Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Amerikas beste pinot

Tekst
FRANSK INSPIRASJON.Ted Lemon lærte seg å lage vin som ansvarlig for en burgundisk vingård. Nå gjør han suksess med viner fra California.
                          
                          Foto: Sune Eriksen

FRANSK INSPIRASJON.Ted Lemon lærte seg å lage vin som ansvarlig for en burgundisk vingård. Nå gjør han suksess med viner fra California. Foto: Sune Eriksen

Førstkommende fredag, på den amerikanske nasjonaldagen, blir noen av USAs mest ettertraktede viner tilgjengelig på Vinmonopolet.

«En amerikaner i Burgund». Krokrygget med høygaffelen i hånden står en av Amerikas beste vinmakere, Ted Lemon.  Lystige høner blir jaget rundt på gårdsplassen av en ivrig hane. Solsikkene strekker hals. Lemon er snart ferdig med innhøstingen av sine pinot noir- og chardonnay-druer.

Lemon vokste opp i New York, og ble hektet på vin etter et studieopphold på universitetet i Dijon i Burgund i Frankrike på 80-tallet. Der arbeidet han hos flere av Burgunds mest berømte vingårder – Roulot, Roumier, Dujac og Bruno Clair. Etter å ha returnert til USA ble han raskt kallet tilbake til Dujac. Til dags dato er han den eneste amerikanske vinmaker som har vært ansvarlig for en vingård i Burgund.

 

JORDNÆRT

Etter en tur til den amerikanske vestkysten i 1992 med sin kompanjong og kone Heidi startet hans eget eventyr. Året etter begynte de å lage sin egen vin i Sonoma, vest for Napa.

– 1993 var vår første årgang, vi lagde 150 kasser hver av pinot og chardonnay, sier Ted Lemon.

I begynnelsen kjøpte ekteparet Lemon alle druene, men i 2003 kjøpte de en nedslitt eplegård og begynte å plante druer i stedet.

– Vi hadde ingen penger og plantet litt hvert år, etter hva vi tjente. I dag dyrker vi 40 prosent av det vi trenger.  I tillegg plukker vi ut pene «plotter» som jeg vil kjøpe fra, og prøver å få dyrkerne til å velge økologisk i stedet for konvensjonell dyrking. Det gjorde vi i sin tid med Charles Heintz, og det er idag en av det beste vinmarkene vi kjøper fra. Det er viktig å få folk på bedre tanker, sier Lemon.

 

BEGRENSNING

Det eneste ekteparet vil dyrke er chardonnay og pinot noir, Ted Lemon mener de passer best til det kjøligere klimaet her ute. Vinene er elegante og delikate med lav alkohol ned mot 12 prosent – og de beste av sitt slag i USA. Enn så lenge er det bare en liten hærskare av vinentusiaster som bare må ha de 4000 kassene de lager årlig, fordelt på 14 forskjellige viner.

– Det har tatt oss 20 år å komme hit. Vi blir ikke srørre enn dette. Jeg vil kunne ha muligheten å håndtere det meste selv. Det er ikke luksuriøst, men så er det ikke derfor vi gjør det, legger Lemon til.

 

HVITE VINER

92 Charles Heintz Chardonnay 2012
Littorai, Sonoma, USA
499 kroner | 16684 | bestilling | Vinarius
→ Mineralsk duft med innslag av røyk, tre og sitrusfrukter. Nydelig kjølig frukt på smak med et pent mineralpreg. Frisk syre og kjølig delikat utgang med en tanke krydder. Drikk nå til 2020. Passer til lys tamfugl, hvit fisk og kraftige skalldyrretter.

 

RØDE VINER

95 Pivot Pinot Noir 2012
Littorai, Sonoma, USA
499 kroner | 16686 | bestilling | Vinarius
→ Vibrerende duft av pepper, søte bær, granatepler og tre med innslag av blomster. Flott lengde og konsentrasjon på smak med en tørr og lang utgang. Saftig og kjølig delikat frukt. Kanskje Amerikas beste pinot. Drikk fra 2016 til 2025. Passer til kalv og svin.

 

91 Platt Pinot Noir 2012
Littorai, Sonoma, USA
475 kroner | 16687  | bestilling | Vinarius
→ Floral duft med innslag av granatepler og røde bær. Lett strukturerte tanniner med en kjølig saftig frukt på smak. Pen og lang tørr finish. Elegant og flott pinot. Drikk nå til 2020. Passer til svin, kalv og sopp.

 

90 Sonoma Coast Pinot Noir 2012
Littorai, Sonoma, USA
375 kroner | 16688 | bestilling | Vinarius
→ Dufter av modne jordbær og røde bær med innslag av blomster. Delikat og saftig med en frisk syre kombinert med lett tørre tanniner som preger en lang utgang. Drikk fra 2015 til 2020. Passer til kalv, sopp og svin.

Les mer på dn.no/matvin

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.