- Jeg er selvfølgelig veldig glad for at jeg har fått denne stillingen. Jeg ser frem til å starte i Norges Bank og være der på fulltid, sier Egil Matsen til DN.
Matsen tiltrer formelt 18. januar.
- Jeg gleder meg veldig til å komme i gang, sier han.
- Ikke alene
Matsen får dermed ansvaret for kontrollen med verdens største statlige fond, Oljefondet, på rundt 7000 milliarder kroner. Han sitter i dag som medlem i hovedstyret i Norges Bank, og jobber til vanlig som professor og instituttleder for samfunnsøkonomi ved NTNU. Matsen tok doktorgrad ved Norges Handelshøyskole. I perioden 2013 til 2014 var han gjesteprofessor ved prestisjetunge Harvard University.
- Jeg skal ikke alene kontrollere formuen, men inngå i en stor og dyktig gruppe mennesker som sammen har ansvaret for finansformuen, sier Matsen.
Tirsdag forrige uke kom listen fra Finansdepartementet. Fredag uken etter ble Matsen utnevnt av kongen i statsråd til 2. visesentralbanksjef. Stillingen er helt ny, og ble bestemt av Finansminister Siv Jensen (Frp) i forbindelse med stortingsmeldingen om Oljefondet i våres.
- Den nyopprettede stillingen som visesentralbanksjef er en meget sentral stilling i Norges Bank med særlig ansvar for Statens pensjonsfond utland. Egil Matsen er en autoritet innenfor finansfaget. Jeg er sikker på at han vil gjøre en god jobb og tilføre hovedstyret ytterligere kapasitet og kompetanse på kapitalforvaltning, sier Jensen.
Skeptisk til strategien
Matsen har tidligere vært skeptisk til Oljefondets aktive forvaltning. I 2009 holdt han et foredrag på BI der han var kritisk til den aktive forvaltningen, det vil si fondets aksjeplukking eller veddemål i markedet basert på fundamental analyse av enkeltselskaper. Spørsmålet han stiller er om dette skaper noen verdi for fondet. Nå ønsker ikke Matsen å kommentere sine tidligere vurderinger.
Det var fire menn som søkte på jobben. Tre av dem ønsket å være anonyme. Da DN ba om innsyn, valgte to av søkerne å trekke seg fra listen. Juseksperter er svært kritiske til anonymiseringen av søkere til en offentlig toppstilling som visesentralbanksjefstillingen.
- Dette er en stilling som har en viktig funksjon når det gjelder å ivareta Oljefondets etiske troverdighet. Jeg synes det er påfallende at Finansdepartementet unntar hele tre av navnene, sa Jan Fridthjof Bernt, jusprofessor ved Universitetet i Bergen til DN forrige uke.
Les også:
Dette er flyktningkrisens vinnere
Fravær på over 12 prosent i Statoil
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.