Det er 2,5 måneder siden Helge Lund sa opp topplederstillingen sin etter ti år i det norske oljeselskapet Statoil, til fordel for ny jobb i BG Group.
Statoil har siden den tid jaktet på hans arvtager. Fire interne, samt én ekstern. er blant de aktuelle kandidatene etter det DN vet.
- Noen selskaper har interne kronprinser eller kronprinsesser. Dersom det hadde vært noen åpenbart klare, interne kandidater, skulle dette normalt gått raskere. Ansettelsen hadde sannsynligvis skjedd allerede dersom noen av de interne kandidatene hadde vært så åpenbare, sier analysesjef Anne Gjøen i meglerhuset Handelsbanken Capital Markets.
Hun viser til det franske oljeselskapet Total der Patrick Pouyanne (51) som overtok stillingen som ny toppsjef umiddelbart etter at Christophe de Margerie (63) mistet livet i en flyulykke i oktober.
- Da hadde man en kronprins klar, og det er ikke så uvanlig. Men det er klart at hvis du kobler inn eksterne kandidater og skal gjøre evalueringer av disse, så tar det ofte ganske lang tid.
- Hva kan være årsaken til at Statoil mangler denne åpenbare interne kandidaten?
- Kanskje har det ikke vært noen i systemet med de typiske kvalifikasjonene som har blomstret opp i løpet av årene. Noen ganger utvikles en slik person. Det kan være at en av de fire kandidatene er en slik, men at de ikke har jobbet lenge nok i de viktigste posisjonene til å være klar, tror Gjøen.
Hun forklarer at interne toppledere ofte har hatt flere ulike, operasjonelle stillinger innad i organisasjonen i tillegg til å ha vist god finansiell vurdringeevne.
- Jeg ser for meg at det ville være fordelaktig om det kom inn noen som ikke har sittet som del av konsernledelsen. Det tok altfor lang tid før man så at det måtte gjøres noe omfattende med kostnadsutviklingen i selskapet. Den internasjonale oppbyggingen har heller ikke skapt de resulatene som man fra utsiden hadde forventet.
To utmerker seg
Oljeanalytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto Securities har tidligere vært ansatt i Statoil og kjenner dermed organisasjonen og de fleste interne kandidatene.
Han mener Statoil trenger en bred gjennomgang av strategi og portefølje på både norsk og internasjonal sokkel.
- Det tilsier valg av en ekstern kandidat, men det er absolutt argumenter for intern ansettelse, sier han.
Omdal mener Torgrim Reitan (45) og Lars Christian Bacher (50) nå står igjen som de mest sannsynlige, interne kandidatene for topplederstillingen, ettersom det er klart at verken DNB-topp Rune Bjerke eller Statoils konstituerte toppsjef Eldar Sætre ønsker jobben.
- Som finansdirektør har man vært involvert i strategi og plan og kommunisert mot finansmarkedene. Torgrim har vært en «rising star» lenge. Bacher har bred erfaring fra både norsk sokkel og internasjonalt. Han har jobbet i Canada og håndteringen hans av krisen i Algerie trekkes frem. Begge er utmerkede kandidater, sier Omdal.
- Men ville ikke én av disse allerede ha vært ansatt dersom de var åpenbare kandidater?
- Det mest naturlige var om konstituert konsernsjef Eldar Sætre ble utnevnt til fungerende sjef. Han har mest og lengst erfaring, men ønsker ikke stillingen.
Positivt med intern
Oljeanalytikeren tror styret kan mene at tiden er inne for å la en av de interne få prøve seg i stillingen.
- Styret har vektlagt kontinuitet i strategien, og vil nå ha gjennomføring. Det tilsier valg av intern kandidat. Internkandidater kan i tillegg bransjen, de kjenner organisasjonen, og har nettverk nedover i systemet. Styret kan kanskje vurdere at de har gjort en bedre jobb dersom de klarer å ale frem en internkandidat enn om de nok gang en må innhente en ekstern, mener Omdal.
- Når kan vi vente at en ny Statoil-sjef vil være på plass?
- Forrige gang fratrådte Olav Fjell stillingen i september og Helge Lund ble utnevnt i mars, men var ikke på plass før i august. Da var det virkelig på overtid. Jeg tror ny sjef annonseres før påske og er trolig på plass før sommeren.
Ettersom han anser flere av de interne kandidatene som «utmerket», synes Omdal det hadde vært «kjekt» om en av dem ble tilsatt. Han tror likevel den nye sjefen vil komme utenfra.
- Pål Kibsgaard-Pedersen ville vært den perfekte kandidat. Han har klatret helt til topps i Schlumberger, noe som tilsier at han er ekstremt dyktig. Men lønnen i Statoil tilsier at det er lite sannsynlig.
Oljeanalytikeren legger til at også Eon-topp Jørgen Kildahl er en dyktig kandidat.
- I tillegg er PGS-sjef Jon Erik Reinhardsen en spennende kandidat. Han er direktør i seismikkbransjen som lever veldig fra hånd til munn. Slik sett fortoner ikke oljeindustriens utfordringer seg så skremmende. I tillegg er han geofysiker og mange mener Statoil trenger en person med teknologibakgrunn.
Uavhengig av om den nye topplederen kommer utenfra eller ikke, vil analytikerne sette pris på å få en «fast» sjef.
- Investorer og analytikere misliker usikkerhet, og det anses negativt når du ikke har en fast sjef.Dermed vil det telle positivt for selskapet når dette kommer på plass.
LES OGSÅ: - Rune Bjerke er ikke kandidat til å ta over topplederjobben i Statoil
Indonesia bekrefter funn av vrakrester fra savnet fly (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.