Mandag ble det kjent at deler av det norske programvarselskapet Visma selges i en transaksjon som verdsetter selskapet til ti milliarder kroner mer enn for fire år siden.
Til en selskapsverdi på 21 milliarder kroner reduserer det amerikanske oppkjøpsfondet Kohlberg Kravis Roberts (KKR) sin andel, mens private equity-selskapet Cinven kjøper seg inn, og HgCapital erstatter et tidligere eierfond med et nytt.
Lange skift
Konsernsjef Øystein Moan i Visma begynner å bli vant med store eierendringer, etter at selskapet ble tatt av børs i 2006, kjøpt opp av HgCapital og ledelsen, og siden av KKR i 2010. Det har også vært nøkkelen til Vismas enorme suksess, mener han.
- Som børsnotert skifter man eiere hver dag, mens når man er som oss så skjer det en gang i blant. Hvert femte år synes å være ganske vanlig, og jeg er svært glad for at HgCapital fortsetter som en enda større eier. De har vært hos oss i åtte og vil være med videre til 2020, så det blir et svært langsiktig forhold, sier Moan til DN.
Ruller pengene
Han har selv sittet som toppsjef de siste 17 årene. Det har vært en meget lønnsom reise. Bare på dagens transaksjon ligger han an til en papirgevinst på 210 millioner kroner. Som før akter han imidlertid å rulle pengene videre i virksomheten.
- Verdien er ikke så helt feil anslått, men husk at man faktisk har vært investert i Visma siden 1997 og stadig mer oppigjennom årene, sier Moan.
Som toppsjef hadde han også en samlet godtgjørelse på ni millioner kroner ifjor, hvorav en resultatbasert bonus på 3,5 millioner kroner, ifølge årsrapporten. Moans eierandel i Vismas morselskap, Chamuel Topco, er på 0,86 prosent.
- En god investering
De ansatte har til nå eid rundt seks prosent av selskapet, som videreføres med små justeringer, ifølge ham.
Toppsjefen bekrefter at innsatsen sålangt har betalt seg godt for samtlige. Fra verdier på "noe over 400 milioner kroner" i 2010, prises ledelsens og de ansattes eierposter til rundt 1,3 milliarder kroner i dag.
- Det har vært en god investering, og jeg tror det kommer til å være en god investering fremover også. Det er det i hvert fall absolutt vår ambisjon at det skal være, sier Moan.
- Har ikke tatt utbytte
Visma er og har vært en pengemaskin for de amerikanske og britiske eierne. Selskapets store frie kontantstrøm er også hovedgrunnen til den saftige prisingen (se faktaboks). Moan påpeker at det ikke bare er de lange eierforholdene som har gitt arbeidsro.
- Vi har eiere som ikke tar ut utbytte. At de har vært villige til å pløye all verdiskapning tilbake i bedriften er kanskje noe av nøkkelen til selskapets suksess, sier han.
Flere oppkjøp
At seddelpressen har fått løpe uforstyrret har også bidratt til at regnskapsprogramvareselskapet har foretatt nærmere 100 oppkjøp de siste årene. Moan bekrefter at det på ingen måte er slutt, og at krigskassen fortsatt er betydelig. Ekspansjonen vil imidlertid konsentreres om eksisterende markeder, påpeker han.
- Vi er i Norden og Nederland primært, og vi ser svært godt vekstmuligheter i de markedene vi er i. Det er masse muligheter, sier han.
Vil være selvstendig
I det Visma allerede har av noen av verdens største og mektigste finansielle eiere, er det naturlig å stille spørsmål hvem som ta selskapet videre etter at eierfondene stenges, ventelig om 5-7 år. Moan er tydelig på at industrielle kjøpere er mindre aktuelle.
- Til slutt blir vi så store at en børsnotering blir det mest naturlige. Vi ønsker fortsatt å være et norsk softwareselskap med hovedkontor i Norge, så vi ønsker ikke å bli en del av et større konsern. Det er ledelsens ønske og vi er veldig godt samsnakket med eierne, sier Moan.
- Men avgjør ikke kjøttvekten, skulle en aktør legge nok penger på bordet?
- Til en viss grad, men man setter veldig stor verdi på en samlet ledelse. Det er veldig få som legger store penger på bordet uten at også ledelsen er hundre prosent motivert, sier toppsjefen.
- Ikke bundet
- I hvilken grad er du bundet til jobbe i Visma ved en eventuell oppkjøpssituasjon?
- Jeg er i prinsippet ikke bundet til noe som helst. Jeg har ikke noen arbeidsplikt, men jobber her fordi jeg synes det er det beste stedet å jobbe i Norden og den mest interessante jobben, og fordi jeg selvsagt har mye penger investert her, sier Moan.
- Du har jo tidligere vært børsnotert, med de fordeler og ulemper det medfører. Hvordan ser på en notering i lys av tidligere erfaringer?
- Jeg tro at skal man være på børs så må man være et riktig stort selskap. De fleste små får ikke gledene, men bare problemene med compliance og regulering, som tar mye fokus fra ledelsen. At vi ikke har vært børsnotert i noen år, har gjort at vi har kunne fokusere på selskapet, på produkter, på kunder og på oppkjøp, sier toppsjefen.
- Hvor går veien videre for deg?
- Jeg har tenkt å være selskapet i 7-8 år til, hvis helsen holder, sier Moan.
Bankfinansiert
KKR vil etter dagens transaksjon redusere sin eierandel i Visma fra 77 til 31,3 prosent, det samme som Cinven og HgCapital. Ledelsen og ansatte vil eie "seks-syv prosent", ifølge toppsjefen.
Verdivurderingen på 11 milliarder i 2010 og dagens 21 milliarder inkluderer både eiendeler og gjeld. Moan vil ikke utdype hvor stor selskapets gjeld er, men legger til at noe gjeldsopptak er normalt i slike transaksjoner. Han presiserer at gjelden er bankfinansiert.
- Det er ordinær bankgjeld med norske og nordiske banker, sier Moan.
Les også:
- Visma er en stor bedrift
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.