– Dette er min fjerde baby. Jeg har jo tre unger, sier Margareth Øvrum, Statoils konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring.
Tre av barna er menneskebarn og ute av redet, den fjerde babyen hun tenker på er en undervannsfabrikk i Norskehavet på Åsgard-feltet. Torsdag var fabrikken i drift etter 20 år med arbeid.
– Jeg har jobbet med subsea siden tidenes morgen, sier Øvrum.
– Fra du ble født?
– Hehe, nei, ikke fra jeg ble født. Men jeg var faktisk med på den første subsealøsningen på Gullfaks i 1986, sier Øvrum og legger til:
– Det er ganske spesielt og utrolig morsomt at vi har klart å starte opp Åsgards havbunnskompresjon. Dette har vi jobbet med i 20 år. Ingen skjønner egentlig hvor stort det er. Ingen andre i verden har gjort dette, sier Øvrum.
19 mrd.
Statoil besluttet i 2011 å gå i gang med verdens første havbunns gasskompresjon. Prislapp: 19 milliarder kroner. Det skal øke utvinningsgraden fra Åsgard-feltet på Haltenbanken med 306 millioner fat oljeekvivalenter, og dermed sørge for at det tas opp enda mer olje og gass.
– Størrelsen på denne installasjonen er like stor som Brann stadion. Det er en liten fabrikk på havbunnen, sier Øvrum.
På Midgard-feltet økes utvinningsgraden fra 67 til 87 prosent. På Mikkel-feltet øker det fra 59 prosent til 84 prosent.
– Du er sikker på at dette er en lønnsom investering, også med dagens oljepris?
– Ja, det er et veldig lønnsomt prosjekt. Oljeprisen kan falle mer og det er like fullt lønnsomt. Det er et av de bedre prosjektene på norsk sokkel, svarer Øvrum.
– Hvor høy oljepris trenger dere for å gå i pluss?
– Det sier vi normalt ikke. Går oljeprisen opp, blir det enda mer lønnsomt, svarer hun.
Analytiker Henrik Madsen i Arctic Securities, anslår at Statoil vil tjene penger på installasjonen selv med en oljepris nede i 15 dollar fatet.
– Gitt at feltet allerede er i drift og infrastrukturinvesteringene allerede er tatt. så er lønnsomhetsprisen ekstremt lav og konkurransedyktig. Den er nok neppe over 15 til 20 dollar per fat, sier Madsen og legger til:
– Om Statoil faktisk klarer å øke utvinningsgraden fra 84 til 87 prosent, som impliserer ytterligere 306 millioner fat, vet vi ikke før om mange år, sier Madsen.
Dyre kontrakter
I motsetning til gigantfeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen, der Statoil får billigere kontrakter, ble Åsgard-prosjektet sanksjonert i en tid der oljeprisen lå over 100 dollar fatet.
– Da vi skrev kontraktene på Åsgard, var oljeprisen skyhøy. Det har påvirket prisingen. Det har vært økte kostnader på Åsgard, men de er innenfor usikkerhetsspennet vi satte i 2011, sier Øvrum.
Havbunnsinstallasjonen er forsinket og skulle opprinnelig startet opp før sommeren.
– Vi valgte å bruke mer tid for å få kvalitet i alle ledd. Vi har ikke utsatt produksjon som følge av den forsinkelsen, slik at det har ikke kostet oss noe ekstra, sier Øvrum.
- Gass er fremtiden
DN skrev torsdag at Norge nå selger mer gass enn olje. I løpet av de siste 12 månedene er det eksportert naturgass for 232 milliarder kroner mot 216 milliarder kroner i oljeeksport.
– Gass er i ferd med å gå fra lillebror til storebror i Norge. Jeg hadde ikke trodd at inntektene fra gass skulle være høyere enn olje, for å være helt ærlig. Det har skjedd overraskende fort. Og det skyldes nesten utelukkende prisen. At oljeprisen skulle falle så mye og bli liggende der, var det ingen som forventet ifjor, sa Thina M. Saltvedt, sjefanalytiker i Nordea.
– Gass er en miljøvennlig energiform. Jeg tror gass vil få enda større betydning fremover. Gass er fremtidens energiform, sier Øvrum.
Det er første gang at verdien av gass er større enn olje målt på årsbasis.
– Vi jobber videre med hvordan vi kan standardisere Åsgard-løsningen, og ta den i bruk på andre felt. Denne installasjonen vil bidra til å gjøre andre gassprosjekter mer lønnsomme, sier Øvrum.
Les også:
- Det er en utrolig vanskelig balansegang
- Det er grenser for hvor mange vi klarer å ta inn
Professor om Miljøpartiet de grønnes politikk: - Tragikomisk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.