Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Nettgambleren

Tekst
KUNG FU FIGHTING. Jack Ma vokste opp under den brutale kulturrevolusjon i Kina. Bestefaren hadde vært aktiv motstander av Mao, og familien ble derfor stemplet som nasjonalister. Ma fant styrke i Kinas mange kung fu-legender. I dag reiser han verden rundt med personlig tai chi-trener. Foto: AP/NTB Scanpix

KUNG FU FIGHTING. Jack Ma vokste opp under den brutale kulturrevolusjon i Kina. Bestefaren hadde vært aktiv motstander av Mao, og familien ble derfor stemplet som nasjonalister. Ma fant styrke i Kinas mange kung fu-legender. I dag reiser han verden rundt med personlig tai chi-trener. Foto: AP/NTB Scanpix

Han elsker kung fu og «Forrest Gump» og sier han gjorde 1001 feil da han startet internettgiganten Alibaba. I dag er han Kinas rikeste mann.

Fakta: JACK MA

Født i Hangzhou i Kina i 1964. Gikk på lærerskolen i hjembyen og utdannet seg til engelsklærer. I 1988 fikk han jobb som lærer i engelsk og internasjonal handel på Hangzhou Dianzi University.

I 1995 startet han China Yellowpages, en enkel nettkatalog over kinesiske bedrifter. Regnes som Kinas første rene Internettselskap.

Startet Alibaba i 1999. Selskapet har på 15 år vokst til å bli verdens ledende kjøpesenter på nett.

Ma er gift og har to barn. Han bor i dag i Hangzhou og Hong Kong.

– Jeg forventet at det skulle bli megastort, men ikke at det skulle bli større enn Facebook.

Den amerikanske forfatteren Rebecca A. Fannin snakker om den nye verdensrekorden i børsnotering, som ble satt tidligere i høst. Den kinesiske gründeren Jack Ma sendte nettportalen sin, Alibaba, på børs i New York. Ma og Alibaba hentet inn hele 25 milliarder dollar og ble mer verdt enn giganter som Facebook og Amazon. Den eksentriske gründeren Jack Ma (50) hadde planen klar da verdensrekorden var sikret: Han annonserte at han skulle sove i tre måneder. Han hadde tross alt blitt Kinas rikeste mann – mye takket være en énarmet banditt og et tilfeldig møte på Den kinesiske mur.

 

BEHERSKET ENGELSK

Den kortvokste energibunten vokste opp i millionbyen Hangzhou. Familien hadde blitt stemplet som borgerlige og hundset av maoister etter kulturrevolusjonen i Kina på 60-tallet. Ma lot seg inspirere av gamle kinesiske kung fu-legender og havnet stadig i trøbbel med medelever på skolen. Da han etter tredje forsøk endelig greide å komme inn på lærerskolen, hadde foreldrene nesten gitt ham opp. Det eneste Ma kunne som få andre i Kina behersket, var engelsk. Som guttunge hadde han klistret seg på vestlige turister som var i Hangzhou for å se byens vakre innsjø. Han ble belønnet med et sommerferieopphold hos en familie i Australia. Etter lærerskolen jobbet Ma i fem år som engelsklærer i hjembyen før han i 1993 sa opp jobben og startet sitt eget oversetter- og tolkebyrå.

 

COWBOYEN

Malibu med sitt evige solskinn og strender fulle av solbrune skjønnheter er overveldende for Jack Ma, som i 1995 knapt har sett verden utenfor Kina. Men Ma har ikke kommet til California for å sole seg – han skal inndrive en gjeld på vegne av en venn i Kina. Den amerikanske forretningsmannen som skylder penger, nekter å betale.

– På et tidspunkt begynte han å leke med en pistol. Det var åpenbart ment som en trussel, fortalte Ma senere til Newsweek.

Den amerikanske forretningsmannen, som gir Jack Ma assosiasjoner til cowboyer han har sett i gamle Vill Vest-filmer, foreslår at de kan bli forretningspartnere. For å sukre pillen kjøper amerikaneren to flybilletter til Las Vegas. Der satser Ma sine siste dollar på en énarmet banditt. Han vinner 600 dollar, lar kofferten bli igjen på hotellrommet og flykter til Seattle, der han har kontakter.

