DN har tidligere skrevet at det amerikanske kjempefondet Blackstone planla å kreve plass i Norske Skog-styret etter at det stod frem som den ukjente kjøperen av 16 millioner aksjer i Norske Skog.
Nå har fondet sendt det formelle kravet om at aksjonærene i Norske Skog kalles inn. Ikke bare vil Blackstone, sammen med Cyrus Capital Partners ha styreendringer. De vil kaste ut hele tre av de sittende styremedlemmene.
Les også: Størst i Norske Skog
Blackstone og Cyrus vil:
- Ha ut Ole Enger, tidligere Rec- og Elkem-sjef, som ble valgt inn i Norske Skog-styret så sent som tidligere i år.
- Ha ut Siri Beate Hatlen, tidligere sjef for Oslo universitetssykehus og styreleder i Entra og Sevan Marine, og medlem av Norske Skog-styret fra 2012.
- Ha ut Karin Bing Orgland, styreleder i GIEK, og medlem av Norske Skog-styret siden 2014.
Fondene vil også kaste enkelte av medlemmene i Norske Skogs valgkomité og avlønningskomite.
Styret i Norske Skog består i tillegg av styreleder Jon-Aksel Torgersen, som ble valgt tidligere i år, samt Eilif Due, som har sittet siden 2012. I tillegg sitter det tre ansatterepresentanter i styret.
Eget refinansieringsforslag
I tillegg vil fondene fremme sitt eget forslag til refinansiering av Norske Skog for selskapets aksjonærer, på en ekstraordinær generalforsamling.
Det er Blackstones datterselskap GSO Capital Partners, som i utgangspunktet er et kredittinvesteringsselskap, som har gjort aksjeinvesteringen i Norske Skog, og som på bakgrunn av sin aksjeeierandel krever endringer i styret.
DN har tidligere skrevet at fondet er den største eieren i Norske Skogs usikrede obligasjonslån som forfaller i 2017, der Norske Skog nå forsøker å få obligasjonseierne med på å kutte verdien på lånet og utsette forfall.
Gjennom aksjekjøpet blir det amerikanske fondet Norske Skogs største aksjonær med 10,6 prosent av stemmene.
Cyrus Capital Partners eier 1,7 millioner aksjer. Cyrus Capital er etter det DN forstår den største eieren i Norske Skogs usikrede obligasjonslån med forfall neste år.
Ettersom de to fondene har mer enn fem prosent av stemmene i Norske Skog har de rett til å kreve ekstraordinær generalforsamling, og Norske Skog skriver i en børsmelding tirsag at de vil kalle inn til ekstraordinær generalforsamling som vil holdes innen 7. januar neste år.
Norske Skog er blitt rammet av fallende priser og kronesmell, og har derfor igangsatt den andre gjeldsrestruktureringen på under et år.
Norske Skog har tilsammen seks ulike obligasjonslån:
- Et garantert obligasjonslån som står foran alle andre lån i prioriteringskøen som forfaller i desember 2019.
- To lån som er såkalt usikrede, som forfaller i februar i 2021 og 2023, som kommer på annenplass i prioriteringskøen.
- Tre usikrede lån som kommer til slutt i køen, som forfaller i juni 2016 og 2017 og oktober 2033.
Det er de to usikrede lånene med forfall i juni neste år og 2017 som Norske Skog ønsker å utsette forfall på, til henholdsvis 2019 og 2026. I tillegg ønsker selskapet å kutte i verdien på lånene med henholdsvis ti og 25 prosent, og samtidig gjøre opp for deler av rentene annet enn kontanter, som for eksempel kan være andel i lånene. Det er i disse to lånene Blackstone og Cyrus er de største eierne.
Nyhetsbyrået Bloomberg har tidligere skrevet at Bluecrest Capital Management, Marathon AM og Sampo er store eiere i det garanterte obligasjonslånet med forfall i 2019, og at de har hyret rådgivere for å forhandle med Norske Skog.
I motsetning til aksjonærregistre er ikke opplysninger om eierne i obligasjonslån offentlig tilgjengelige. Attpåtil er Norske Skogs lån lagt ut i euro- og dollarmarkedene, med potensielt sett mye bredere sammensatt investorrepresentasjon.
Obligasjonseierne har frem til onsdag 16. desember med å bestemme seg for om de aksepterer Norske Skogs forslag til gjeldsrestrukturering.
Les også:
Nå bør Norske Skog-sjefen passe ryggen sin
Storvestre gjorde klipp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.