For norske Huddlestock var London lykken.
Selskapet ble startet sommeren 2014 i Stavanger, med en idé om en plattform som skulle gjøre investeringer forståelige og håndterbare for hvermannsen. Men i skyggen av en by i oljekrise var det både vanskelig å finne riktig arbeidskraft og et miljø å sparre med, ifølge gründer Murshid A. Ali (32).
Rundt nyttår fikk Huddlestock så muligheten til å dra til London, da det ble tatt opp i gründerprogrammet Level 39.
– Vi har fått en ekstrem boost av å være i London. Du får tilgang på talent, men du får også enkelt tilbakemeldinger fra advokater, finanstilsyn og avisene der. Økosystemet og dynamikken fungerer veldig bra.
I Stavanger var det eneste som skaffet Murshid M. Ali en kompetent medgründer, med fartstid i hedgefond, tilfeldighetene rundt to islandske koner.
– Hadde jeg ikke giftet meg med en islending, hadde vi aldri kommet i kontakt, sier Ali.
Imperiet utfordres
London har vært maktsentrumet i Europa hva gjelder fremveksten av finansteknologi. Fra 2010 til 2015 ble det investert mer i finansteknologi i Storbritannia enn i hele resten av Europa tilsammen, ifølge William Garrity Associates. Men nå kan brexit gjøre at maktbalansen forskyves.
– Usikkerheten i etterkant av brexit handler om passportingreglene, sier direktør for forretningsutvikling Christoffer Hernæs (35) i Sparebank 1.
Han følger utviklingen i finansteknologi tett.
Å starte tjenester innen bank- og investering innebærer en stor regulatorisk papirmølle.
Passporting handler om at man kan få godkjennelse i ett EU-land og så bruke denne i de resterende.
– Ting går sin gang og man forholder seg til at man skal kunne «passporte» som før. Men man vet det ikke sikkert, sier Ali.
Sverige og Frankrike seiler opp som de største utfordrerne til Storbritannia når man ser på antallet investeringer, ifølge en oversikt fra Venturebeat.
Men også Norge bør kjenne sin besøkelsestid, ifølge Ali.
Mandag var han i møter med medlemmer av finanskomiteen på Stortinget.
– De ønsker å gjennomføre tiltak for å øke attraktiviteten til Norge. Her er det muligheter for å bygge noe, om vi gjør ting riktig, sier Ali.
Den beste måten å utfordre Storbritannia på, er ved å samarbeide på tvers i Norden, mener Ingar Bentsen (38).
Han er daglig leder i Fintech Factory, et gründerprogram for syv norske finansteknologibedrifter som startet mandag.
– Jeg tror personlig at London vil opprettholde posisjonen sin. Men usikkerheten er ingen ulempe for oss. Vi har kunnskapsrike gründere her som kommer fra en bankbransje som er – og har vært – langt fremme. Men man må tenke på Norden som ett. Det er det som skal til.
Bratt fall i investeringer
I andre kvartal i år falt investeringene i finansteknologi bratt, ifølge en rapport fra KPMG som kom i august. Investeringsnivået ble nesten halvert fra første kvartal i år, med et fall fra 4,9 milliarder til 2,5 milliarder dollar.
Tallene inkluderer kun investeringer i oppstartsselskaper med støtte fra profesjonelle venturekapital-firmaer, men gir likevel en indikator på temperaturen i finansteknologisektoren.
KMPG skriver at mye av fallet må tilskrives usikkerhet skapt i forkant av brexit og det amerikanske presidentvalget, som igjen har gjort det vanskeligere å vurdere verdien på selskaper.
Hernæs mener det finnes minst én forklaring til på fallet.
– Det kan være at den første bølgen av investeringer nå nærmer seg slutten og man sitter og avventer hva som blir neste runde, sier Hernæs.
Den første bølgen av finansteknologi har handlet mye om tjenester til forbrukerne, ifølge Hernæs.
– Huddlestock er et veldig spennende selskap sånn sett. Man har ikke helt klart å stikke hull på spareområdet. Men at potensialet er der er åpenbart, når man ser hvor mye kontanter nordmenn har stående på bok. Dagens landskap for sparing og investering er uoversiktlig for den jevne nordmann – og ikke minst kjedelig, sier Hernæs.
Den neste generasjonen av finansteknologiselskaper kan derimot komme til å dreie bort fra oss forbrukere.
– Jeg tror vi vil se en bølge to som handler mye mer om bedrift-til-bedrift-ideer, sier Hernæs.
Svindal er med
Om kompetansen og miljøet manglet, har investorene i oljebyen nå fått øynene opp for finansteknologi.
Huddlestock lukker nå en emisjon hvor selskap til nå har hentet fem millioner kroner.Blant investorene er flere små familiefond fra Stavanger. Alpinist Aksel Lund Svindals investeringsselskap, A Management, har tidligere investert i selskapet. Emisjonen verdsetter selskapet til 108 millioner kroner.
I den opprinnelige artikkelen var Murshid M.Alis navn feilstavet. Det er nå rettet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.