Oljeprisene starter august med markert nedgang mandag. DNB Markets' oljeanalytiker Torbjørn Kjus ser tegn på at prisene skal opp på litt lengre sikt, men tror Brent først skal ned for å teste nivåer på 40 dollar-tallet.
Det sier han til TDN Finans mandag.
- Jeg ser ingen spesielle drivere for nedgangen i dag, men sentimentet er så svakt nå at det ikke ville forundre meg om vi ser 40-tallet snart. Det ligger litt i kortene at det skal testes igjen, sier han.
Vil komme opp igjen
I motsetning til før helgen, da oljeprisfallet hadde direkte tilknytning til en styrkning i dollaren, er prisene mandag ned «for egen maskin».
Kjus sier olje rent teknisk er oversolgt, som betyr at prisene på et eller annet tidspunkt trolig vil komme opp igjen.
DNB-analytikeren er klar på at det egentlig ikke ser ut som at det er noe spesielt som driver prisene ned i dag, men sier det ikke er utenkelig at enkelte i markedet tror på uttalelsene fra Irans oljeminister om at landet vil øke sin oljeproduksjon med 500.000 fat pr dag innen én uke etter sanksjonene mot landet løftes.
- Jeg tror ikke det er realistisk at Iran kan gjøre dette så fort. Jeg har ikke sett noen analyser som tilsier at det skal gå så fort.
Tror produksjonen av skiferolje vil falle
Kjus har i sine estimater lagt til grunn at det blir en gradvis oppbygning i den iranske produksjonen frem mot sommeren 2016, med start i økningen fra omkring desember 2015. Meglerhuset estimerer at eksportene vil nå to millioner fat pr dag neste sommer, som er opp rundt 700.000 fat pr dag fra dagens nivå.
DNB-analytikeren merket seg for øvrig tallene fra amerikanske energimyndigheter på fredag som viste en nedgang i USAs oljeproduksjon i mai, ikke minst fra Texas, hvor man ikke har sett et betydelig fall i produksjonen på lang tid.
- Dette er helt sikkert strukturelt, altså at effekten av lavere riggtelling nå begynner å komme(..) Jeg tror produksjonen av skiferolje gradvis vil falle av fremover, understreker han.
Produksjonstallene virker ellers å bekrefte Kjus' tidligere anslag om at mars 2015 trolig ville bli måneden med høyest produksjon.
- Det ser ut som dette har slått til, og at mars vil stå igjen som det høyeste produksjonspunktet i år, avslutter han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.