Ett år etter den bitre Aker-striden, skværet Kjell Inge Røkke opp med eksstatsråd Sylvia Brustad, skriver Dagens Næringsliv.

I dag sier Aker-sjef Øyvind Eriksen at de lærte av Brustad. Selskapet er forvandlet - uten protester.

- Jeg tror både Brustad og vi innser at saken var ... unødvendig. Den kunne vært håndtert bedre. Da vi fikk saken på avstand, inviterte henne til en hyggelig lunsj. Vi fikk mulighet til å snakke gjennom saken og hvorfor den utspilte seg på den måten som den gjorde. Vi var søkende på hva vi kunne gjort annerledes, ikke minst med tanke på forutgående forankring og kommunikasjon. Vi ville lære av det, sier Eriksen i dag.

Året i forveien var de bare forbannet, frustrerte og irriterte.

- Jeg satte stor pris på å bli invitert på lunsj av Røkke og Eriksen. Det synes jeg var veldig realt gjort. Det var et møte i en særdeles god tone. Vi hadde en fin prat om saken, og alt mulig annet, sier Sylvia Brustad til Dagens Næringsliv.

Lyttet og lærte
Torsdag før påsken 2009 holdt Aker sin årlige generalforsamling. Møtet ble opptakten til en av de heftigste kranglene i norsk næringsliv på mange år.

Røkke ville selge egne selskaper til datterselskapet Aker Solutions, som han eide sammen med staten. Men selskapene var både dyre og dårlige, advarte kritikerne. De mente Røkke brukte Aker Solutions som statlig søppelbøtte.

Aker-striden mellom Røkke og daværende næringsminister Sylvia Brustad kulminerte med Røkkes etteraping av Brustad. «Je' e' forbanna. Frustrert og irritert», sa Røkke på direkte-tv.

Men Røkke vant. Selskapene ble solgt. Og Brustad ble fylkesmann i Hedmark.

Over
Til sommeren er de store endringene i Aker-konsernet over for denne gang. Selskapene skal få ro til å vokse videre. Kjell Inge Røkke skal på jordomseiling.

Men det hadde ikke trengt å ende sånn.

Kværner kunne blitt Kina-mat

Aker Solutions oppsto etter en fusjon mellom Aker og Kværner. Staten ble nest største eier i 2007 for å sikre norsk hovedkontor og norske arbeidsplasser. Alternativet var salg til utlandet, fremholder Øyvind Eriksen.

- Det blir en spekulasjon. Men det var stor interesse fra utenlandske aktører også den gangen. Husk at Yukos og Mikhail Khodorkorskij et par år tidligere gjorde sitt ytterste for å overta Kværner. Hadde Yukos lykkes, ville ikke Aker Solutions eksistert. I verste fall kunne virksomhetene blitt stykket opp og solgt.

Flere utenlandske selskaper skal ha vært interessert i å kjøpe deler av selskapet. Så sent som ifjor sommer var det konkrete samtaler om salg av de norske verftene i Aker Solutions - «nye» Kværner - til kinesiske selskaper.

Les hele intervjuet med Øyvind Eriksen og om ryddesjauen i Aker-konsernet i Dagens Næringsliv onsdag.

Les også: Brustad roser Røkke
(april, 2009)

Hardt ut mot Brustad

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.