– Vi brukte et halvt år sammen med advokatene våre på å utvikle en løsning. Det er en smart måte, sier daglig leder Fredrik Hjermstad (44) i NewJelly.
Folkefinansieringstjenesten har latt nordmenn kjøpe eierandeler i St. Hallvards bryggeri i Oslo og et filmprosjekt.
For å beskytte investorer mot useriøse aktører og svindel, krever verdipapirhandelloven konsesjon for å yte investeringstjenester, som for eksempel aksjekjøp i et selskap.
NewJelly unngår kravet ved at aksjeselskapet (as) det samles finansiering til oppretter et sameie (sa). Alle som bidrar til finansieringen får så eierandeler i sa-et, men med en aksjonæravtale som sikrer dem alle rettigheter i as-et.
– Den dagen utbyttet slår ut, vil alle medlemmene i sameiet bli omgjort til aksjonærer. Da unngår vi prospektplikt, konsesjon – alt det der, sier Hjermstad.
Finanstilsynet vil ikke konkludere ut fra DNs opplysninger, men mener omgåelsene gir grunnlag for å se nærmere på regelverket.
– På generelt grunnlag kan det nevnes at plattformer som legger til rette for crowdfunding er et tema i flere europeiske land. Finanstilsynet har de siste årene vært i dialog med flere potensielle aktører med sikte på å avklare relevant regelverk, sier Geir Holen, seksjonssjef i Finanstilsynet.
Hjermstad i NewJelly sier de forholder seg til regelverket, men vil innrette seg hvis Finanstilsynet mener noe annet.
– Jeg bare forholder meg til det advokaten sier. Den dagen vi blir stoppet, eller det vil ha en gjennomgåelse, får det heller gjøre det. Dette er innovasjon, og vi har fått et selskap på bena som fortjener å eksistere. Ingenting er bedre enn det. Jeg føler vi har gjort det på en grundig måte.
Ulike metoder
DN er kun kjent med én norsk plattform som har konsesjon til å tilby investeringstjenester, Bidra.no. Det har ikke selv konsesjonen, men samarbeider med finske Invesdor, som har konsesjon.
Oppdatering: Siden artikkelen ble publisert har Invesdor avsluttet sitt samarbeid med Bidra.no.
NewJelly er langt fra den eneste plattformen som har funnet en vei rundt konsesjonsplikten:
- Moonwalk Tomorrow startet i februar opp fem oppstartsbedrifter etter å ha samlet inn 3,6 millioner kroner gjennom aksjebasert folkefinansiering. Det har fått låne oppsettet til en annen folkefinansieringplattform, men bruker det kun til å samle inn penger til selskaper det eier. Slik mener det at det ikke tilbyr investeringstjenester.
– Det fullt lov å samle inn penger til seg selv, sier gründer Kenneth Winther (47).
- MyShare.live tilbyr aksjebasert folkefinansiering på arrangementer der man i sanntid kan investere via mobilen. Tjenesten ble for første gang brukt under konferansen Technoport i Trondheim forrige uke. Da ble det investert tilsammen 2,3 millioner kroner i fire oppstartsbedrifter. Det mener det ikke tilbyr en investeringstjeneste da det ikke tar provisjon.
– Våre advokater har konkludert med at det ikke faller inn under loven, blant annet fordi hverken vi eller noen andre tjener penger på transaksjonene, sier daglig leder Gøril Forbord (37) i Technoport.
- FundedByMe er en svensk tjeneste, men tilbyr aksjebasert folkefinansering i Norge. Nettsiden kobler selskaper med investorer, men pengene overføres ikke via selskapets sider. Slik hevder det å gå klar av loven.
– Vi disponerer ikke penger. Vi har aldri tilgang til penger. Vi håndterer ikke transaksjonen. Vi ser på oss selv som en «datingside», sier driftsdirektør Pontus Frohde i FundedByMe.
Gråsoner
Førsteamanuensis Rotem Shneor (39) ved Universitetet i Agder forsker på alternative finansieringsmodeller. Han mener de aksjebaserte tjenestene befinner seg i juridiske gråsoner, og trekker sammenligninger til Ubers inntog – der reglene er skrevet for en annen virkelighet.
– Dagens regulering er irrelevant. Og derfor kommer innovasjon forut for regulering. Det gjør at mye nå skjer i gråsoner. Dette er en vekker til myndighetene om at de ikke kan ignorere dette, sier han.
Vil ha regler
Storbritannia har de senere årene fått på plass et regelverk tilpasset aksjebasert folkefinansiering. Blant kravene er at slik finansiering kun kan promoteres overfor profesjonelle investorer, mens amatører må skrive under på at de ikke investerer mer enn ti prosent av formuen sin i løpet av et år.
Både Forbord i Technoport og gründer Jan Olav Ryfetten (51) i Bidra.no sier de ønsker en snarlig oppdatering av regelverket.
– Selvfølgelig er det viktig å beskytte investorene. Jeg håper myndighetene kommer på banen så fort som mulig. Jeg mener det er viktig at dette området blir regulert og tilpasset virkeligheten, sier Forbord.
Les også:
Norges Banks pulsmåler: Full brems i norsk økonomi
Seniorøkonom: Null, null og null
Les hele avisen.Tok fødesøl i egne hender
Som barnepleier måtte Astrid Skreosen (40) slite med vanlige laken til todelte fødesenger.
Da hun ba om noe bedre, fikk hun beskjed fra sjefen om at det ikke fantes og at hun fikk klare seg med det som var. Skreosen valgte i stedet å si opp jobben og starte sin egen fødelakenfabrikk.
I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
Les mer her.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.