«Opec, inklusive Saudi-Arabia, viser begrenset vilje til å holde igjen på produksjonen, noe som gjør at organisasjonens vedtatte produksjonskvote overskrides. Mens produsentene utenfor Opec har redusert oljeproduksjonen noe, øker den fra Opec. Utsiktene til at sanksjonene mot Iran fjernes vil trolig forsterke opptrappingen av oljeproduksjonen fra Opec-landene», skriver Nordea i sin kvartalsvise makrorapport, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Priskrig

Økonomene i Nordea mener det er lite trolig at Saudi-Arabia vil kutte i egen produksjon for å «gi plass» til økt produksjon fra sin politiske rival Iran. Tvert i mot, det er betydelig fare for at Saudi-Arabia og Iran vil konkurrere om markedsandeler og ved det utløse en priskrig.

Nordea har hittil trodd på en pris på Nordsjøolje på 62 dollar fatet i år, men kutter nå anslaget til 54 dollar. Det er rundt fem dollar over dagens nivå. For neste år kuttes anslaget fra 72 til 55 dollar, men Nordea tror prisen vil stige til 65 dollar fatet i 2017. Endringene er gjort fra en rapport i slutten av juli.

Lavere enn Kjus

Nordea Markets venter nå en Brent-pris på 50 dollar i tredje kvartal 2015 (63) og 47 dollar i fjerde kvartal (65). Dette er dermed et lite stykke under Torbjørn Kjus i DNB Markets, som tror på en oljepris på 55 dollar fatet i tredje kvartal og 60 dollar i fjerde kvartal.

Les om DNB Markets' analyser her: Ser ingen lyspunkter dnPlus

Les også: DNB med kraftig nedjustering: - Festen er over

I Statoils presentasjonsmateriell legger selskapet til grunn en oljepris på 80 dollar fatet i 2018. Få nye norske oljeutbygginger er lønnsomme med en oljepris på førti dollar fatet. En fersk oversikt fra konsulentbyrået Rystad Energy anslår at selv det gigantiske Johan Sverdrup-feltet trenger en oljepris på 41 dollar fatet for å gå i pluss.

 

Nordea Markets-økonomene tror det nå skjer strukturelle endringer i oljemarkedet og at markedets egen dynamikk nå er annerledes.

I vår svingte oljeprisen opp over 60 dollar pr fat på forventninger om at oljeproduksjonen i verden, først skiferoljeproduksjonen i USA, ville falle og etterspørselen ville ta seg opp.

Ser motsatt dynamikk

«Når aktørene tror oljeprisen skal opp om ikke lenge, er det rasjonelt å kjøpe olje for lager, noe som driver prisen opp. Man kan da oppleve overproduksjon samtidig som prisen stiger. Det vi ser nå er en motsatt dynamikk. Aktørene tror ikke lenger oljeprisen skal opp med det første. Ønsket om å øke lagrene faller, noe som gjør at overskuddsproduksjonen presser prisen ned. I tillegg til endringene i strukturen på tilbudssiden rammer lavere etterspørselsvekst fra Kina oljeprisen», heter det.

I rapporten antar Nordea at oljeprisen kommer opp fra et nivå på 40-50 dollar pr fat, men at den vil være relativt lav i hele prognoseperioden.

«Oljesektoren antas derfor å bidra negativt til utviklingen i norsk økonomi ut 2017. I våre prognoser har vi ikke anslått en kraftig svikt i kinesisk økonomi, men en gradvis lavere vekst i årene fremover. Vi har heller ikke lagt til grunn en aggressiv priskrig mellom Iran og Saudi Arabia. Det er risiko for at dette kan være for optimistisk», heter det.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.