Mandag åpnet Den europeiske sentralbanken (ESB) pengeslusene som skal tilføre det europeiske markedet 60 milliarder euro i måneden.
Håpet er å sette fart på det økonomiske maskineriet gjennom massive tilbakekjøp av statsobligasjoner.
Bedre sent enn aldri
Senior porteføljeforvalter Erik Furnes i Delphifondene mener Europa trenger tiltakene, og at ESB har hengt etter tilsvarende grep fra Den amerikanske sentralbanken de siste årene.
- Vi er veldig optimistiske og det er bedre sent enn aldri. Dette vil gi bedre kapitaltilgang i bedriftsmarkedet der finansieringskostnadene faller, sier Furnes til DN.
ESB-tiltakene er varslet og har bidratt til at euroen har vært svak lenge, påpeker forvalteren. Dermed er den umiddelbare effekten begrenset, mener han.
- Finansaksjer og konsum er opp, mens resten er ned. Det er kanskje litt i tråd med det man kan tenke seg er virkninger av dette, sier han.
Den store effekten kommer imidlertid fra en svakere euro mot dollar, der europeiske varer blir billigere, mener forvalteren. Mandag ble euroen handlet til 1,08 dollar, som er det svakeste nivået på mer enn elleve år.
Venter økt inntjening
I utsikten til svak euro lenge ligger også forventningen om at amerikanske renter vil stige. Samtidig senker ESBs pengestrøm forventningene til europeiske renter, påpeker han. Samtidig viser aktivitetsindikatorer, som seneste PMI, tegn til at Europa beveger seg i riktig retning.
- Det er absolutt grunn til å være optimistisk på Europa sine vegne, sier Furnes.
Europeiske aksjer har allerede steget en del, men i forhold til "høyt prisede" amerikansk aksjer plasserer Europa seg "midt i intervallet" og langt unna toppen historisk sett, mener forvalteren.
- Det som gjør oss komfortable er at inntjeningen kommer til å skyte fart i år. Gitt inntjeningspotensialet de neste årene så fremstår europeiske aksjer som veldig attraktive, sier Furnes.
Tvinges til å ta risiko
Aksjestrateg Erik Roland i Nordea mener også eurosvekkelsen vil fortsette å bidra til økt interesse for europeiske aksjer.
- Europa er i økende grad attraktiv blant institusjonelle forvaltere. De lave rentene presser investorene til å ta mer risiko, sier Roland til DN.
I likhet med Furnes tror han høyere aksjepriser i Europa, som også kan smitte over på det norske markedet.
- Markedet skal bli dyrere. Et stadig fallende rentenivå kommer til å bidra til det, sier Roland.
Renter på statsobligasjonene i alle euroland unntatt Hellas og Portugal falt mandag, ifølge TDN Finans. Renten på den tyske tiåringen falt åtte basispunkter til 0,312 prosent mandag ettermiddag.
Tror mye er priset inn
Aksjestrateg Erlend Lødemel i Arctic Securities tror aksjemarkedet har tatt høyde for mye av støttetiltakene. Samtidig peker han på tydelige positive effekter i markedet sett fra ESBs ståsted, som at lange renter har falt og en svakere euro.
- Det har blitt en betydelig svakere euro, og det er jo en klar sammenheng med renteforventningene, sier Lødemel.
Han tviler imidlertid på at rentene skal videre ned.
- I rentemarkedet i USA var QE3 (Feds forrige obligasjonskjøpsrunde, red.anm) priset inn omtrent da det ble iverksatt, så sånn sett stiller jeg meg litt tvilende til om vi får en ytterligere nedgang i rentene herfra, sier strategen.
Les også:
I dag starter han pengeflommen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.