Katja Nordgaard er Norges ambassadør til Thailand. Frem til ifjor, da Norge åpnet ambassade i nabolandet Myanmar, tidligere kjent som Burma, hadde hun ambassadørtittel også der. Hun ledet en internasjonal donorgruppe som ga penger til fredsprosjekter der regjeringen i Myanmar er partner og var ansvarlig for det norskdrevne fredsprosjektet Myanmar Peace Support Initiative (MPSI). I august begynner ambassadør Nordgaard i ny jobb som ansvarlig for internasjonal myndighetskontakt i Telenor. Selskapet vant ifjor sommer mobillisens i Myanmar, som har begynt å åpne seg opp etter femti år under et brutalt militærregime.

KRITISK. Daglig leder i Burmakomiteen, Audun Aagre.
KRITISK. Daglig leder i Burmakomiteen, Audun Aagre. (Foto: Brian Cliff Olguin)
«Handler om omdømme»

Jobbskiftet er uheldig for Norges omdømme i Myanmar, mener daglig leder i Burmakomiteen, Audun Aagre.

– Nordgaard har hatt svært god og nær kontakt med burmesiske myndigheter, og er en av deres sterkeste forsvarere internasjonalt. Det er ingen tvil om at dette er en viktig grunn til at Telenor har ansatt henne, sier Aagre.

Katja Nordgaard selv avviser overfor DN at jobbskiftet er problematisk. Det samme gjør UD.

– Jeg synes det er spesielt, sier seniorforsker Halvard Leira, som leder forskningsgruppen for utenrikspolitikk og diplomati ved Nupi.

Enkelte burmesiske organisasjoner, særlig i eksil, har de siste årene kritisert Norge for å være for raskt ute med å normalisere forholdet til en regjering som fortsatt domineres av militæret. Halvard Leira er uenig i UDs påstand om at jobbskiftet er uproblematisk.

– UD kan si hva de vil, men dette handler om omdømme, om hvordan dette blir oppfattet i Myanmar. Og det har UD ingen kontroll over, sier Leira.

– Når du er ambassadør så er du Norge ute. Alt du gjør påvirker Norges omdømme. Når man da går fra å fremme Norges interesser til å fremme Telenors interesser, så bruker du de kontaktene du har fått gjennom å være en offentlig person for Norge til privat vinning, sier han.

«Rolleblanding»

Burmakomiteen er blant organisasjonene som mener Norge har vært for optimistiske til militærregimets uttalte intensjoner om å skape demokrati i Myanmar.

– Vi opplever at stadig flere burmesiske organisasjoner stiller spørsmål ved Norges strategi i Burma. Det er viktig at norske myndigheter har et klart skille på politiske målsetninger for demokrati og fred og målsetningen til norsk næringsliv. Det trist om rolleblanding undergraver den tilliten Norge har bygget opp gjennom 20 år, og som man nå kapitaliserer på, sier Aagre, og viser til at Norge har fått kritikk for å blande nettopp disse rollene.

– Derfor ser denne utnevnelsen ganske dårlig ut fra bakken i Burma, sier han.

KRITISK. Kirkens nødhjelps landsjef i Myanmar, Camilla Buzzi.
KRITISK. Kirkens nødhjelps landsjef i Myanmar, Camilla Buzzi. (Foto: Jo Straube)
«Skaper mer kritikk»

Kirkens Nødhjelps landsjef i Myanmar, Camilla Buzzi, mener jobbskiftet er egnet til å skape mer kritikk mot Norge blant opposisjonen i Myanmar.

– Norge er et land som de siste årene har gått fra å ha et nært forhold til demokratibevegelsen til et nært forhold til myndighetene. Katja Nordgaard har hatt en sentral rolle i denne normaliseringen av forholdet mellom Norge og Myanmar, og har vært en døråpner for norsk næringsliv som ønsker seg inn i landet, sier Buzzi.

– Dette skaper usikkerhet om hva som er Norges motiver i Myanmar, sier hun.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.