– Jeg vil at vi skal være enda tydelige som eiere, og bruke eierskapsmeldingen aktivt. Vi må gjøre endringer i styrer dersom styremedlemmene ikke gjør jobben sin, sier næringsminister Monica Mæland.
I mandagens utgave av DN går skipsreder Elisabeth Grieg til angrep både på Telenor-styret spesielt og næringslivet generelt. Hun er lei av at menn gang på gang stikker av med toppjobbene i store norske, selskaper.
Truer styrene med sparken (DN pluss)
De siste månedene har børskjempene Statoil, Telenor og Yara alle fått nye toppledere. Samtlige er menn. I alle tre selskaper er staten stor eier.
Næringsminister Monica Mæland er ikke fornøyd med situasjonen. Hun vil kvitte seg med styremedlemmer som ikke jobber aktivt for å innfri eierskapsmeldingens kvinnekrav i selskaper med staten på eiersiden.
Tiltro til styret
Mæland forventer at virksomhetene setter klare mål for andelen kvinner i de ulike nivåene i organisasjonen.
– Hvis ikke kravene innfris, må det få konsekvenser på lik linje med andre sviktende resultater, sier Mæland.
Hun synes prosessen med å få en bedre kjønnsbalanse i styrene går for sakte.
– Elisabeth Grieg har helt rett i at vi har for få kvinnelige toppledere, og det haster med å få en bedre kjønnsbalanse i styrene. sier Mæland.
Statsråden ga instrukser om at styret i Telenor skulle jakte på en kvinnelig toppsjef.
-Det betyr ikke at jeg mener at en kvinne burde fått jobben. Jeg har vært tydelig på at rekrutteringsprosessen skulle gjøres grundig, og føler meg sikker på at styret har klart å velge ut den best kvalifiserte kandidaten, sier Mæland.
– Jeg er ikke tilfreds med situasjonen slik den er nå. Vi har en jobb å gjøre. Næringslivet går glipp av verdifull kompetanse.
Dårlige på rekruttering
Tina Bru, stortingspolitiker og leder av Høyres likestillingsutvalg, er på samme linje.
– Styrene må selvsagt få tid på seg til å gjennomføre tiltak, men hvis det ikke leveres, må det naturligvis få konsekvenser, sier hun.
Bru er kritisk til kvotering, og trekker frem bevisstgjøring, rollemodeller, mentorer og nettverk som foretrukne løsninger for å bedre kjønnsbalansen i næringslivet.
– Likestillingen i næringslivet er ikke bra nok. Vi må gjøre det flaut for bedrifter å ikke ha en god nok kjønnsbalanse i styret, sier Bru.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.