Hvor mye av historien om den amerikanske cowboyen som er sant, er fortsatt uklart.

– Ma har fortalt denne historien mange ganger. Han vokste opp med skuespillere rundt seg og er en strålende historieforteller. Karismatisk, kjapp i replikken og ekspert på gode anekdoter, forteller forfatter Rebecca A. Fannin, som har møtt Ma flere ganger.

Uansett er det liten tvil om at det første besøket i USA er viktig i sagaen om Jack Ma. I Seattle får han ideen som senere skal gjøre ham til Kinas rikeste mann.

Fakta: ALIBABA

Startet av Jack Ma i Kina i 1999. Konsernet eier i dag flere store netthandelssider, et nettbetalingsselskap og en nettskytjeneste. De viktigste nettportalene til Alibaba er: (plassering på listen over verdens best besøkte nettsteder i parentes).

Taobao: C2C-portal der forbrukere kan handle med hverandre (10).

TMall: B2C-portal der etablerte merkevarer kan selge varene sine til forbrukere (19).

Alibaba: B2B-portal der selskaper i resten av verden kan kjøpe produkter fra kinesiske selskaper (57).

Alipay: Alibabas svar på PayPal. Håndterte 623 milliarder dollar i digitale betalinger ifjor. Tatt ut av Alibaba og var ikke del av børsnoteringen i New York. (111).

1688: B2B-portal der kinesiske selskaper kan handle med hverandre (57).

Aliyun: Alibabas nettskytjeneste (1736).

ØL PÅ BOKS

Da han ser den grå boksen med skjerm, får Ma ubehagelige assosiasjoner til militærutstyr og Folkets Frigjøringshær. Vennen i Seattle forteller ham at det ikke er en bombe, men en datamaskin. I 1995 har bare noen promille av verdens befolkning tilgang til internett. Mas venn i Seattle er en av dem. Ma taster inn ordet «beer». Han får mange treff, men ingen i Kina. Kinesiske myndigheter er skeptiske til internett og forbyr landets medier å omtale det nye fenomenet. Ma ser likevel en mulighet. Vel hjemme i Hangzhou låner han 2000 dollar av venner og familie og går i gang med det som skal bli en av Kinas første kommersielle nettsider: China Pages. Nettstedet er en svært enkel katalog over kinesiske bedrifter, men siden knapt noen i Kina er på nett og det tar timer å laste ned en enkelt nettside på den dårlige linjen, ender prosjektet i fiasko.

Samtidig, på et universitet i California, har en annen ung nettgründer med asiatisk bakgrunn akkurat lansert nettportalen Yahoo, som tar verden med storm. I 1997 drar Yahoo-gründeren Jerry Yang på ferie til Kina. Etter fadesen med China Pages har Jack Ma fått jobb i næringsdepartementet i Beijing. Nå får han i oppgave å guide gjesten fra California på Den kinesiske mur. De to nettgründerne finner umiddelbart tonen. Noen år senere skal de to gjøre hverandre ekstremt rike.

 

OSS OG DEM

Det er februar 1999. Jack Ma har ristet av seg fiaskoen med China Pages. Nå har han samlet 17 venner i den lille leiligheten sin i Hangzhou. Ma vil satse på nytt og selger inn ideen om å starte et nettsted der kinesiske selskaper kan nå ut til internasjonale kjøpere.

Videoopptak fra møtet, som ligger på Youtube, viser en svært selvsikker gründer. Han gestikulerer, stirrer utfordrende på tilhørerne og tar dramatiske pauser mens han selger inn visjonen om å konkurrere internasjonalt med amerikanske Ebay.

– Hvis vi går på jobb klokken åtte og går hjem igjen klokken fem, er vi ikke et high tech-selskap og vil aldri få suksess. Vi må lære oss den steinharde arbeidsmoralen i Amerikas Silicon Valley, sier han.

