– Gründeroppropet peker på viktige utfordringer, og trekker opp en rekke gode løsningsforslag, men plasserer mye ansvar på det offentlige, sier konsernsjef Sigve Brekke (56) i Telenor.
Mandag gikk 13 av Norges mest profilerte gründere ut med et manifest hvor de krever en betydelig opptrapping av ambisjonene for Gründer-Norge.
Reaksjonene har vært mange.
Telenor-sjefen mener gründerne tar til orde for en nasjonal dugnad.
– Samtidig som Telenor investerer 50 millioner kroner i en superlab for kunstig intelligens, har amerikanske og kinesiske teknologiselskaper tusenvis av forskere i sving. Det vi kan gjøre hver for oss blir for spedt. Det gründerne i praksis sier er at som en liten nasjon er vår sjanse å stå sammen, sier Brekke.
Og fortsetter:
– Det offentlige spiller en viktig rolle men det private må også være med på offensiven.
– Det kommer ikke til å skje og det kommer ikke til å fungere
Blant kravene er et eget digitaldepartement, programmering som obligatorisk fag i grunnskolen, å vri to prosent av Oljefondet over mot investeringer i privateide vekstselskaper, samt et superfond på 10 milliarder kroner til investeringer i gründerbedrifter.
Se hele listen nederst i saken.
Det siste kravet mener administrerende direktør Karl-Christian Agerup (53) i Oslotech hverken er realistisk eller godt.
Agerup er en av grunnleggerne av Northzone, et av Nordens fremste venturefond, og i dag styreleder i Startuplab, som hjelper oppstartsbedrifter opp og frem.
– Det kommer ikke til å skje og det kommer ikke til å fungere heller, sier han.
Og fortsetter:
– Jeg ønsker ikke et statlig superfond til ti milliarder. Jeg ønsker mange mindre kapitalmiljøer som bruker tid og ressurser på å investere i selskaper lokalt og gjerne etter hvert vokser til større fond. Det mangler vi i Norge.
Agerup mener det er «langt viktigere at staten incentiverer private til å engasjere seg i oppstartsselskaper».
Les hele Agerups debattinnlegg: Statlig kapital er ikke løsningen
Støtte fra Næringslivets Hovedorganisasjon
– Jeg deler situasjonsbeskrivelsen til gründerne og støtter mange av forslagene de kommer med, sier avdelingsdirektør Rune Foshaug i avdeling for forskning, innovasjon og digitalisering i NHO.
Han sier flere av regjeringens forslag i statsbudsjettet går i feil retning, og viser blant annet til omleggingen av Investinor, som kan gjøre at 1,25 statlige.
– Det blir i dag for mye lapping og for lite helhet. En teknologipolitikk for Norge handler om å være fremsynt nok til å skaffe oss den rette kompetansen, de rette virkemidlene og reguleringene som er avgjørende for at Norge skal være i teknologifronten i årene som kommer, sier Foshaug.
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.
Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!
Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.