Professor ved NHH Ola Grytten har lenge spådd boligboble i det norske 
                  markedet.
Professor ved NHH Ola Grytten har lenge spådd boligboble i det norske markedet.
Bankene melder om rekordresultater ifjor – godt hjulpet av sterk etterspørsel etter boliglån. Konkurransen om bankkundene bidrar til at Finanstilsynets krav om 15 prosent egenkapital for lånekundene på langt nær følges. Ifølge Boliglånundersøkelsen Finanstilsynet la frem rett før jul, fikk 46 prosent av låntagere under 35 år lån utover 85 prosent av verdien på boligen. I mange av tilfellene har bankene fått tilleggs- sikkerhet i form av pant i annen eiendom eller kausjonister, men i 28 prosent av tilfellene ble lånet gitt uten tilleggssikkerhet. Tallene fikk Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen til å uttrykke bekymring for om bankene lempet på sine kredittkrav mot kundene. De siste månedenes sterke boligprisvekst, som er på nivå med veksten før finanskrisen, har ikke dempet Baltzersens bekymring.

– Lavere rente og lempet utlånspraksis i bankene kan bidra til at den høye veksten i gjeld og boligpriser fortsetter. Økt økonomisk usikkerhet som følge av oljeprisfallet, kan imidlertid bidra til å bremse veksten. En fortsatt sterk vekst i gjeld og boligpriser er ikke bærekraftig, sa han til DN i forrige uke.

Gjeldsbelastningen for lån­tagere under 35 år er i gjennomsnitt nå fire ganger inntekten. Det høyeste noensinne.

Fortsatt prisvekst

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse advarer mot risikoen i bolig­markedet, men har ingen tro på at en sterk nedtur.

– Jeg tror boligprisen skal fortsette å stige, ser ingen stor sannsynlighet for renteoppgang og tror heller ikke oljenedturen blir altfor kraftig for norsk økonomi. Men det er selvfølgelig stor usikkerhet og stor risiko forbundet med å låne penger og putte dem i bolig. Uansett hvor lav renten er vil det ikke lønne seg hvis boligprisene synker, sier Bjørnstad.

Bjørnstad mener den kraftige prisveksten er drevet av at tilbudet av boliger fortsatt er begrenset, noe som driver prisene opp­over.

– For å forstå den kraftige prisveksten i januar og gjennom fjoråret, må vi også huske at det er en innhenting av et litt ubegrunnet prisfall i 2013, da det var en adferdsendring, sier han.

Blir boble – en eller annen gang

Professor ved Norges Handelshøyskole (NHH) Ola Grytten har gjentatte ganger pekt på risikoen for boligboble i det norske markedet. Han er ikke blitt beroliget av den kraftige prisveksten de siste månedene.

Professor ved NHH Ola Grytten har lenge spådd boligboble i det norske markedet.
Professor ved NHH Ola Grytten har lenge spådd boligboble i det norske markedet. (Foto: Gunnar Lier)
– Det er ikke bra, det er ikke bærekraftig. Boligprisene kan ikke alltid stige to-tre ganger så mye som disponibel inntekt gjør. Renten kan ikke gå særlig lenger ned. Det vil ikke alltid være lav rente, det vil ikke alltid være lav arbeidsledighet, arbeidsinnvandringen vil ikke alltid være høy, sier Ola H. Grytten.

Han mener folk bør tenke seg om to ganger før de kjøper bolig.

– Kjøp bolig etter behov og bæreevne. Ikke tenk på det som spekulasjon. Jeg ville tenkt meg om to ganger, men det har jeg jo sagt lenge.

– Får du rett noen gang?

– Ja, en eller annen gang.

– Hva innebærer det å kjøpe bolig etter bæreevne?

– Jeg tror renten kan være lav lenge, men ta hensyn til at du kan bli arbeidsledig. Du bør alltid ha en rentemargin på tre prosent, og ta hensyn til at man blir arbeidsledig.

– Hva sa du i 2006 og 2007, da boligprisveksten var den samme?

– Da sa jeg det samme. I 2005, også. Jeg fikk rett i 2007-2008, men det tok av igjen mye raskere enn jeg hadde forventet.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.