En av fire over 30 år tror ikke de vil kunne jobbe i sitt nåværende yrke helt frem til pensjonsalder, viser arbeidslivsundersøkelsen til Virke.

Dette er bekymringsverdig mener organisasjonen.

- Vi vet at det vil bli en stadig større andel eldre i Norge. Noen av konsekvensene ser vi allerede nå, som pensjonsutfordringene knyttet til eldrebølgen. Vi tror at norske arbeidstakeres tanker om å gå over i nye yrker kan være nøkkelen til å få flere til å stå lenger i jobb, sier direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke.

- Virke stiller spørsmål om ikke pensjonsalderen bør økes, om øvre aldersgrense bør være 70, 72 eller 75 år. Men dette skal vi diskutere med våre medlemmer og med partene i næringslivet. Det forutsetter livslang læring. Alternativet er at de eldre får en negativ opplevelse, fortsetter Madsen.

I rapporten skriver organisasjonen at det finnes flere argumenter for å øke alderpensjonen til 75 år. Ifølge undersøkelsen var 6 av 10 bedrifter åpne for at pensjonsalderen bør økes dersom rammevilkårene blir lagt til rette for det.

- Vi ser at vi har ikke råd til å miste folk til golf og vinferie i Toscana i en alder av 62 år. Vi kommer ikke til å klare å fylle opp denne kompetansen fra de nyutdannede, sier seniorrådgiver Robert Hval Straumann i Virke.

- Arbeidslivet vil bli stadig mer spesialisert og det vil bli stadig større fokus på kompetanse. Dette kan føre til at vi får større kamp om å være den med mest kompetanse innenfor et spesialfelt, sier Straumann.

Vil ikke bytte bransje
1 av 3 av de spurte sa at de var villige til å bytte bransje dersom de skulle miste jobben. Av de som ikke trodde de ville kunne stå i sitt nåværende yrke frem til pensjonsalder svarte 23 prosent at de var villige til å tilegne seg ytterligere kompetanse.

Virke frykter at dette vil føre til stadig flere førtidpensjoneres, eller havner på uføretrygd.

- Vi lurer på om nordmenn kanskje har blitt litt for høye på seg selv, jeg tror mange andre steder i verden ville funnet denne innstillingen litt merkelig, sier Straumann.

Ifølge Virke er det stor fare for at det vil bli for mange pensjonister og uføre på hver arbeidstaker i Norge.

- Vi tror det vil bli mer vanlig å hoppe mellom bransjer, og det vil bli viktig at norske arbeidstakere er forberedt og innstilt på dette, sier Straumann.

1 av 3 svarte også at de ikke var villige til å flytte dersom de mistet jobben.

Ikke redd for globalisering
Ifølge arbeidslivsundersøkelsen frykter ikke norske arbeidstakere at økonomiske problemer i Europa vil påvirke antallet arbeidsplasser, eller lønnsvekst i Norge. Mer enn 1 av 3 mener at økt globalisering kun vil gi bedre karrieremuligheter og nye muligheter for kompetanseutvikling.

- Vi tror det er positivt at nordmenn er trygge på seg selv og trives i arbeid, spørsmålet er likevel om vi har blitt for komfortable, sier Madsen.

Hun tror likevel at flere nordmenn kunne vært klar over hvordan den økonomiske situasjonen er andre steder i verden.

Undersøkelsen viste også at 9 av 10 nordmenn gleder seg til å gå på jobb hver dag. Madsen mener dette er et oppløftende godt tall.

Les også:
<b>Mange er bekymret for pensjonen</b>
- Alle bør spare to årslønner til pensjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.