- Som dere vet er oljeprisen ned over 50 prosent. Det store sjokket er endringen av strategien til Saudi-Arabia, sier oljeanalytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto Securities.
Torsdag startet Omdal og kollega Thomas Aarrestad med presentasjon på Paretos olje- og offshorekonferansen i Oslo. Her samles investorer, konsernsjefer og andre aktører for å diskutere markedene og presentere investeringsmuligheter for hverandre.
Siden sist de møttes er oljeprisen mer enn halvert ned fra drøye 100 dollar til rundt 50 dollar fatet.
En viktig grunn til den lave prisen er at det er for mye olje i markedet. Hver dag produseres det nå 1,5 millioner fat for mye olje på verdensbasis. Mye av den oljen kommer fra skiferrevolusjonen i USA og Opec- kartellet av oljeproduserende land med Saudi-Arabia i spissen.
- Det store spørsmålet er: Hvorfor kuttet ikke saudierne produksjonen ifjor, og vil de stå fast ved denne strategien. Det smerter hver måned, sier Omdal.
Prins i London
Både Omdal og kollega Aarrestad peker på Irak som det landet som kan gå forbi Saudi-Arabia som største oljeprodusent i Opec.
- Irak har på lang sikt potensialet til å produsere mer olje enn Saudi-Arabia. Nå som Irak øker produksjonen, gir det ingen mening for saudierne å kutte egen kvote, sier Omdal og legger til:
- Jeg møtte en av prinsene i Saudi-Arabia i London tidligere i år. Saudierne ønsker å skade Iran, som de er i konflikt med i Jemen, Syria og Bahrain, sier Omdal.
Størsteparten av oljeproduksjonen og eksporten er fra Sør-Irak, men det kommer stadig mer olje fra Kurdistan i Nord-Irak.
- Kurdistan startet med 0 fat til markedet. Nå er de oppe i 600.000 fat per dag til det globale markedet. det er en stor operasjonell suksess, sier Aarrestad.
Dersom sanksjonene mot Iran oppheves, kan det komme ytterligere en halv million fat olje fra Den islamske republikken neste år, ifølge Pareto.
- Men jeg tror det vil ta tid før det når fire millioner fat. - Markedet vil være preget av overtilbud fremover. Vi tror derfor oljeprisen vil være på rundt 56 dollar fatet ut året, sier Omdal.
Ingen store funn
Analytiker Thomas Aarrestad startet presentasjonen torsdag med å uttrykke skuffelse over mangelen på store oljefunn i år.
- Det har ikke vært gjort noen store funn på norsk sokkel i år, faktisk, sier Aarrestad.
Han trakk frem fjorårets Alta-funn i Barentshavet, som ligger i nærheten av Gotha-funnet. Alta-funnet kan inneholde over 400 millioner fat olje. Begge funnene er gjort av det svenske oljeselskapet Lundin.
Les også:
Skalker lukene for to års krise
Asia i dag: Rike kinesere søker lykken i utlandet
Se DNTV: Vi fikk første kikk på Sonys nye flaggskip:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.