– Vi er like smarte som dem. Hvis vi har et godt team og vet hva vi vil, kan én av oss utkonkurrere ti av dem.

&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Det fungerer. Alle legger sparepengene sine på bordet, tilsammen 60.000 dollar. Alibaba er født. Kinesiske myndigheter har nå åpnet opp for internett, og bruken skal i de neste årene eksplodere. Alibaba vokser raskt, men siden det er gratis for brukere å legge varer ut for salg på nettsiden, tjener ikke selskapet penger. Ma, som var elendig i matematikk på skolen, har lite kontroll på finansene, men gründervirksomheten har gjort ham til en lokal celebritet. I mai 1999 får han uventet besøk av juristen og finansmannen Joe Tsai fra Hong Kong. Tsai jobber som rådgiver for den svenske Wallenberg-familien, men Ma greier å overbevise ham om å forlate trygge Wallenberg til fordel for en utrygg fremtid i Alibaba.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;– Jeg fant ut at Jack ikke engang hadde et selskap. Det var bare nettsiden, fortalte Tsai tidligere i år til Forbes.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;– Jeg ble veldig fascinert av ham som person. Han er ekstremt karismatisk, og han hadde en veldig stor visjon, men det som virkelig slo meg, var at han allerede hadde en gruppe av svært trofaste medarbeidere. De hadde masse energi, jobbet hardt og virket lykkelige. Jeg tenkte at dette er en mann som virkelig kan samle folk.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Tsai blir Mas høyre hånd og får ansvaret for finansene i selskapet. Det første han gjør, er å registrere et selskap på Cayman-øyene. Alle de 18 personene som har puttet penger i selskapet, blir aksjonærer. I dag er alle styrtrike.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;relation source="ece-auto-gen" sourceid="1789213a-6d84-4c1b-b7b7-6a10e9463f9a" &gt;&lt;field name="title"&gt;collage1.jpg&lt;/field&gt;&lt;field name="leadtext"/&gt;&lt;field name="caption"&gt;1. BUSH. Jack Ma sammen med presiden George W. Bush i Peru i 2008. &amp;lt;font color="#b9b1b1"&amp;gt;Foto: Ivan Alvarado / Reuters/NTB Scanpix&amp;lt;/font&amp;gt;&amp;lt;br&amp;gt;2. BØRSFEST. Jack Ma under børsnoteringen i New York 19. september i år. Alibaba-aksjen har vært en fest for investorene etter børsnoteringen og skjøt fart igjen denne uken etter at Jack Ma antydet et mulig ekteskap mellom Apple og Alibaba om mobile betalingsløsninger. Alibaba kniver nå med Wal-Mart om å være verdens mest verdifulle forhandler. &amp;lt;font color="#b9b1b1"&amp;gt;Foto: Jewel Samad/AFP/NTB Scanpix&amp;lt;/font&amp;gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="alttext"/&gt;&lt;field name="copyright"/&gt;&lt;field name="alignment"&gt;&lt;value&gt;center&lt;/value&gt;&lt;/field&gt;&lt;/relation&gt;&lt;/p&gt;&lt;h4 &gt;KROKODILLEN&lt;/h4&gt;&lt;p &gt;I 2005 er Jack Ma igjen tilbake på Californias solfylte strender. Alibaba har vokst seg stort. Selskapet eier den største såkalte B2B-portalen i Kina, der internasjonale selskaper kan handle med kinesiske produsenter. Alibaba har også startet Taobao – en såkalt C2C-portal– der forbrukere kan handle direkte med hverandre. Siste nyskapning er Alipay, en variant av PayPal som sikrer at kjøpere enkelt kan gjøre opp med selgere.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Alibaba karet seg så vidt gjennom dot.com-skrellen i 2000 ved hjelp av penger fra Goldman Sachs og den japanske telemilliardæren Masayoshi Son. Nå står Ma ovenfor sin største utfordring noensinne. Mektige Ebay vil bli størst i Kina. Ebay vasser i penger og har allerede vært på oppkjøpsrunde i landet. De fleste eksperter og analytikere mener at Ma og Alibaba ikke har en sjanse. På et seminar i golfparadiset Pebble Beach i California får Ma et hyggelig gjensyn med Yahoo-gründeren han møtte på Den kinesiske mur noen år tidligere. De finner raskt tonen.