som finnes. Mannen i gaten handler mest av oss, men hunder som trener aktivt, såkalt brukshund, er vår nisje. Vi ønsker å bli større innenfor hundesporten, sier Olsen.
I 2009 gikk medeier Svein Ivar Moen, Olsen, Evensen og Skjøldt inn med rundt 125.000 kroner i egenkapital. Siden oppstart er driftsinntektene økt fra 900.000 kroner i 2009 til ni millioner ifjor.
– Det har vært masse dugnadsjobbing helt siden starten. Det er først i år vi ser den store forskjellen. Vi ligger an til å omsette for 15 millioner kroner i år, og tar sikte på 23 millioner neste år, sier Olsen.
Merker prispresset
Non-stop dogwear har tre datterselskaper i Tyskland, Tsjekkia og Sverige. Selskapet leverer utstyr til alt fra mindre lokale forhandlere, til veterinærer og store kjeder som XXL.
– Priskrigen er utfordrende hos XXL, men vi kjører den samme innkjøpsprisen for alle, og ønsker ikke å skvise ut faghandlerne, sier Olsen.
Selskapet selger produktene i over 20 land fra New Zealand til Alaska. Birgitte Næss blir sponset med produktene. Til gjengjeld tester hun dem ut og klager hvis det er noe hun ikke er fornøyd med.
– Jeg kunne ikke klart å drive med hundekjøring uten en sponsor. Bare for til hundene koster 500 kroner dagen. Jeg trenger for eksempel masse sokker, halsbånd og seler. I løpet av sesongen fra 1. august og til snøen forsvinner, kjører jeg 700 til 800 mil med hundene, sier Næss.
Stueveggen hjemme hos Næss er full av bilder fra Finnmarksløpet, Europas lengste sledehundløp. Fra taket henger flere titall røde sløyfer med gullmedaljer på.
– Målet er å leve av hundekjøring, men du blir ikke styrtrik av det, sier Næss.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.