Etter en turbulent børssommer er oppgangen til kinesiske aksjer visket ut.

«Shanghai Shenzhen CSI 300»-indeksen måler børsutviklingen til fastlandsbørsene i Kina, og er ned 3,43 prosent mandag, en nedgang på 6,66 prosent siden nyttår.

Kinesiske aksjer nådde bunnen i juli, før myndighetene igangsatte en rekke tiltak som presset aksjekursen opp igjen. Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management hevdet den gang at den offentlig sponsede oppgangen var en såkalt «dead cat bounce», og at børsen skulle ned til nivåene vi så rundt nyttår.

Etter et massivt børsfall de siste månedene er Kina-børsene i disse dager på nivåer ikke sett siden desember i fjor.

- Ja, ser man det. Noen ganger treffer man med spådommene, sier Wilhelmsen til DN.

- Faren ikke over

Fra toppen i sommer til i dag er børsene i Shanghai og Shenzhen ned over 40 prosent, selv etter at kinesiske myndigheter har brukt Kina bruker nesten et norsk oljefond for å redde aksjemarkedet for å å stagge børsnedgangen.

- Til tross for nedgangen er ikke børsen lavt priset, og faren er ikke over for videre fall, sier han.

Mener børsfallet er «nesten over»

Under helgens G20-møte, mellom blant andre verdens rikeste lands finansministre og sentralbanksjefer, uttalte Kinas sentralbanksjef Zhou Xiaochuan seg for første gang om børsuroen i landet.

Han kalte aksjeutviklingen for en «boble», med henvisning til at Shanghai-børsen steg med 70 prosent fra mars til juni. I tillegg hevdet sentralbanksjefen at «korreksjonen i aksjemarkedet er nesten over».

- Til tross for nedgangen er ikke børsen lavt priset, og faren er ikke over for videre fall. Men, jeg er enig med sentralbanksjefen i at det meste av nedgangen nå trolig er bak oss, sier Wilhelmsen om Zhous uttalelser.

Skylder på staten

Finansministeren unnlot å kommentere myndighetenes rolle i den kinesiske aksjeboblen. Kinesiske småsparere ble oppfordret av myndighetene og statskontrollert media til å spare i aksjer allerede i begynnelsen av 2014.

Det førte til en eksplosjon av småinvestorer som lånte penger for å kjøpe aksjer, og sendte aksjekursene til himmels samtidig som den kinesiske økonomien for øvrig begynte å vise svakhetstegn.

- Myndighetene har etter min mening delvis skyld i denne boblen. Etter en korreksjon på rundt 40 prosent fra juni til september må man kunne si at boblen har sprukket, sier Wilhelmsen.

Les også på DN.no:

Her kan det bli slutt på verdens nest laveste bensinpriser

Lever fint med oljepriser under 60 dollar fatet

Ekkel påminnelse om tapene som vil komme i DNB (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV:

Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time

Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time
Federico Abad er mannen som skapte Popcorn Time, pirattjenesten som har fått filmindustrien i Hollywood til å skjelve. DN møtte mannen som hittil har valgt å være anonym i hjembyen Buenos Aires
02:47
Publisert: