Det er fullt kaos i forhandlingene mellom Hellas og EU, og aksjemarkedene i Asia falt kraftig i natt. I Hellas skal det avholdes folkeavstemming om et tilbud fra EU som i realiteten ikke lenger er gyldig. Det er «run» på greske banker og befolkningen prøver fortvilt å få ut de få euro de kan fra minibankene. Alle banker i Hellas holder krisestengt hele denne uken. At samtlige av landets banker må stenge ned virksomheten illustrerer hvor alvorlig denne krisen er for Hellas. At en bank holder åpent hører nesten med til et par andre av livets realiteter man kan være helt sikker på, nemlig døden og skatten. Det som skjer i Hellas nå er materiale for historiebøkene.
En vesentlig årsak til at verdens børser faller på grunn av en potensiell Grexit er frykten for spredning til andre land. Spania er neste på listen over eurosoneland som befinner seg i en dyp statsfinansiell krise med høy arbeidsledighet og enorm statsgjeld. Eurosonen har alltid vært et skjørt byggverk, men enda verre har det blitt etter finanskrisen hvor landene tok opp enorme mengder med gjeld for å stimulere til økonomisk vekst. Det har bare fungert sånn passe. Den europeiske sentralbanken har satt i gang med kvantitative lettelser for å stimulere økonomien. Krisen vi nå er inne i vil trolig kreve ytterligere oppkjøp av statsobligasjoner, eventuelt kombinert med andre pengepolitiske tiltak.
Med dette som bakteppe er det nesten komisk hvordan flere økonomieksperter har prøvd å roe ned aksjemarkedene og få investorene til å sitte stille i båten ved å hevde at en eventuell Grexit ikke var noe å bry seg om for Europa forøvrig siden gresk bnp utgjør knapt to prosent av eurosonen. Men det er nok å ta en titt på børsene i Asia, USA og Europa i dag for å innse at dette argumentet ikke holder vann. Investorene på verdens børser mener helt opplagt at en Grexit er potensielt svært alvorlig for verdensøkonomien og verdens børser. Ellers hadde ikke aksjekursene falt så mye som de gjør.
I Europa i dag faller aksjemarkedene i Tyskland og Frankrike med over tre prosent. Her hjemme faller hovedindeksen på Oslo Børs med 1,7 prosent. Vi er nå inne i den tredje korreksjonen av noe betydning på Oslo Børs i år. Den første kom i april og endte med et indeksfall på 4,4 prosent. Den neste kom i starten av juni og ende på 4,2 prosent. Korreksjonen vi nå er inne i startet onsdag forrige uke og hovedindeksen er foreløpig ned med 2,3 prosent. Det er bare småtteri i forhold til hva som kan komme utover sommeren dersom dramaet i Hellas eskalerer ytterligere.
Se også:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.