Arbeidstilsynet er statens forlengede arm inn i private virksomheter. Derfor er det avgjørende at det oppfører seg ryddig og at vi kan stole på det. Saken mot Eigil Stray Spetalen bidrar til å svekke denne tilliten.
Stray Spetalen leide som privat byggherre inn litauiske arbeidere via et litauisk firma til sitt landstedsprosjekt i 2011. På bakgrunn av blant annet en rapport fra Fellesforbundet tok Arbeidstilsynet affære. Overingeniør i Arbeidstilsynet Alf Helgeland ble sitert i Agderposten på at prosjektet var det nærmeste man kunne komme en moderne slaveleir, og at det var det groveste han hadde sett. Politiet fant senere ingen straffbare forhold, og henla saken. Stray Spetalen gikk imidlertid til sak for ærekrenkelser og hevdet at han er blitt grunnløst hengt ut som et monster. Helgeland har benektet at han brukte slaveleir-begrepet, men står ellers inne for sine uttalelser. Dom i ærekrenkelsessaken faller i januar.
En lignende arbeidsmiljøsak fant sted da investor og bonde Ole Martin Siem ble anmeldt for menneskehandel og grove brudd på loven. Også han ble frifunnet på nær alle punkter.
«Offentlige organer bør være litt ydmyke på hva de skriver i en anmeldelse, og heller la politiet utrede hva dette er», uttalte politiførstebetjent Ole Johan Brett til DN i forbindelse med Siem-saken i februar ifjor.
Direktør i Siem Industries, Eystein Eriksrud mener det har utviklet seg en ukultur i Arbeidstilsynet, der tjenestemenn går ut med fordømmende kommentarer før saker er etterforsket.
«Jeg er totalt uenig», sier direktør Ingrid Finboe Svendsen til DN. Hun viser til at tilsynet har klare retningslinjer og at brudd på disse håndteres internt. Dette er ikke fullt ut betryggende. Ifølge Eriksrud finnes det flere lignende eksempler.
Hverken rike eller fattige skal kunne ture frem som de vil, ustraffet bryte loven eller misbruke utenlandsk arbeidskraft. Derfor trenger vi et slagkraftig arbeidstilsyn. Men det må være profesjonelt. I disse sakene har statstjenestemenn gått hardt ut med grove beskyldninger mot privatpersoner. I ettertid viser politietterforskning at det ikke er grunnlag for straff. Dette misforholdet går på tilliten til Arbeidstilsynet løs. Direktør Ingrid Finboe Svendsen steile forsvar i DN like før jul bidrar dessverre ikke til å gjenopprette den.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.