Torgeir Kvidal (49) hever en vikarlønn på 175.000 kroner i måneden som konstituert konsernsjef i den statsdominerte gjødselsprodusenten Yara, fremgår det av selskapets årsapport.

Vikarlønnen kommer i tillegg til grunnlønnen som tidligere finansdirektør på omlag 3,2 millioner kroner samt en resultatbasert bonus på 1,1 millioner kroner for 2013 og andre opptjente ytelser, herunder pensjon, på omring 1,8 millioner kroner.

Det bringer toppsjefens totalkompensasjon til rundt 6,5 millioner kroner i 2014. Samtidig anlås hans oppsamlede bonus for 2014 til 1,56 millioner kroner, inkludert feriepenger, som kommer til utbetaling i 2015.

Yara-styreleder Leif Teksum (t.v.) presenterer Torgeir Kvidal som konstituert toppsjef i oktober ifjor.
Yara-styreleder Leif Teksum (t.v.) presenterer Torgeir Kvidal som konstituert toppsjef i oktober ifjor. (Foto: Elin Høyland)

Turbulent avgang

Kvidal ble i oktober ifjor satt inn i rollen som fungerende toppsjef i Yara etter at Ole Jørgen Haslestad (63) brått ble kastet ut.

Haslestad, som var tiltenkt erstattet av Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg, hadde angivelig ført fusjonssamtaler med konkurrenten CF Industries bak styrets rygg. Det fikk styreleder Leif Teksum til å gå i svart.

- Jeg vet at Teksum har rett i at det pågikk et dobbeltspill. Jørgen Ole Haslestad siktet seg inn mot enten toppsjef-jobben eller styreledervervet i et fusjonert Yara og CF Industries uten å ha dekning for det i Yaras styre, uttalte hovedtillitsvalgt og styremedlem Geir O. Sundbø i Yara til DN ifjor høst.

Les også:  Mistenkt for dobbeltløp dnPlus (Krever innlogging)

Brandtzæg, som var ukjent med fusjonssamtalene da han aksepterte jobbtilbudet, trakk seg og ble værende i Hydro. Kort tid etter brøt også fusjonssamtalene sammen.

Bakgrunn:
Haslestad er allerede ute av Yara-kontorene
Får ni mill. for å «stå til rådighet» dnPlus
Ansatte ut mot sparket Yara-sjef
Yara og CF har avsluttet samtalene
Yara-sjefen får sparken

Hever fortsatt millionlønn

Haslestads avgang koster imidlertid den statsdominerte virksomheten dyrt.

Tross i at han forsvant fra kontorene på dagen ifjor høst, får han omkring 5,2 millioner kroner samlet for å "stå til selskapets disposisjon" frem til 30. juni 2015. Han vil så motta seks måneders lønn i oppsigelsestiden ut året, og deretter tre måneder sluttlønn, på i alt 4,9 millioner kroner, fremgår det av årsrapporten.

Dermed vil eks-sjefen motta 10,1 millioner kroner for perioden fra 7. oktober ifjor, dagen han måtte gå.

Får gullpensjon

Kompensasjonen kommer i tillegg til en grunnlønn på 4,6 millioner kroner frem til samme dato for fjoråret, resultatbasert bonus for 2013 på 1,6 millioner kroner samt pensjon og andre ytelser på omlag 3,3 millioner kroner. Samtidig får den tidligere Yara-sjefen omkring 1,5 millioner kroner i opptjent bonus for perioden frem 7. oktober ifjor utbetalt i år.

Haslestad er også berettiget til en tidligpensjon for ansatte mellom 62 og 65 tilsvarende en årlig utbetaling av 70 prosent av ordinære lønnsinntekter basert på et tiårssnitt.

Les DNs intervju med den tidligere Yara-toppen : - Jeg har hatt en fantastisk karriere

Kraftige lønnhopp

Grunnlønnen for ledende ansatte økte med 3,5 prosent i snitt i 2014, opplyser Yara.

Kvidal fikk som finansdirektør et lønnshopp på 546.000 kroner ifjor. Oppstrømssjef Gerd Löbbert økte grunnlønnen med 167.000 kroner til 5,1 millioner kroner, mens nedstrømssjef Egil Hogna fikk en lønnsøkning på 98.000 kroner til 3,4 millioner kroner.

Industridirektør Yves Bonte økte lønnen med 385.000 kroner til 4,7 millioner kroner, mens juridisk direktør Trygve Faksvaag fikk et hopp på 53.000 kroner.

Kommunikasjonsdirektør Bente Slaatten økte lønnen med 60.000 kroner til 2,2 millioner kroner, og salgsdirektør Alvin Rosvolls lønn var uforandret på 2,6 millioner kroner.

Investorkontakt Tho Giæver ble satt inn som fungerende finansdirektør for Kvidal 13. oktober ifjor. Han ble lønnet med rundt en halv million kroner for den knappe to månedersperioden mot årsskiftet, ifølge årsrapporten.

Yara-aksjen har gått som en kule på Oslo Børs. Det siste året er aksjen opp over 65 prosent, hvorav 25,5 prosent sålangt i år.

En aksjekurs på over 417 kroner priser selskapet til omlag 115 milliarder kroner. Det gjør Yara til børsens femte største selskap, etter Statoil, Telenor, DNB og Royal Caribbean Cruises.

Les også: Venter enda større Brasil-smell i oljeservice
TV 2 får neppe kontroll over ballen til seriestart  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.