Denne uken besøkte Norges europaminister Vidar Helgesen Storbritannia og ba britene si ja til fortsatt medlemskap i EU.
Statsminister David Cameron har lovet folkeavstemning om EU senest i 2017, hvis det konservative partiet vinner parlamentsvalget i mai
Det vil være i norsk interesse at Storbritannia forblir i EU, sa Helgesen. Senterpartileder Trygve Slagsvold fremholdt at statsråden burde avholdt seg fra å snakke ned det norske utenforskapet.
Onsdag viste en ny meningsmåling fra YouGov at 45 prosent av britiske velgere nå ønsker å bli værende i unionen, mens 35 prosent gjerne vil ut. Dette er en massivt holdningsendring siden 2012, da bare 28 prosent av britene ønsket fortsatt medlemskap i EU, mens 51 prosent ville ut av unionen.
Vidar Helgesen har ikke det minste med saken å gjøre.
Nei-parti synker
Ifølge YouGovs analyse skyldes den økte EU-oppslutningen økt økonomisk optimisme både i Storbritannia og på Kontinentet. CBI, det britiske industriforbundet, og en rekke britiske næringslivsledere har også advart sterkt mot ny økonomisk nedtur og økt ledighet hvis britene melder seg ut av unionen.
Parallelt mister det EU- og innvandringskritiske UK Independence Party oppslutning. Partiet har ligget ganske stabilt med rundt 15 prosents oppslutning på de fleste målinger det siste året. På et par ferske målinger faller det markant. Medieoppslag der lokale UKIP-representanter kommer med rasistiske uttalelser kan ha bidratt. En tv-dokumentar om hva landet kan vente seg hvis partileder Nigel Farage skulle bli statsminister har heller ikke hjulpet stort.
Hvem som vinner valget i mai er svært uklart. På ulike målinger får det regjeringsende konservative partiet og opposisjonspartiet Labour størst oppslutning. Begge har problemer. David Cameron sliter med motstand mot kutt- og sparepolitikken de siste årene og med utfordringen fra høyrepopulistene i UKIP. Han har til nå fått liten velgergevinst fra det klare oppsvinget i britisk økonomi. Partiet har også en utfordring i det britiske valgsystemet med enmannskretser, der grenselinjene i valgkretsene er trukket slik at partiet må ha seks-syv prosentpoeng større velgeroppslutning enn Labour for å få inn like mange representanter.
Little England?
Labour har problemer med en upopulær leder, statsministerkandidat Ed Miliband, og sliter med at partiet har gått sterkt tilbake i Skottland der det skotske nasjonalistpartiet SNP nå dominerer.
De fleste analytikere spår at valget i mai vil gi et nytt parlament der ingen av de store partiene har rent flertall. Uten et overbevisende resultat for det konservative partiet kan folkeavstemningen om EU bli avlyst, hverken Labour eller sentrumspartiet Liberaldemokratene synes det er en god idé. Selve utgangspunktet for avstemningen vil uansett bli endret: Cameron ønsker en avstemning om en reforhandlet avtale mellom EU og Storbritannia, der britene har fått tilbakeført beslutningsmyndighet som i dag ligger i Brussel. Men både Europakommisjonen og andre medlemsland sier blankt nei til traktatendringene Cameron ønsker seg.
SNP ønsker samtidig en ny skotsk folkeavstemning om uavhengighet hvis et flertall av innbyggerne i Storbritannia sier nei til fortsatt medlemskap, mens et flertall skotter sier ja. En teoretisk mulighet er «little England» utenfor unionen, omringet av EU-medlemmer.
Torsdag åpner spillselskapet Ladbrokes for veddemål om Storbritannia kommer til å forbli i EU. Etter de siste meningsmålingene vil det være mest å vinne hvis man satser på at Storbritannia tross alt ønsker å slutte seg til Norge i klubben av europeiske utenforland.
Stenger dørene - beholder stjerne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.