Telenor-sjef Sigve Brekkes plan om å digitalisere Telenor kommer nå forskningsmiljøet i Trondheim til gode.

I samarbeid med Sintef og NTNU etablerer Telenor nå et eget laboratorium for forskning på kunstig intelligens. Telenor finansierierer prosjektet med 50 millioner kroner over fem år.

– Det haster å bygge norsk kompetanse på dette området for å møte konkurransen fra de store internasjonale aktørene, sier Brekke.

Kunstig intelligens dreier seg enkelt fortalt om at datamaskiner kan forutsi og forstå forbrukeradferd basert på store mengder data.

Kartlegging

De store teknologiselskapenes hunger etter slik teknologi har ført til en oppkjøpsbølge, der blant andre Apple, Twitter og Google-eier Alphabet Inc. har vært på kjøpersiden, ifølge Wall Street Journal. I forrige uke ble det kjent at databrikkeselskapet Intel betalte rundt 400 millioner dollar (3,3 milliarder kroner) for oppstartsselskapet Nervana Systems.

– Utviklingen innen det digitale generelt, men spesielt innenfor dette med kunstig intelligens, er noe Norge og Telenor må ha kunnskap om. I dag treffes vi av de store som Google, Facebook og Amazon, som satser nettopp på dette området, sier han, og viser for eksempel til at Facebooks algoritmer for hvert nye «like» lærer mer om brukerne.

– Vi skal ikke starte en konkurranse mot disse i Norge, men vi trenger å vite hva slags muligheter som finnes og forstå utviklingen, sier Brekke.

Gründerkultur

Etter at Sigve Brekke overtok som Telenor-sjef i august ifjor, har han vært tydelig på at teleselskapet må finne andre inntektskilder enn bare fra å drive telenett. Kundenes økte etterspørsel etter datatrafikk gir behov for store investeringer i mobilnettet, uten at teleselskapene nødvendigvis får dette igjen i økte inntekter. Telenor må derfor jakte nye forretningsmuligheter, mener han.

Brekke mener kunstig intelligens vil kunne gjøre Telenor bedre istand til å forstå kundenes behov, i tråd med at kundekontakten blir mer og mer digital.

Han har dessuten sett seg ut muligheter innenfor det som kalles «tingenes internett» («internert of things») - at stadig flere enheter blir koblet sammen gjennom sensorteknologi og datakommunikasjon. Under Arendalsuka denne uken vil han offentliggjøre at Telenor gir gründermiljøet StartupLab tilgang på nødvendige nettverk for å utvikle tjenester.

Men støtten til Sintef, NTNU og StartupLab er ikke nok, ifølge Brekke. Han legger også press på egne ansatte.

– Vi må fremme en gründerkultur også innad i Telenor. Det gjør vi både ved at vi tar inn startup-selskaper i et akselerator-program og ved at vi støtter ansatte som har gode ideer.

For ordens skyld:50-millionerssatsingen på kunstig intelligens-labben i Trondheim over fem år er en mikroskopisk investering i den store Telenor-sammenhengen. Teleselskapet investerer årlig rundt fire milliarder kroner i mobilnettet i Norge.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Spice Girls 20 år
Alexandra Gjerpen og Jenny Dellegård deler sine beste minner fra den gangen Spice Girls dominerte hitlistene - for 20 år siden.
01:60
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.