Han startet karrieren som vaktmester i den amerikanske kasino-hovedstaden Las Vegas, før han lærte seg programmering på egenhånd og til slutt startet sitt eget internettselskap. I dag er han sjefen for venturekapitalselskapet 500 Startups' inntog i Norge.
- Jeg fikk min første titt på en gründerbedrift da jeg ryddet i kontorlokalene til en. Det var spennende, og jeg tenkte at det var noe bedre arbeid enn min daværende jobb der jeg tømte søppel, forteller Percival.
Ikke alle gründerhistorier er suksesshistorier. I en artikkelserie på DNgründer forteller en rekke gründere om hvordan de feilet tidligere i karrieren, og hva de lærte av det.
- Det neste jeg gjorde var å finne en jobb innen it-støtte og brukte fritiden min på å lære meg hvordan internett fungerte.
Han hevder selv å ha brukt 10 år og 10.000 timer på å lære seg om datamaskiner, internett og gründervirksomhet.
- Det var kun etter så lang tid og jobb at jeg følte meg klar til å hjelpe andre gründere.
Hevder fiasko er nødvendig
I senere år har han startet en rekke selskaper og blant annet jobbet i den tidligere internettgiganten Myspace før han ble partner i venturekapitalselskapet 500 Startups, som investerer i oppstartsselskaper over hele verden.
- Du må absolutt feile et par ganger for å virkelig lykkes. Du lærer mye mer av det, men dessverre er det både en vondere og dyrere opplevelse. På tross av dette er viktig å prøve, og heller komme deg på bena igjen. Nesten alle av mine beste investeringer er i selskaper der gründerne er på sine andre eller tredje oppstartsselskaper, sier Percival, som selv har vært med på en spektakulær nedtur som en av toppsjefene i Myspace.
Milliardgiganten som falt
I begynnelsen av 2000-tallet var det sosiale nettverket Myspace det store. Medlemmene kunne dele bilder, videoer, musikk og tekstinnlegg med hverandre, nokså likt de dominerende sosiale nettverkene i dag.
Mediemogulen Rupert Murdoch og hans medieimperium kjøpte Myspace for 580 millioner dollar, omtrent 4,9 milliarder kroner etter dagens kurs i 2005. Myspace gikk i 2006 forbi Google som verdens mest besøkte nettsted, og var verdens største sosiale nettverk fra 2005 til 2008.
I 2009 ansatte selskapet Percival, som gikk inn i toppledelsen i selskapet. Da hadde selskapet allerede begynt å merke konkurransen fra Facebook, og begynte å miste brukere. Brukerfallet eksploderte etter hvert som Myspace ikke klarte å holde følge med konkurrentene; annonseinntekter falt og konkurrentene vokste fra den tidligere giganten. I 2011 ble selskapet solgt for en sum antatt å ligge rundt 35 millioner dollar, rundt 300 millioner kroner etter dagens kurs.
Percival forlot selskapet i 2011, men forteller at han lærte mye om oppholdet.
- For meg var tiden i Myspace en uvurderlig erfaring, der jeg fikk se et svært internettselskap prøve å henge med i tiden. Mesteparten av læringen var hvordan storkapitalens strategier kan hindre innovasjon. Så i dag bruker jeg denne erfaringen som venturekapitalist, og forsøker derfor til enhver tid å redusere uenigheter og friksjon i oppstartsselskaper, sier Percival.
Myspace er i dag delvis eid av popartisten Justin Timberlake, og er en plattform mellom musikere og deres fans. Nettstedet inneholder også redaksjonelt innhold knyttet til populærkultur og musikk.
Venter moro i Norge
500 Startups har investert omtrent 200 millioner dollar i over 1.300 selskaper i over 50 land. Percival ser store muligheter i det norske markedet.
- Nå er den perfekte tiden å involvere seg i norske oppstartsbedrifter. Norge skal gå gjennom store forandringer når dette velstående landet dreier seg vekk fra olje og inn mot nye, programvare-drevne industrier. Investorer som kommer inn nå kan tjene stort når disse selskapene blir store, og de er også de som vil ha det mest gøy med å bygge opp disse bedriftene, sier han.
Har du tips til gode gründerhistorier? Ta kontakt med DNgründer på tips@dn.no.
Nå skal alle kunne booke sitt private band
I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
Hvor finner du artistene som er flinke nok til å kunne spille i bryllupet ditt, men samtidig ukjente nok til at du kan ta deg råd til dem? Inspirert av delingsøkonomien vil Lydelig vil koble usignerte artister med spillejobber.
Les mer her.
Kim kjører Uber, leier ut rom på Airbnb og har startet et vaskeselskap uten ansatte
Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere
Gründerblogg: Derfor bør din neste idé IKKE være en app(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.