DN skrev sommeren 2012 om Euroteam-kunder som ikke fikk de dyrekjøpte billettene sine til OL i London, og billettmillioner som var på avveier fra det omstridte billettselskapet Euroteam. Det norske firmaet drev videresalg i annenhåndsmarkedet av billetter til kjente musikk- og

idrettsarrangementer i utlandet, men mottok over flere år en rekke klager fra misfornøyde kunder som ikke fikk billettene de hadde betalt for.

Euroteam ble også politianmeldt av det nederlandske betalingsselskapet Global Collect, og høsten 2012 begjærte Euroteam oppbud med millionkrav mot seg. Politiet anla senere straffesak mot Euroteam-gründerne Andreas Gyrre og Atle Øyvind Barlaup med påstand om tre og et halvt års fengsel. Oslo tingrett frifinner de to, og aktoratet anker ikke.

Ikke bedrageri

Straffesaken handler ikke hovedsakelig om sinte kunder, men en påstand om at Euroteam-toppene forsøkte å få refundert tusenvis av OL-billetter og kunne stikke av med penger. Kort tid før refusjonene hadde Den internasjonale olympiske komité (IOC) sagt at billetter videresolgt uten riktig navn påskrevet ville bli ubrukelige.

Nær 7400 refusjoner ble stoppet av bankene før de ble gjennomført. Aktor mente det likevel var forsøk på grovt bedrageri. Retten avviser det.

Forsvarer Nicolai V. Skjerdal i Advokatfirmaet Hjort sier dommen slår fast at refusjonene ikke ble lagt inn for egen vinning.

– Denne saken dreier seg om at Euroteam har tatt ansvar overfor billettkjøperne da IOC truet med å ugyldiggjøre kjøpte billetter. Dette kundeansvaret var felles for både Euroteam og Global Collect, sier Skjerdal, og mener selskapet ikke hadde annet valg enn å sørge for at kundene fikk tilbake pengene.

– Euroteam ønsket at kundene skulle få pengene tilbake i tide for å kunne områ seg, for eksempel kjøpe billetter hos en annen leverandør, sier Skjerdal.

Reagerer på tiltale

Euroteam-gründer Andreas Gyrre mener politiet tok feil da det anla straffesak.

– Det er beklagelig at politiet ikke har nødvendige ressurser til å sile ut i forkant. Dette får store konsekvenser for de impliserte parter. Politiet burde ha avklart saken for lenge siden. I fire år har den ligget til etterforskning, sier Gyrre til DN.

DN har ikke lykkes med å få en kommentar fra politiadvokat Eivind Kluge.

Forsvareren mener saken burde ha vært annerledes fra start av.

– Dette burde ikke ha vært en straffesak, men en vanlig kontrakttvist. Det handler om et forhold mellom Euroteam og Global Collect, mens begge parter har et felles ansvar overfor kundene, sier Skjerdal.

Forsvarer Nicolai V. Skjerdal mener det var feil å anlegge straffesak.
Forsvarer Nicolai V. Skjerdal mener det var feil å anlegge straffesak. (Foto: Mikaela Berg)

Ville hjelpe kundene

De omtalte refusjonene i dommen var på til sammen 4,8 millioner euro, eller vel 35 millioner kroner om valutakursen i 2012 legges til grunn. Da refusjonene ble stoppet, gikk det kort tid før Euroteam fikk en klagestorm fra sinte kunder. Kravene veltet selskapet.

Euroteam-toppene har senere inngått forlik i en erstatningssak.

– Kunder er ethvert selskaps viktigste verdi, og Euroteam søkte å imøtekomme kundene da levering ble ansett umulig, uten å lykkes, sier Gyrre.

Forsvareren mener det viste at selskapet hadde rett.

– Utviklingen i etterkant viser at risikoen ikke lå i refusjonsordrene. Den egentlige risikoen var at Euroteam hadde solgt billetter, og kundene kunne ikke få varen som lovet, sier Skjerdal.

 

Følg markedene med DN Investor

DNs kommentator Bjørn Gabrielsen veddet en kasse champagne på at Donald Trump ville vinne valget. Hans kommentatorkolleger Bård Bjerkholt og Kjetil Wiedswang er med og forklarer valgseieren, markedets reaksjoner og hva vi kan vente av Donald Trump i Det hvite hus.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

 

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Anbefalt av DVNtv:

Demonstrasjoner mot Trump flere steder i USA
Flere steder i USA samlet demonstranter seg onsdag kveld for å markere sin motstand mot valget av Donald Trump som president.
00:58
Publisert:

 

Kjetil Wiedswang om USA med Trump som president
04:48
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.