Beslutningen medfører at Statoil går ut av 16 egenopererte lisenser, samt 50 lisenser der ConocoPhillips er operatør, alle i Tsjuktsjerhavet, skriver selskapet i en melding.
Sa nei til leting
«Ettersom lisensene i Tsjuktsjerhavet ikke lenger anses konkurransedyktige i Statoils globale portefølje, har selskapet besluttet å gå ut av lisensene og stenge kontoret i Anchorage», heter det.
I oktober gikk president Barack Obama ut og sa nei til ytterligere boring i området de neste to årene.
To planlagte lisensrunder i 2016 og 2017, for blokker i henholdsvis Tsjuktsjer- og Beauforthavene, skrinlegges også.
Ingen aktivitet
– Vi har ingen aktivitet i våre lisenser i Alaska og har heller ikke planlagt leteboring i lisensene. Vi tar beslutningen til etterretning, skrev Statoil-talsmann Knut Rostad til Dagens Næringsliv da.
Nå velger altså Statoil og stenge kontoret i Anchorage.
- Vi har arbeidet for å modne fram lisensene i Alaska siden 2008. Det er gjort en solid innsats, men i dagens situasjon kan vi ikke forsvare fortsatt arbeid for å utvikle disse videre, sier konserndirektør for leting Tim Dodson i Statoil i meldingen.
Ingen effekt for arbeidsstyrken i USA
Statoil har delvis skrevet ned investeringene i letelisensene i Alaska i forbindelse med tredjekvartalsrapporten. Ytterligere nedskrivninger vil bli gjort i fjerde kvartal.
Det sier fungerende pressesjef Knut Rostad i Statoil til TDN Finans tirsdag.
- Dette er lisenser hvor vi har betalt signaturbonuser ved tildeling i 2008, i tillegg har det vært noen analyser av områdene og noen kostnader knyttet til at vi har hatt et lite kontor i Anchorage, Alaska. Det har ikke vært noe seismikkinnhenting eller leting, sier Rostad.
Signaturbonusen for de lisensene som selskapet er operatør på selv var på om lag 31 millioner dollar, og ble nedskrevet i tredje kvartal, opplyser Rostad.
- Det resterende vil bli nedskrevet i fjerde kvartal, men vi har ikke gått ut med hvor mye dette blir, sier Rostad.
Rostad sier at dette ikke vil få noen videre effekt for arbeidsstyrken i USA.
- Vi har en portefølje med flere muligheter, og det vil til enhver være de prosjektene med best forutsetninger som prioriteres. Vi har jobbet godt for å modne dette prosjektet videre, men etter en forretningsmessig vurdering og leteresultatene fra naboblokkene leveres lisensene tilbake, sier han.
Rostad sier videre at prosessen var på et så tidlig stadium at det ikke ble gjort noen analyser av mulig breakeven eller lønnsomhet for feltene.
- Leteprogrammet i naboblokkene var avgjørende, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.