Propagandavideoene som sunniopprørerne selv har lagt ut på internett, vitner klart om hvilken mentalitet de inntok landet med.
På sin vei innover i Irak filmet krigerne seg selv idet de gjennomhullet sivile biler de raste forbi. Inne i bygater ble bilvinduene rullet ned og fotgjengere skutt. Knelende menn på rekke, skutt i bakhodet én etter én.
Mer enn seks uker er nå gått siden ISILs maktovertakelse i Mosul, Iraks nest største by. Og fra byen meldes det om stadig mer brutal framferd mot innbyggerne.
Kleskode
Under bønnen denne fredagen ble en ny erklæring fra ISIL lest opp om kleskoden i byen.
Fra nå av skal kvinner gå med ansiktsslør. Hender og føtter skal tildekkes. Klærne skal ikke vise kroppens former. Parfyme er forbudt.
«Dette er ikke en begrensning av kvinnens frihet», forsikret ISIL i erklæringen. «Men det forhindrer henne fra å falle ned i nedverdigelse og vulgaritet og fra å bli gjort til et spetakkel for dem som ser henne.»
For kvinner som ikke følger de nye retningslinjene, er «hard straff» i vente. Dette mener ISIL er nødvendig for å forsvare samfunnet mot utuktighet.
Moralpoliti
Jihadistene har også opprettet et moralpoliti som patruljerer gatene i byen, skriver nyhetsbyrået Reuters. Patruljene rapporterer videre til egne moralkomiteer, og disse har allerede satt sitt tydelige preg på bylivet. En høyskole for kunst og idrett er stengt, statuer av kjente poeter er blitt revet, vannpiperøyking er blitt forbudt.
Samtidig har kvinner i byen fått streng beskjed om aldri å gå ute uten en mann ved sin side. I butikkene er mannekengenes ansikter blitt trukket i nikab.
Torsdag gikk islamistene også til det skritt å jevne en av Mosuls mest kjente muslimske helligdommer med jorda. Helligdommen, som ifølge tradisjonen er bygd over graven til profeten Jona, ble sprengt i lufta foran en stor folkemengde.
Kristne fordrevet
Den kristne befolkningen i byen har lagt på flukt.
Mosuls kristne fikk tre alternativer – konverter til islam, dra din vei, eller bli drept med sverd, melder internasjonale nyhetsbyråer. Dermed var det brått slutt for det kaldeiskkristne samfunnet som har holdt til i Mosul i hundrevis av år.
Men ikke bare kristne er utsatt. En rekke minoriteter i Mosul og andre områder i det nordlige Irak som nå er under ISILs kontroll, er utsatt for systematisk forfølgelse, mener FN.
– Sjiaer, turkmenere, jezidier og shabaker står overfor systematiske bortføringer, drap og ødeleggelse av eiendom, sier Mickolay Mladenov, FNs spesialutsending til Irak.
Kalifat
Kilder i sikkerhetstjenestene i USA og Irak anslår at ISIL hadde rundt 3.000 krigere da den voldsomme offensiven mot Irak startet i juni. Tallet nå har steget til oppimot 20.000 når nye rekrutter telles med.
De irakiske styrkene i området klarte ikke å holde imot da ISIL nærmet seg Mosul – mange la på flukt mot sjiadominerte områder, andre ble brutalt slaktet ned.
Etter maktovertakelsen har ISIL erklært opprettelsen av et kalifat, en islamsk stat, i regionene som gruppen kontrollerer i Syria og Irak. Samtidig har gruppen sagt at den skifter navn til Den islamske stat.
Jihadistenes neste mål er Bagdad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.