En ny gel festet på et lysrør, så liten at den kan føres inn i blodåren din, skal gjøre det mulig å overvåke menneskers blodsukker kontinuerlig.

Nicolas Elvemo (bak i midten) observerer ansatte ved St. Olavs Hospital i Trondheim ta blodprøver fra en pasient på intensivavdelingen.
Nicolas Elvemo (bak i midten) observerer ansatte ved St. Olavs Hospital i Trondheim ta blodprøver fra en pasient på intensivavdelingen. (Foto: Ole Morten Melgård)
Bak nyvinningen står selskapet Glucoset, som drives av Hunt, Nicolas Elvemo (32) og Sondre Volden (39).

Du får diabetes på operasjonsbordet

Problemer med blodsukkeret er noe man gjerne tenker er forbeholdt diabetikere.

Men de fleste av oss får svingende blodsukker og en «midlertidig diabetes» når vi er så syke at vi enten befinner oss på en intensivavdeling eller et operasjonsbord.

Høyt blodsukker er farlig. Økt fare for infeksjon og nyresvikt er bare noen av komplikasjonene.

Lav blodsukker er enda farligere. Vedvarende lavt blodsukker kan gi hjerneskade og i verste fall død.

– Jeg så hvor mye de strevde

Det var det siste som skjedde med Tines far da han i 2012 fikk et illebefinnende og ble innlagt på sykehus med diabetes type 1.

– Det tok lang tid å stabilisere blodsukkeret hans og han fikk store hjerneskader og døde, sier Hunt.

 

Rett etterpå kom Hunt over prosjektet som skulle bli til Glucoset på NTNU i Trondheim.

– Det slo ned i meg og føltes litt for riktig. Jeg turte nesten ikke søke, sier hun.

– Jeg sier ikke at teknologien vår hadde reddet livet hans, men jeg satt på sidelinjen og så hvor mye de strevde.

Legen gir deg kunstig høyt blodsukker

Vanligvis avverges blodsukkerfall raskt fordi man ser symptomer som skjelving og svimmelhet (føling). Men er person i narkose har ikke de samme synlige symptomene.

Svaret har så langt vært å holde pasienter på et kunstig høyt blodsukkernivå.

– Frem til for omtrent 20 år siden trodde man det var gunstig å la pasienter ligge med kunstig høyt blodsukker. Men så fant man via studier at det ga betydelig nedgang i dødelighet å redusere blodsukkernivået, forklarer Nicolas Elvemo.

Men fortsatt holdes pasienter på et kunstig høyt nivå.

 Forklaringen er hvor lang tid det går mellom hver måling og et plutselig fall i blodsukkeret kan være langt mer akutt og dødbringende enn den mer generelle og vedvarende faren ved kunstig høyt blodsukker.

Om man kan måle blodsukkeret kontinuerlig, kan pasienten legges på et normalt nivå og man kan reagere raskere og riktigere på endringer.

I dag måles blodsukkeret gjennom blodprøver. Det tar tid.
I dag måles blodsukkeret gjennom blodprøver. Det tar tid. (Foto: Ole Morten Melgård)
 

Vinn eller forsvinn

Veien fra en god idé til at noe faktisk tas i bruk på et sykehus er likevel lang. Glucoset er startet i ruinene av konkursen til et tidligere forsøk på å anvende teknologien til kreftdiagnostisering.

Til nå har de tre fått gjennomført testet i griser med gode resultater. Til neste år begynner de første testene på mennesker. Om alt går etter planen skal de ha prototyper for bruk i pasienter klare i 2017.

Og selv hvis man kommer dit at man har et kommersielt produkt, er det gjerne kun plass til den ene og beste løsningen på markedet for helseteknologi.

– Vi har to tydelige konkurrenter som også forsøker å anvende diabetesteknologi på dette området. Og vi har flere konkurrenter som har prøvd og gitt opp. Men det skumleste som finnes må være å starte et produkt i et marked hvor man ikke har konkurrenter. Og når vi ser på hvorfor de andre har gitt opp, styrker det oss i troen på at vi har noe som er unikt, sier Elvemo.

Nå skal alle kunne booke sitt private band

I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Hvor finner du artistene som er flinke nok til å kunne spille i bryllupet ditt, men samtidig ukjente nok til at du kan ta deg råd til dem? Inspirert av delingsøkonomien vil Lydelig vil koble usignerte artister med spillejobber.

Les mer her.

Nå kan du booke ditt private band
I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
01:07
Publisert:

Kim kjører Uber, leier ut rom på Airbnb og har startet et vaskeselskap uten ansatte

Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere

Gründerblogg: Derfor bør din neste idé IKKE være en app(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.