Oljesmellen har gitt en kraftig oppbremsning i aktiviteten på sokkelen, der underkapasitet har gått til overkapasitet nærmest over natten.
Sålangt har nær 24.000 ansatte måtte gå i oljerelaterte yrker. Samtidig fylles flere og flere fjorder og havner opp med enheter som legges i opplag.
- Et spill
Rente- og valutasjef Svein Aage Aanes i kapitalforvalter DNB Asset Management mener det sentrale spørsmålet ikke er nøyaktig hvor oljeprisen er, men hvor lenge nedturen vil vare. Selskapene kan selv sitte med nøkkelen her, mener forvalteren.
- Dette er et spill. Alle ser at noen rigger må fases ut og legges i opplag. Noen må hogges opp, noen offshorebåter må forsvinne. Men ingen selskaper ønsker å være den som gjør det først, sier Aanes til Dagens Næringsliv.
- Dynamikken og det som bestemmer hvordan dette går, er hvor lang tid det tar å fase ut denne kapasiteten, sier han.
Annerledeslandet
En oljepris over 100 dollar fatet og et brennhett obligasjonsmarked har gitt oljeservice-bransjen mulighet til å hente enorme mengder kapital til en billig penge de siste årene.
Norge har siden finanskrisen vært annerledeslandet i et urolig Europa. Bare i fjor ble det hentet inn nærmere 65 milliarder kroner i det norske høyrentemarkedet, utenom finans.
Bakgrunn: - Får du en høy rente, så er det en grunn til det (2012)
- Oljerelatert industri ble ansett som en trygg havn da det var mye bråk omkring europeiske banker og andre ting, sier Aanes.
Sålangt i år er det ustedt høyrenteobligasjoner for 25,4 milliarder kroner, påpeker forvalteren.
Må ha påfyll
Et oljeprisfall på over 50 prosent og innstramminger i oljeinvesteringene, har imidlertid effektivt stengt pengekranen til oljerelatert næring og gjort lånene tilsvarende dyre.
Når inntjeningen stuper må kraftig belånte oljeserviceselskaper derfor gå i dialog med sine gjeldseiere og bankene for ikke å bryte lånebetingelsene.
For de svakeste, kan turen gå til namsmannen eller man blir kjøpt opp, mener Aanes.
- De selskapene som klarer seg best er de som har eiere som har evne og vilje til å spytte inn kapital, og de som har gode bankforbindelser, sier Aanes.
Mye foran oss
Allerede på høstparten ifjor var man enige om at 2015 ikke ville bli altfor svakt i oljeservice på grunn av grei kontraktsdekning, men at siste halvdel av 2015, 2016 og 2017 ville bli vanskelige, forklarer han. Nå venter rentesjefen at flere selskaper går må gå i dype forhandlinger og restrukturere gjeld.
- Det har vært en del tilfeller allerede, men mye av dette ligger foran oss. Så mener jo vi at markedet i svært stor grad tar høyde for dette i prisingen. Mange obligasjoner handler nå på 10-15-20 prosent i rente, sier rentesjefen.
Les også Pål Ringholms kronikk i DN: - Ryker de tre store, blir det tøffe år og hans spådom for 2015: - Det kommer til å koste dyrt å hente penger (2014)
På slike nivåer vil heller ikke et offshorerederi kunne refinansiere og samtidig få forretningen til å gå rundt, påpeker han.
- Hvis ikke noe veldig uventet skulle skje, at man får noen uro rundt i verden som gjør at oljeprisen går i taket, så er dette en prosess som vi må igjennom, sier Aanes.
- Blir verre
SEB mener utfordringene i det norske høyrenteobligasjonsmarkedet fortsetter med utsikter til en oljepris under 50 dollar fatet, ifølge en oppdatering tirsdag.
Meglerhuset maner til forsiktighet i obligasjonsmarkedet.
"Vi mener det vil bli verre før det blir bedre for størstedelen av oljerelaterte obligasjoner", heter det i oppdateringen.
Den økte usikkerheten har begrenset aktiviteten i obligasjonsmarkedet i årets første seks måneder, som stort sett har vært i sikrere papirer (BB), påpeker SEB.
Nødkapital
Blant selskaper som allerede har tatt grep er supplybåt- og ankerhåndteringsfartøy-rederiet Siem Offshore. Foruten at enheter er lagt i opplag har selskapet fått på påfyll av kapital fra eierne.
Pengene sitter imidlertid ikke løst som før og hovedaksjonær Kristian Siem måtte selv skyte inn 86 prosent, tilsvarende 704 millioner kroner.
Les også:
Frykter flere skip må i opplag
og
Siem spår fire tøffe år
Verdiene fordunster for supply-familiene på vestlandet
Overkapasiteten offshore forsterkes ved at flere nybygg er på vei ut i markedet. Tirsdag kansellerte John Fredriksens riggkjempe Seadrill ordren for byggingen av ultradypsvannsenheten "West Mira".
Les også:
- Vi er heldige som har rente å kutte
- En turboeffekt i boligmarkedet med overprising som i verste fall trigger en finanskrise
- Enten vil forbrukeren redde landet, eller så vil landet redde forbrukeren
Se DNtv: Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler til 80.000 kr.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.