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Sammen med studiekompisen David Filo hadde Jerry Yang tastet sammen Yahoo på studenthybelen midt på 90-tallet. På få år vokste Yahoo til å bli verdens største nettportal. Ma og Yang smyger seg ut fra seminaret og i løpet av en 30-minutters strandtur snekres fundamentet til en avtale som forandrer fremtiden til både Alibaba og Yahoo. Yahoo legger en milliard dollar cash på bordet for 40 prosent av Alibaba. Yahoo legger også inn sin egen søkemotor Yahoo China i Alibaba. Avtalen er et risikabelt veddemål for Yahoo. Til tross for at millioner av mennesker nå handler på Alibabas nettsider, tjener selskapet fortsatt knapt penger.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;relation source="ece-auto-gen" sourceid="91937cb6-2180-4325-9ba6-f36097db587c" &gt;&lt;field name="title"&gt;collage2.jpg&lt;/field&gt;&lt;field name="leadtext"/&gt;&lt;field name="caption"&gt;1. HEDER OG ÆRE. For to uker siden mottok Jack Ma «Game Changer of the Year Award» av Asia Society i New York. &amp;lt;font color="#b9b1b1"&amp;gt;Foto: Lucas Jackson/Reuters&amp;lt;/font&amp;gt;&amp;lt;br&amp;gt; 2. HAIFINNER. Jack Ma brydde seg ikke om miljøspørsmål før Kina i 2007 fikk kjeft for det store konsumet av haifinnesuppe. Nylig deltok han på Clinton Global Initiative i New York, her fotografert sammen med Chelsea Clinton. &amp;lt;font color="#b9b1b1"&amp;gt;Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB scanpix&amp;lt;/font&amp;gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="alttext"/&gt;&lt;field name="copyright"/&gt;&lt;/relation&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;– Når du møter en gründer av et kaliber som Jack Ma, må du egentlig bare vedde på ham, sa Yang nylig til Forbes.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Med en milliard dollar i lommen er Ma væpnet til det avgjørende slaget mot Ebay. Han føler seg sikker på seier, men ber likevel Alibaba-ansatte om å lære seg å stå på hendene. Alt ser angivelig mindre skummelt ut opp ned – også Ebay.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;– Ebay er kanskje en hai i havet, men jeg er en krokodille i Yangtze-elven. Kjemper vi i havet, taper vi, men kjemper vi i elven, vinner vi, sier han.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;I 2007 er slaget over. Alibaba troner alene på topp i Kina, som er i ferd med å bli verdens største marked for internetthandel.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Da Ma året etter forklarer suksessen på en gallamiddag i San Francisco, sier han følgende, ifølge Rebecca A. Fannin, som var tilstede:&lt;/p&gt;&lt;p &gt;– Det er tre hovedårsaker til at vi overlevde: Vi hadde ikke penger, vi hadde ikke teknologi og vi hadde ingen plan.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Førsteamanuensis og ekspert på netthandel, Peder Inge Furseth på Handelshøyskolen BI, mener forklaringen er noe mer jordnær.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;– Alibaba forstår kundene i Kina bedre enn det Ebay og andre internasjonale selskaper gjør. Alibaba er som Ebay, PayPal, Amazon.com, amazon web services, og flere andre på én og samme plattform. Kort sagt: de tilbyr flere verdifulle tjenester på samme tid, sier Furseth.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;– Netthandel dreier seg om tillit. Ma fikk kinesiske kunder til å legge igjen kredittkortnummeret sitt på Alibabas nettsider og han sørget for en returpolitikk av varer som fungerte.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;I 2011 får tilliten til Alibaba seg en alvorlig knekk.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;relation source="ece-auto-gen" sourceid="dfe18f4e-b93f-4211-b823-807a6a0dc00d" &gt;&lt;field name="title"&gt;collage3.jpg&lt;/field&gt;&lt;field name="leadtext"/&gt;&lt;field name="caption"&gt;1. DAGEN DERPÅ. I juni i år hadde Jack Ma en fuktig kveld på byen i Hong Kong. Neste dag eide Alibaba 50 prosent av Kinas beste fotballklubb, Guangzhou Evergrande. &amp;lt;font color="#b9b1b1"&amp;gt;Foto: Imaginechina / NTB Scanpix&amp;lt;/font&amp;gt;&amp;lt;br&amp;gt; 2. FOLKEDRAKT. Det er fortsatt Kina som står Jack Ma nærmest. Her er han fotografert i den tradisjonelle drakten til Zhuang-minoriteten. &amp;lt;font color="#b9b1b1"&amp;gt;Foto: Hong Jianpeng / Imaginechina / NTB Scanpix&amp;lt;/font&amp;gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="alttext"/&gt;&lt;field name="copyright"/&gt;&lt;field name="alignment"&gt;&lt;value&gt;center&lt;/value&gt;&lt;/field&gt;&lt;/relation&gt;&lt;/p&gt;&lt;h4 &gt;PIRATER&lt;/h4&gt;&lt;p &gt;Falske telefoner, sko, parfyme, vesker, sigaretter og potenspiller. Med eksplosjonen i netthandel har også verdens pirater fått en ny boltreplass. Mens Jack Ma drømmer om en stor børsnotering, får han i november 2011 en ubehagelig beskjed. Taobao, som har vokst til å bli Asias største auksjonsportal, har havnet på amerikanske myndigheters liste over nettsteder der salg av piratvarer florerer.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Tidligere samme år hadde Alibaba sparket to av selskapets sjefer etter avsløringer av massiv svindel på selskapets nettportaler. 2236 røvere hadde fått såkalt «golden status» av Alibaba, noe som indikerer at de er redelige selgere. Intetanende kunder hadde handlet hos gullselgerne, men varene hadde aldri dukket opp. Svindelen ble internasjonalt kjent da Alibaba selv varslet om den i en børsmelding i Hong Kong, der en del av selskapet hadde blitt notert i 2007.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Og som det ikke var nok, hadde Alibabas kjernekunder, tusenvis av kinesiske småbedrifter som lever av å selge varene sine via selskapets nettportaler, gått på krigsstien. Årsak: Taobao hadde økt prisene. Det utviklet seg til rene protester utenfor Alibabas hovedkontor i Hangzhou.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;– Jeg var så ensom. Ingen ville tro på Jack Ma, fortalte han til Bloomberg.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;En stor opprydning iverksettes. Og den gir resultater. Høsten 2012 fjernes Taobao fra verstinglisten i USA. Samtidig nærmer Jack Ma seg 50 år. Han er blitt rik og har lyst til å bruke tid på andre ting enn Alibaba. Når han reiser har han med seg en egen kampsportrener. Han interesserer seg for kinesisk naturmedisin og er glad i filmer, selv om nettgründeren trenger hjelp av en kollega for å laste dem ned på Ipaden sin. En av favorittfilmene er historien om Forrest Gump, den trege og naive, men snille og atletiske karen fra Alabama, som snubler inn i den ene verdensbegivenheten etter den andre og til stadighet påvirker dem.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;– Jeg liker virkelig den fyren. Jeg har sikkert sett filmen ti ganger. Hver gang jeg er frustrert, setter jeg den på, sa han nylig i et intervju på CNBC.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;relation source="ece-auto-gen" sourceid="99e991f8-c211-4366-9aa4-403d9912bcbe" &gt;&lt;field name="title"&gt;RTR27OT4 (2).jpg&lt;/field&gt;&lt;field name="leadtext"/&gt;&lt;field name="caption"&gt;LØVENES KONGE. «Can You Feel the Love Tonight» sang Jack Ma da Alibaba feiret tiårsjubileum i 2009. Alibabas årlige Alifest er et flere dager langt kjempeparty i Hangzhou der Ma blant annet velsigner hundrevis av ansatte som skal gifte seg. &amp;lt;font color="#b9b1b1"&amp;gt;Foto: Steven Chi/Retuers/NTB Scanpix&amp;lt;/font&amp;gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="alttext"/&gt;&lt;field name="copyright"/&gt;&lt;/relation&gt;&lt;/p&gt;&lt;h4 &gt;VERDENSREKORD&lt;/h4&gt;&lt;p &gt;19. september i år ble det satt ny verdensrekord i børsnotering i New York. Snaut 15 prosent av Alibaba ble lagt ut for salg og