– Dette kommer veldig beleilig.
Mens rogalandsbedrifter i hopetall klager på oljekrise, smiler hi-fi-entusiasten Mikal Dreggevik på Tau utenfor Stavanger. Lenge har Dreggevik og Electrocompaniet vært et kjent navn blant en smal gruppe av hi-fi-entusiaster – folk som er villige til å bruke flere hundre tusen kroner på et lydanlegg.
Nå har han satset flere titall millioner kroner på en ny fabrikk og robotiserte produksjonslinjer. Tanken er å lage godlyd for folk flest, med et nytt anlegg for menigmann som skal ta opp konkurransen med merkenavn som Sonos og Bose. Nå får han uventet hjelp fra valutamarkedet til storsatsingen.
Merker nedturen
– Dette betyr at våre produkter blir 30 prosent billigere, sier Dreggevik, med referanse til den svake norske kronen. Siden midten av mai har euroen steget fra 8,37 til 9,59. I samme periode har dollaren steget fra 7,31 til 8,92.
Storsatsingen har også ført til at Dreggevik og Electrocompaniet er unntaket i arbeidsmarkedet. Det siste året er arbeidsstyrken doblet, og mer skal det bli.
– Vi er 30 ansatte, og vi regner med fortsatt vekst, sier han.
I samme periode har oljefylket Rogaland gått fra å være en vinner på arbeidsmarkedsstatistikken til å bli verstingen – med en arbeidsledighet på 4,3 prosent.
Men selv Dreggevik merker oljenedturen. I nabokontorene holder elektronikkprodusenten Westcontrol hus, der Dreggevik har en eierandel på 39 prosent.
– Westcontrol merker helt klart nedturen i oljeindustrien. 30 prosent av vår omsetning er mot oljeserviceleverandører, sier han.
Det siste halvannet året har Dreggevik sett oljeprisen stupe fra nærmere 115 dollar fatet til priser på rundt 37 dollar fatet for nordsjøolje.
Selv ikke isfronten mellom Saudi-Arabia og Iran, i kjølvannet av henrettelsen av den skriftlærde sjiamuslimen Nimr al-Nimr, har fått oljeprisen til å bevege seg oppover. Til det er det for mye olje i markedet.
«For stort tilbud»
– Virkningene av spenningen er begrenset, siden det er for stort tilbud av olje i markedet, uttaler analytiker Vikas Dwivedi i analyseselskapet Maquarie Group til nyhetsbyrået Bloomberg.
Saudi-Arabia og Iran er den største og den femte største oljeprodusenten i Opec. Nå er de internasjonale sanksjonene mot Iran løftet og mengden av iransk olje som vil komme i markedet de neste månedene er med på å øke usikkerheten rundt oljeprisen fremover. I tillegg bidrar svakere vekst i Kina og urolige finansmarkeder til å ytterligere svekke troen på en snarlig prisoppgang. Nordsjøolje for leveranse i desember 2016 ble tirsdag notert til 46 dollar. Den lave oljeprisen har fått analytikere til å kappes om å nedjustere sine anslag for oljeprisen. For et halvt år siden var det bred enighet om at prisen i andre halvår ville bevege seg opp mot 70 dollar fatet og høyere.
Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.