Sjømat-indeksen på Oslo Børs, oslsfx, endte opp 1,6 prosent onsdag og steg 28,3 prosent i 2015.

I 2015 steg hovedindeksen 5,9 prosent og endte året på 610,26 poeng.

- Børsåret 2015 har vært preget av en sprikende utvikling i verdensøkonomien. Mens veksten har dabbet av i Kina og temperaturen i den europeiske økonomien forblir lav, har den amerikanske økonomien vist stigende form, heter det i en oppsummering fra Oslo Børs.

Oslo Børs sprengte en ny grense i 2015: For første gang i historien ble det utført over 100.000 transaksjoner i snitt hver dag, skriver NTB.

- Mens energiaksjene falt, løftet andre sektorer seg (...) Den svake kronen har vært gunstig for norsk eksportnæring, noe sjømat er et eksempel på, heter det i meldingen fra børsen.

Rekordhøy eksporpris

Statistisk Sentralbyrå meldte om rekordhøy eksportpris for laks i forrige uke, og er ingen tegn til at prisene vil avta med det første, ifølge megler Piotr Wingaard ved laksebørsen Fishpool.

- Rekorden på 53,26 kroner ser ut til å ryke allerede denne uken, basert på handelen vi ser nå, sier Wingaard til TDN Finans.

Prisene er rekordhøye også inn i neste år.

- For første kvartal under ett ligger prisene i snitt på nesten 52 kroner pr kilo. Blir det så høyt, vil det være det høyeste kvartalsnivået vi noensinne har opplevd, sier Wingaard.

Han sier at det ellers er en dalende priskurve for laksen i 2016.

Prisene for laks til levering i andre kvartal 2016 ligger på 47,5 kroner per kilo og tredje kvartal 44,10 kroner per kilo.

- Grunnen til det er en blanding av forventninger til en noe sterkere krone utover året, samt en veldig stram tilbudsside i første kvartal, sier Wingaard.

Begrenset tilbud i første kvartal skyldes lusesykdommene, som har ført til tvangsslaktning av laks gjennom tredje og fjerde kvartal i år.

-Vi går inn i 2016 med en mye lavere varebeholdning enn på samme tidspunkt for et år siden. Det vil ha en spesielt stor effekt for første kvartal, sier laksemegleren.

Marine Harvest endte opp 1,7 prosent onsdag, mens Salmar steg 2,0 prosent.

Oljeprisen falt

- Den lave oljeprisen har bremset Oslo Børs mest. I løpet av året har brent-olje falt 36 prosent, og trukket energindeksen ned 7,5 prosent, skriver Oslo Børs i sin oppsummering av året.

Samme dag snudde oljeprisen ned etter oppgang tidlig på morgenen og tynget oljerelaterte aksjer på Oslo Børs og i Europa.

USAs energiinformasjonskontor (EIA) rapporterte onsdag ettermiddag økning i amerikanske oljelagre på 2,6 millioner fat, mens det tidligere i uken var ventet en nedgang.

Uoffisielle lagertall fra American Petroleum Institute (API) viste tirsdag kveld en oppgang i oljelagrene i USA på 2,9 millioner fat i samme tidsrom, og WTI-prisen falt tilbake.

- Olje har blitt drevet lavere etter API-dataene, og i denne perioden med lav aktivitet skal det ikke mye til å bevege prisene, sier energiøkonom Hans Van Cleef i ABN Amro Bank til Bloomberg News.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,13 prosent til 610,26 poeng, omsatt for 2,1 milliarder kroner.

Les også:

Derfor vil oljeprisen doble seg

Nå er ikke Universitetet i Oslo lenger landets største

Se også DNtv: Derfor velger Mads Hagen (53) å gjennomføre en plastisk operasjon

 

Mats skar vekk dobbelthaken
Mads Hagen (53) er en av stadig flere menn som velger å gjennomføre en plastisk operasjon for å endre på utseendet sitt.
07:49
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.