investorene flokket til aksjen, som raskt ble overtegnet. Alibaba hentet inn 25 milliarder dollar – nesten 170 milliarder kroner. Det har ingen andre selskaper greid før. Yahoo og andre som hadde satset tidlig, cashet inn en enorm fortjeneste. Det gjorde også Jack Ma, som nå personlig skal være god for rundt 25 milliarder dollar. Han eier fortsatt 7,8 prosent av selskapet. Børsnoteringen priset Alibaba, som ifjor omsatte for 7,5 milliarder dollar, til svimlende 220 milliarder dollar – nesten 1500 milliarder kroner, vesentlig mer enn et norsk statsbudsjett. Flere kritiske røster mente dette var altfor høyt. De pekte blant annet på at betalingsløsningen Alipay ikke var del av børsnoteringen, at investorene på grunn av forbud mot utenlandsk eierskap i Kina kjøpte seg inn i en kontrakt, ikke i selve selskapet, og at nye aksjonærer på grunn av fiffige aksjekonstruksjoner vil ha lite eller ingenting de skal ha sagt i selskapets styre. Flere personer med tett tilknytning til regimet i Kina skal også ha tjent seg styrtrike i børsnoteringen, ifølge Financial Times. Men investorer i New York lot seg ikke skremme.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;– Jeg ble overrasket over den enorme publisiteten børsnoteringen fikk her i USA. Jack Ma ble intervjuet på selveste «60 Minutes». Han er blitt mainstream, sier Rebecca A. Fannin.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Likevel tror hun ikke Alibaba-noteringen er et varsel om en ny dotcom-boble.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;– Jeg tror heller dette er en døråpner for mer Kina i USA.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Peder Inge Furseth på BI tror heller ikke på noen boble.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;– Det er substans i det Alibaba gjør. Kina har over 600 millioner internettbrukere. Alibaba har rundt 80 prosent av dette markedet. Det går 34 millioner transaksjoner gjennom Alibaba hver dag – ca. 12,7 milliarder transaksjoner i året. Selskapet gir tilgang til Kinas middelklasse, som vil representere en kjempemessig kjøpegruppe, sier han.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;– De fleste nordmenn har trolig ikke hørt om Alibaba. Når de forstår hva det er vil mange handle der.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Alibaba er en global kraft.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Hovedpersonen selv, som har trukket seg som toppsjef og nå er arbeidende styreformann, har foretatt en eventyrlig klassereise. I dag flyr han verden rundt i sitt eget jetfly, eier Hong Kongs dyreste penthouseleilighet og omgås folk som Bill Clinton og Bill Gates.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Etter at verdensrekorden var i havn, sa Ma at han skulle sove i tre måneder.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;– Takk for din melding og din interesse i vår grunnlegger. Jack vil dessverre ikke være tilgjengelig for intervju den nærmeste tiden, opplyser talskvinne Molly Morgan i Alibaba til DN.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;a href="http://www.dn.no/magasinet/"&gt;Les mer fra Magasinet her.&lt;/a&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="byline"&gt;KJETIL SÆTHER&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="w8issuepage"/&gt;&lt;field name="crosshead"/&gt;&lt;field name="runninghead"/&gt;&lt;field name="leadprefix"/&gt;&lt;field name="opinioncategory"/&gt;&lt;field name="extlink"/&gt;&lt;field name="articletop"/&gt;&lt;field name="bodytop"/&gt;&lt;field name="bodybottom"/&gt;&lt;field name="playid"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:N%C3%A6ringsliv" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Kina" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Dokumentar" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Profil" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.