Det thailandske konglomeratet Charoen Pokphand (CP) har de siste syv årene økt gjelden til seks ganger egenkapitalen i datterselskapet CP All, som blant annet driver 7-Eleven-utsalg i Thailand.
CP-gruppen har ekspandert med store oppkjøp i Thailand, Sørøst-Asia og Kina på over 120 milliarder kroner.
- En enorm gjeld
De er ikke alene. Andre storselskaper i fremvoksende markeder har utnyttet det lave rentenivået i USA, EU og Japan til å ekspandere kraftig. De har kjøpt opp lokale konkurrenter og begitt seg ut på oppkjøp utenfor kjernemarkedene hvor de ofte har vært dominerende.
- Det har vært opparbeidet en enorm gjeld fra fremvoksende markeder i amerikanske dollar det siste tiåret. Disse selskapene har ikke inntekter i dollar, påpeker porteføljeforvalter Bonnie Baha hos DoubleLine Capital overfor Reuters.
Det er frykt for at valutaene i fremvoksende markeder vil svekkes mot amerikanske dollar når den amerikanske sentralbanken starter med å sette opp renten.
Den første renteøkningen siden 2006 forventes å skje på onsdag. Mer interessant er signaler fra den amerikanske sentralbanksjefen på hvor raskt det amerikanske rentenivået vil normaliseres – vekk fra nullrenten som har vært siden finanskrisen rammet høsten 2008.
- Hva som er viktigst for disse landene er hvor raskt den amerikanske dollaren vil styrke seg. Det påvirker rentenivået og renten må betales i amerikanske dollar, sier sjefinvesteringsstrateg Luciano Siracusano hos WisdomTree Investments til nyhetsbyrået.
Svekkede valutaer
For 20 år siden var selskaper i fremvoksende asiatiske markeder også i en lånefinansiert ekspansjonsfase. Sørkoreanske, thailandske og indonesiske selskaper foretok store låneopptak i utenlandsk valuta for å finansiere oppkjøp og vekst. Det utløste finanskrisen sommeren 1997.
Situasjonen nå er annerledes. Andelen låneopptakene i utenlandsk valuta er lavere enn på midten av 1990-tallet. Rentedifferansen mellom låneopptak i lokal valuta og i utenlandsk valuta er betydelig lavere. Få forventer en repetisjon av Asia-krisen fra 1997/98.
Den brasilianske valutaen har svekket seg med nesten 50 prosent mot amerikanske dollar i 2015. Det forventes at valutaen vil fortsette å svekke seg i 2016. I Indonesia har valutaen falt med 12 prosent i år. Også der forventes det en svekkelse det neste året.
- Det vanskeligste for oss er å vurdere markedsreaksjonen, eller overreaksjonen, til hva Fed bestemmer. Vi har valget mellom en lavere rente og en stabil valutakurs. Det er ikke mulig å få til begge deler. Dette er situasjonen vi står foran, sa Indonesias visesentralbanksjef Perry Warjiyo under en investeringskonferanse på Bali sist fredag, ifølge Bloomberg Business.
Styringsrenten i Indonesia ligger på 7,5 prosent. Sentralbanken har ikke rørt renten på ni måneder, men det forventes et rentekutt på 25 basispunkter over nyttår.
Negativ reaksjon til overraskelser
Arbeidende styreformann i fondsgiganten Templeton Emerging Markets Group tror at de fremvoksende markedene kan overraske positivt i 2016 – til tross for at Russland og Brasil er inne i en resesjon.
Den kommende renteøkning i USA er gammelt nytt, mener Mark Mobius, som var blant de første forvalterne som tok de fremvoksende markedene på alvor på 1970-tallet og etablerte fond som spesialiserte seg på hva som ble sett på som høyrisikomarkeder.
- De fleste kjente risikofaktorene er allerede diskontert inn i markedsvurderingene. Investorer har en tendens å ha en uforholdsmessig negativ reaksjon på overraskelser. Ofte vil fremvoksende markeder bære byrden av en «flukt til trygge havner» når dette skjer, sier Mobius til den malaysiske avisen The Star.
Han peker på at fremvoksende markeder har opparbeidet seg store valutareserver som et buffer. Ved utgangen av tredje kvartal hadde disse landene 7400 milliarder dollar i valutareserver – mot 4200 milliarder dollar for industrilandene.
Den største bekymringen for fremvoksende markeder bør være uforventede hendelser – geopolitiske eller finansielle, ifølge investorveteranen. Det er også større forskjell mellom de enkelte fremvoksende markedene.
- Inntrykket om at en bare kan kjøpe verdipapirer i fremvoksende markeder som en gruppe utfordres. Investorer må plukke og velge, sier investeringsdirektør Jorge Mariscal hos UBS Ealth Management til Wall Street Journal.
Markedene
Det er et børsrally underveis i Asia med en oppgang i alle markedene. Dette kommer etter flere dager med nervøsitet i forkant av den amerikanske rentebeslutningen som kommer klokken 20:00 norsk tid i kveld.
Det forventes at den amerikanske sentralbanken vil sette opp renten med 0,25 prosentpoeng.
Det amerikanske aksjemarkedet hadde den første oppgangen på to dager på rad på 28 handelsdager. Dette er den lengste perioden siden 1970 at det ikke har vært sammenhengende børsoppgang to dager på rad, ifølge IG Markets.
DN Direkte vil følge markedene fra Asia til Europa de neste timene. Følg oss på DN Direkte.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.