Mange går med en drøm i magen om å lykkes med noe stort og tjene gode penger.
I boken «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet» forteller Petter Stordalen hvordan han tilslutt lyktes med å tjene både en, to og mange flere milliarder.
"Det går aldri"
Petter Stordalen mener mangelen på selvskapte mangemilliardærer peker på et større norsk samfunnsproblem, et samfunn hvor det ikke er tilrettelagt for å skape større verdier og arbeidsplasser, hvor det på alle nivåer finnes noen som forsøker å bremse forsøkene på å lykkes gjennom å si at «det går aldri».
Det skriver han i boken «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet», ført i pennen sammen med tidligere DN-journalist Jonas Forsang.
Selv var han blant dem som ikke hadde overdreven tro på egne evner, inntil han lærte en lekse av sin far i det Stordalen selv omtaler som «Jordbærfilosofien».
"Jordbærfilosofien"
Jordbærfilosofien er basert på en velkjent Stordalen-historie: Da han var ung, solgte han jordbær for sin far på torget i Porsgrunn. «En dag klaget jeg på at konkurrentene hadde bedre bær enn oss. Jeg brukte det som unnskyldning på hvorfor jeg ikke hadde solgt bra. «Du må selge de bæra du har», sa faren min til meg. Den natten fikk jeg ikke sove. Jeg lå og tenkte på det han hadde sagt. Faren min er et geni, tenkte jeg. Svaret hans forandret livet mitt», skriver Stordalen i boken.
Filosofien handler om at det viktigste er hva du gjør med produktet du har.
Det gyldne 60-tallet
I alle tiår i moderne tider har det blitt født selvskapte norske milliardærer, men ingen etter 1968, skriver Stordalen i boken sin. Han mener oppsiktsvekkende mange er født mellom årene 1962 og 1964.
Stordalen selv er født i 1962. Det er Øystein Stray-Spetalen også. Også den tidligere marinejegeren Ole Andreas Halvorsen så dagens lys det året. Tor Olav Trøim er født i 1963. Pareto-eier Svein Støle er født i 1963. Det samme er Harald Moræus-Hanssen. Monaco-baserte Arne Fredly er født i 1964.
Felles for dem alle er at de slo seg opp under forrige paradigmeskifte i norsk finans.
Laget loppemarked
«På midten av 1980-tallet sto det køer utenfor telefonkisokene ved Norges Handelshøyskole i Bergen av studenter som tradet aksjer. I noen år kunne tilsynelatende hvem som helst tjene penger på Oslo Børs, før alt selvfølgelig raknet i 1987», skriver Stordalen.
«I denne forsamlingen er jeg på mange måter utskuddet. For mens samtlige av de andre navnene på listen spekulerte på Oslo Børs, arrangerte jeg loppemarkeder på en parkeringsplass på et kjøpesenter i Trondheim», skriver Stordalen.
Savner utfordrere
Blant dem som tapte mye, var mangemilliardær Svein Støle, som den gangen hadde satset studielånet og enda litt til på Børsen.
– Selskapene ble borte og jeg tapte alt da krakket kom i 1987. Det sved, sa Støle til E24 i januar.
«Men dette er i beste fall bare en delvis forklaring», skriver Stordalen om hvorfor disse mennene har slått seg opp, som mener det har vært store muligheter senere til å utfordre både ham og Olav Thon på hotelldrift og Varner-familien på kleskjededrift.
Les også:
Sa hun var frisk - kjempet mot sykdommen
Kjos snart 70 år og må ha planlagt en exit
Sjekk om din bil er jukset med
Se også:
Dette kjennetegner en kvalitetsdress
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.