På et kriserammet Vestland fikk seks nye selskaper i dag millioninvesteringer fra Bergen Teknologioverføring (BTO).

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen kastet glans over det hele da pengene kommer gjennom regjeringens nye pre-såkornsordning, som kom på plass i revidert budsjett i mai ifjor – etter press fra Venstre.

– Dette er ikke det raskeste omstillingstrikset du kan gjøre. Å bygge vekstselskaper tar tid, uansett om du har pengene. Det skal ikke jobbe masse mennesker i disse selskapene til neste år, men kanskje om fem år, kanskje om ti år. Derfor er det likevel ganske kritiske penger, sier administrerende direktør Anders Haugland (44) i BTO.

Les mer om ett av selskapene her: Nordmenn brukte mer enn en milliard kroner på hjemme­levering av mat ifjor. Nå er det kjæle­dyrenes tur

En statlig krone for hver private krone – nesten

Såkornsinvesteringer er gjerne den første ordentlige investeringsrunden en bedrift får. Og det er penger det er drastisk mangel på i Norge.

Den enkle forklaringen på den nye ordningen er at private som velger å gjøre slike investeringer, nå skal kunne få matchet sin investering – krone for krone – av Innovasjon Norge.

Den mer detaljerte forklaringen er at pengene går gjennom organisasjoner som BTO, som søke om tilslag på midler. Deretter blir det gitt til dem som rentefrie lån fra Innovasjon Norge, for så å investeres i tandem med private investorer.

I budsjettet for 2015 var det satt av 40 millioner kroner til ordningen. For 2016 er ordningen utvidet til 100 millioner kroner.

Les mer om den nye ordningen: Innovasjon Norge bruker 100 millioner på å fylle milliardhull

Du kan lese regjeringens gründerplan her.

Et år på etterskudd

Men pengene som ble investert tirsdag er 2015-penger – ikke 2016-penger.

Forklaringen på at det har tatt nesten et år å få pengene ut i omløp er todelt, forklarer daglig leder Daniel Ras-Vidal i Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN).

1. Først ble det krangel om hvorvidt ordningen skulle fungere som en offentlig støtteordning eller som en investeringsordning

Pengene kom på plass i revidert budsjett i mai. I juli gikk det først oppdragsbrevet fra Nærings- og fiskeridepartementet til Innovasjon Norge. Men ordningen som da ble skissert møtte motstand fra blant annet FIN og NHO.

Dermed måtte det sendes ut et nytt oppdragsbrev i oktober.

2. Så skulle Innovasjon Norge løse de praktiske utfordringene i ordningen

Rannveig Fadum har ansvaret for finansieringstjenestene i Innovasjon Norges gründerdivisjon.

Hun kaller det første oppdragsbrevet «et foreløpig utkast» og «en skisse». Og mener Innovasjon Norge har gjennomført «en god og rask prosess» fra det andre brevet kom.

Innovasjon Norge overholdt også tidsfristen om å få delt ut pengene før nyttår.

– Fra vår side var det gjort rett før jul. Så skjønner jeg at de ikke fikk investert dem i romjulen, sier Fadum.

BTO opplyser likevel at alt først var klart i slutten av januar.

I februar ble det også gjennomført et møte med de åtte institusjonene som skal investere pengene. Der hadde flere avklaringsspørsmål om avtalen.

Men det var ikke et avklaringsmøte, presiserer Fadum.

– Det var en workshop og et erfaringsdelingsmøte hvor noen hadde spørsmål. Ingenting er satt på vent fra oss fra vår side. Pengene var overført før jul og vi hadde en avtale på plass som regulerte dette.

Penger som haster

– Når vi sitter med fasiten i hånd, så ser man at dette hadde det gått fortere om vi bare ble enige med en gang. Men jeg kan også forstå at det har tatt tid. Dette var et nytt dyr som skulle implementeres, sier Ras-Vidal.

– Hvor mye har det hastet å få disse midlene ut i det norske kapitalmarkedet?

– Jeg vil si at det haster mye.

 

Mye frem og tilbake

Direktør Håkon Haugli i Abelia, NHOs organisasjon for teknologiselskaper, sier det har vært «mye frem og tilbake».

Håkon Haugli, direktør i Abelia.
Håkon Haugli, direktør i Abelia. (Foto: Fartein Rudjord)
– Først og fremst er vi glad for at pengene omsider er på plass. Og det er veldig tiltrengte og vel anvendte penger, sier han.

Før han fortsetter:

– Men det har åpenbart tatt lang tid. Vi er i februar. Dette kom på plass i revidert budsjett. Her har nok kvernen malt saktere enn vi kunne ønske oss.

Haugland i BTO mener derimot at forsinkelsen er ubetydelig.

– Jeg er mer opptatt av at det tok lang tid å få besluttet ordningen som det hadde vært snakket om i årevis. Den siste forsinkelsen er ikke problemet. Da vi satt og diskuterte det, føltes det som om det gikk sent. Men nå har vi en ordning. Den forsinkelsen tror jeg ikke har tatt livet av noen bedrifter, sier han.

De lager takboksen som kommer ned til deg

Har du stått i døråpningen på bilen og kavet for å få skiene opp i takboksen? Nå har selskapet Dropracks søkt om patent på oppfinnelsen som kan gjøre akkurat dette enklere for deg.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Les mer her.

De lager skiboksen som kommer ned til deg
Har du stått i døråpningen på bilen og kavet for å få skiene opp i takboksen? Nå har selskapet Dropracks søkt om patent på oppfinnelsen som kan gjøre akkurat dette enklere for deg. Møt dem i DNs pitchekonkurranse denne uken.
01:09
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.