Bekhzod Akhmedov var en svært sentral mann i Usbekistans teleindustri. Han var toppsjef for russiske MTS’ usbekiske teleselskap, og han påvirket også betingelsene som konkurrentene skulle operere under, og hvor mye de skulle betale, skriver Dagens Næringsliv lørdag.
Både Telenor-datter Vimpelcom og TeliaSonera forhandlet med ham da de skulle etablere seg i Usbekistan. Etter forhandlingene kjøpte begge selskapene lisenser av det Gibraltar-baserte enkeltmannsforetaket Takilant Ltd.
Etterlyst
Nå er Akhmedov sporløst forsvunnet. Han er etterlyst av Interpol og hovedpersonen i en av de senere årenes største korrupsjonsetterforskninger i Sverige og i Sveits.
Pengeoverføringer fra store internasjonale teleselskaper til konti tilhørende det lille enkeltmannsforetak ved navn Takilant Ltd på Gibraltar etterforskes nå av myndighetene i både Sverige og Sveits.
I Sveits inngår selskapet i en av de største hvitvaskingsetterforskningene i landets historie. Sentralt i etterforskningen, som omfatter flere milliarder kroner, står en bankkonto i Genève tilhørende Takilant.
Svenske myndigheter har beslaglagt 200 millioner kroner tilhørende Takilant i en svensk Nordea-konto.
Ser spesielt ut
- Jeg er jo enig i at det ser spesielt ut. Så får vi la Vimpelcom bekrefte detaljene i det, sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas til DN om Akhmedov som nå er ettersøkt og etterforskes i både Sverige og Sveits.
Takilant og personer med tilknytning til selskapet er nå i svensk og sveitsisk politis søkelys.
Svensk påtalemyndighet har tatt beslag i tilsvarende 200 millioner svenske kroner på Takilants svenske konti i Nordea. Begjæring om ytterligere beslag er nå avvist.
Takilant var medeier i Vimpelcoms mobilselskap Unitel fra 2007 til 2009. Takilant solgte også en mobillisens (3G) til Vimpelcom for 25 millioner dollar (143 millioner) i 2007.
Telenor eier 35,7 prosent av Vimpelcom (43 prosent av stemmene).
Kilde: Dagens Næringsliv
Les også: «Alt» er hemmelig
Farlige forbindelser
Krever svar fra Baksaas om investering i diktaturstat
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.