Det norske Oljefondet har besluttet å saksøke Volkswagen etter at selskapet innrømmet å ha manipulert programvaren som måler utslipp i selskapets biler, meldte Financial Times (FT) søndag.

Fondet stiller seg med det bak et allerede varslet massesøksmål fra investorene.

Presseansvarlig Marthe Skaar i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet, bekrefter opplysningene overfor DN.

- Det er styrets ansvar å sørge for presis og betimelig informasjon er formidlet til aksjonærene, skriver hun i en e-post til DN.

- Volkswagen informerte offentligheten om at de har operert med feilaktig informasjon om utslipp etter at det amerikanske miljødirektoratet avslørte at det fantes avansert programvare i bilene som er laget for å endre på utslippsdataene. Som investor er det vårt ansvar å sikre fondets investering i Volkswagen, skriver Skaar.

- Har fått råd

Oljefondet er Volkswagens fjerde største investor og den største aksjonæren som ikke er representert i selskapets styre, skriver FT.

Eierandelen var på 1,64 prosent og fondet kontrollerte ved årsskiftet aksjer for 750 millioner dollar (over 6 milliarder kroner med dagens kurs), ifølge avisen.

DN har tidligere skrevet at fondet bare i tredje kvartal tapte 4,9 milliarder kroner på aksjeinvesteringer i Volkswagen.

- Vi fått råd av våre advokater om at selskapets adferd gir opphav til rettslige krav under tysk lov, sier investeringsdirektør Petter Johnsen i NBIM til FT.

- Volkswagen-ledelsen burde ha visst om innretningene for å manipulere motorene, sier Johnsen.

Tapte milliarder

Volkswagen har ikke ønsket å kommentere saken overfor FT.

Verdens nest største bilprodusent har allerede satt av 16 milliarder euro (nesten 150 milliarder kroner) til å dekke søksmål og kostnader i forbindelse med utslippsskandalen.

I mars leverte nesten 278 institusjonelle investorer - blant dem tyske forsikringsselskaper og amerikanske pensjonsfond - en stevning av selskapet med krav om erstatning på 3,25 milliarder euro, som tilsvarer rundt 30 milliarder kroner, skriver NTB.

Gruppesøksmålet Oljefondet er en del av er ventet å settes i gang i løpet av de neste ukene, ifølge FT.

Utslippsjukset fra Volkswagen omfatter over 11 millioner biler over hele verden.

Bileiere har også saksøkt selskapet. Tidligere i år avviste Volkswagen-sjef Matthias Müller å kompensere de europeiske kundene som ble rammet av jukset, men holdt fast på kompensasjonen til kunder i USA (DN+).

Gjør seg bemerket

FT påpeker at dette er andre gang på kort tid at Oljefondet gjør seg bemerket som en aktiv investor.

Oljefondet har stort sett stemt ja til gigantlønninger internasjonalt, men tidligere denne måneden varslet toppsjef Yngve Slyngstad endringer (DN+).

- Frem til nå har vi sett på lønnsstrukturer heller enn lønnsnivå. Vi tror, ettersom måten temaet lederlønninger har utviklet seg, at vi også må se på hva som er et passende nivå på lederlønninger, sa Slyngstad til FT.

Les også:

– Det har ikke vært forbudt

– Menn blir sett på som mer fornuftige, til å stole på. Kvinner kan for eksempel bli gravide magasinetPlus  (DN+)

Sniksnakk

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hvor høye må lederlønningene bli før Oljefondet sier stopp? Dette fikk vi ikke svar på i Telenors Vimpelcom-rapport. Og Terje Erikstad har tatt en reise tilbake til 1980-tallet for å gi svaret på hvorfor det ikke blir full krise denne gangen. &lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;h4 &gt;Har du fått med deg denne?&lt;/h4&gt;&lt;h4 &gt;&lt;relation source="brightcove" sourceid="dnPlay_4884771394001" /&gt; &lt;/h4&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Volkswagen" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Jus" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Oljefondet" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</em></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.