Produksjonsvolumene i oppdrettsnæringen i Norge har vært tilnærmet uendrede siden 2012. Forskere i Sintef og Nofima venter at denne utviklingen kan vedvare i flere år fremover.
Verken seniorforsker Roy Robertsen i Nofima eller administrerende direktør Vegar Johansen i SINTEF Fiskeri og havbruk tror på vekst i 2016 eller 2017, og er svært usikre på utsiktene frem til 2020.
- Det ligger ikke an til noe vekst de neste årene på nivå med de vekstambisjonene som har vært skissert for næringen, sier Robertsen i Nofima til TDN Finans.
Ingen vekst siden 2012
De får støtte fra lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets. Han tror på tilnærmet nullvekst ut dette tiåret globalt. Han mener til og med det er fare for negativ vekst som følge av utfordringene knyttet til lakselus.
Tall fra Kontali Analyse indikerer et samlet slaktevolum i Norge på 1.202.200 tonn i 2016. Det er svakt ned fra 2015, og kun marginalt opp (+19.000 tonn) mot 2012, det siste året bransjen hadde virkelig sterk vekst. Med andre ord ligger den norske oppdrettsnæringen, som står for omtrent 55 prosent av den samlede globale produksjonen av laks, an til å gå inn i sitt sjette år uten produksjonsvekst, og uten klare tegn til bedring i årene fremover.
Konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy Seafood Group, den største lakseoppdretteren i Norge etter Marine Harvest, er svært lite fornøyd med tingenes tilstand.
- På kort sikt ser det ikke ut som det blir noe vekst i det hele tatt. Det blir trolig en nedgang i 2016 og ingenting tyder på at det blir noe særlig vekst i 2017 heller, sier Beltestad til TDN Finans.
Han sier oppdretterne opplever en sterk etterspørsel etter oppdrettslaksen som de ikke klarer å møte.
- Siden vi ikke har vekst, kan vi heller ikke utvikle nye markeder. Eventuelt må vi rygge ut av markeder vi allerede er i. Vi ser ikke den utviklingen vi mener denne næringen bør ha, sier han.
Lus gir hodebry
Administrerende direktør Vegar Johansen i SINTEF Fiskeri og havbruk trekker frem lakselus som den største utfordringen for veksten i de nærmeste årene. Norske myndigheter forbyr oppdrettere å ha mer enn 0,5 hunnlus pr fisk i oppdrettsmerdene. Regjeringen har signalisert at det skal det komme ytterligere vekst, vil det være bundet til enda tøffere krav for lus.
Johansen tror bruk av større, mer robust laksesmolt og merder lengre til havs kan være tiltak som gjør at man forbigår problemene med lus og danner grunnlag for ny vekst i næringen.
- Men disse tiltakene vil ha liten betydning for produksjonen i Norge før 2020, sier Johansen.
Fare for negativ vekst
Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets ser heller ingen vekst verken i Norge eller verden de neste to årene og svært lite frem til 2020.
- Våre prognoser for 2016 og 2017 er absolutt ingen vekst og vi tror på nullvekst eller ekstremt lav vekst de neste fem årene. I 2016 blir det 20.000 tonn nedgang i Norge og en marginal oppgang i andre markeder, sier han.
Lakseanalytikeren venter vekst på 0,6 prosent vekst i verden i 2017, takket være grønne konsesjoner i Norge. Til gjengjeld tror han produksjonen i Chile vil trekke ned den globale produksjonen dette året.
Han ser samtidig langt større risiko for at anslagene vil blir lavere enn ventet enn at de blir høyere.
- Jeg tror det er større sjanse for at vær og krav om flere produksjonskutt fra Mattilsynet fører til at veksten blir enda lavere, sier Giskeødegård.
Les også: Stengt etter børsras
Disse aksjene satser ekspertene på
Se også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.