Da Helge Lund overraskende varslet sin avgang som Statoil-sjef for å begynne som sjef for engelske BG Group, ga han et avskjedsintervju. Så ble det tyst. Han var stille under aksjonæropprøret mot lønnspakken han fikk før han tjuvstartet i jobben 9. februar, etter at Statoil lot ham gå tidlig.
Les Helge Lunds avskjedsintervju her(krever innlogging - én krone for fire uker).
I et brev til sine nye aksjonærer i BG i selskapets årsrapport tar Lund bladet litt fra munnen, og varsler en full gjennomgåelse av selskapet.
Etter en innledning om blant annet sin respekt for selskapet og de ansatte, og hvordan de må levere i tråd med planene for i år, skriver Lund:
"Jeg vil også begynne å ta steg for å bygge et sterkere BG Group på lengre sikt", og videre:
"Vi vil også gjennomgå den langsiktige strategien for virksomheten vår i 2015. Min intensjon er å oppdatere alle aksjonærene om dette senere i år".
I rapporten fremgår det at Lund vil presentere sine foreløpige tanker for struktur og organisering av BG fremover for styret i løpet av første halvår 2015.
Lund konstaterer videre at ikke alt har gått BGs vei de seneste par årene, og varsler tett oppfølging av planene om økt produksjon fra BGs virksomhet i Brasil og Australia, og fortsatt utvikling og "optimering" av LNG-virksomheten, virksomheten innen flytende naturgass.
"Vi har forpliktet oss til å bedre effektiviteten, kutte både driftskostnadene og investeringene, herunder letingen. Dette arbeidet vil ha min fulle oppmerksomhet", skriver Lund.
Han understreker at satsingen ikke skal gå på bekostning av sikkerheten - og skriver at hans fremste oppgave er "Chief Safety Officer".
Det norske oljefondet er en av aksjonærene som kan se frem til Helge Lunds plan for selskapet senere i år. Lund varsler en helt ny virkelighet:
Endret dynamikk
"Det seneste fallet i oljeprisen har endret dynamikken for alle aktører i vår bransje. De fremtidige betingelsene er utfordrende, volatile og vanskelige å forutse. Vår prioritet under disse forholdene er å fokusere på å levere på planen for 2015 på en trygg og effektiv måte".
Helge Lund varslet til DN i sitt avskjedsintervju at han etter ti år uten en egentlig feriedag så frem til å gå på ski. Han regnet heller ikke med særlig ferie etter oppstarten som ny BG-sjef.
I brevet til aksjonærene skriver Lund lite om hva han har gjort siden han tiltrådte i begynnelsen av februar, men løfter bittelitt på sløret også her:
"På den korte tiden jeg har vært her, har jeg besøkt flere av våre anlegg og møtt mange kolleger over hele verden. Jeg er imponert over entusiasmen og troen på at BG skal lykkes", skriver BG-sjef Helge Lund, som har vært på besøk i Houston, Texas, Australia og Singapore i tillegg til å være tilstede i England.
Bidro selv til endret pakke
Andrew Gould, tidligere sjef for oljeservicegiganten Schlumberger og nå styreleder i BG, røper samtidig at Helge Lund bidro aktivt til en løsning da aksjonærene reagerte med protester på Lunds lønnspakke.
DN beregnet den første lønnspakken til totalt 889 millioner kroner, eller 178 millioner kroner i året. Det var et bra steg opp fra Statoil-lønnen på 13,8 millioner kroner i 2013. Siden ble pakken endret litt, selv om taket for hva Helge Lund kunne oppnå var det samme.
"Selv om aksjonærene var veldig positive til utnevnelsen av Helge, hadde de bekymringer for hans foreslåtte lønnspakke. I våre svar på dette ble vi med Helges støtte og godkjenning enige om å endre pakken slik at alle komponentene faller innen BG Groups eksisterende avlønningspolitikk", skriver Gould.
Han innrømmer samtidig at de ikke traff den rette balansen mellom aksjonærenes og folkets syn på lønn i den opprinnelige lønnspakken, og at styret har lært av det.
"Styret og jeg vil uttrykke vår takknemlighet til Helge for den aktive og konstruktive rollen han spilte i å finne en løsning", skriver Gould.
Les også:
Nå henter han to Statoil-spesialister til eget selskap
Helge Lund advarer mot kutt «drevet av desperasjon»
Helge Lund «tyvstarter» i ny jobb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.