Etter 141 år med servering er det slutt for Grand Café. Ole Jacob Wold (62) var konsernsjef, og senere styreleder, i hotellkjeden Rica. Rica drev Grand Hotel fra april 1994 til kjeden ble solgt til Scandic i fjor vår.
– Grand Café er en krevende avdeling å drive. Det handler mye om strukturen i selve bygget, om hvor de forskjellige funksjonene er plassert. Dette er ting som det vil være svært kostbart å gjøre noe med, sier Wold.
– Dere tapte også mye på driften?
– Ja, og vi gjorde også et forsøk på å outsource Grand Café. Vi trodde det ville bidra til å løfte etterspørselen, sier Wold.
Fornyelsesforsøk i skifteretten
Det var i 2001 at matfotografen Bengt Wilson overtok driften. Han hentet blant andre inn Hans Robert Bruun som kjøkkensjef og Geir Texnes som daglig leder; begge fra Hotel Continental. To år senere endte forsøket i skifteretten.
– Selv de beste kokkene klarte ikke få økonomi i det, så da tok vi det tilbake, sier Wold.
– Og valgte å tape noen millioner i året?
– Vel, for vårt vedkommende var Grand Café en del av helheten. En viktig del av Grand-konseptet.
– Tror du hotellet nå setter kroken på døra i håp om å trigge andre aktører til å overta, eller er det rett og slett bare slik at underskuddene har blitt for store til å forsvare videre drift?
– Når de nå går gjennom hele hotellet for å skape fremtidsrettede konsepter for lønnsom drift og samtidig planlegger store investeringer, er det ikke unaturlig at de velger å stenge Grand Café. Man kan være sentimental, men man må samtidig se fremover til det beste for hele hotellet.
– Blir du sentimental?
– Ja, det blir jeg selvfølgelig.
– Tror du de kan komme andre aktører utenfra som vil drive Grand Café videre?
– Det kan jeg vanskelig se er særlig realistisk, dessverre, sier Wold
– Vemodig
Investor og Pandox-eier Christian Ringnes synes det er trist og vemodig at Grand Café nå legges ned.
– Jeg har dog stor forståelse for at vår leietager ikke kan fortsette å drive den med store tap etter å ha snudd hver sten for å finne mulighet for lønnsom drift, skriver Ringnes i en tekstmelding.
Han sier de nå vil bruke den tiden som trengs for å finne frem til den beste fremtidige bruken av lokalene.
– Dette lokalet er viktig både for Grand Hotel, Oslo og oss. På nåværende tidspunkt har vi ingen konkrete ideer om dette. Men vi er oss vårt ansvar bevisst og ser viktigheten av å gjøre så godt vi kan, skriver Ringnes videre.
Verneverdig
Ifølge byantikvar Janne Wilberg i Oslo, er det mye som er verneverdig ved lokalene til Grand Café.
– Både vi og Riksantikvaren mener hotellet og cafeen er i fredningsklasse, altså at vi har en spesiell interesse av anleggets fremtidige skjebne, sier Wilberg.
– Hva er det som er verneverdig ved Grand Café?
– Her snakker vi om interiøret som en helhet, og maleriene til Per Krogh har spesielt stor interesse. Kulturminner på rot er det aller beste, det vil si at de forblir i sin originale sammenheng.
– Hele Oslo kommune er opptatt av å ha aktivitet på gateplan i sentrum, aktivitet som byr på seg selv og som inviterer oss til å komme inn. Det er positivt i forhold til denne typen lokaler. Det er synd at de ikke har fått det til å gå, men det kan jo dukke opp interessenter med spennende konsepter. Hadde man fått til noe som viderefører den lange serveringstradisjonen ville vi jublet, men her er det eieren som bestemmer. Lokalet egner seg nok ikke til kontorlandskap, sier Wilberg.
Spillelskapet Betsson har satt odds på hva som vil erstatte den ærverdige restauranten. En nyåpning av Grand Café gir 3.40 i odds. En annen restaurant gir 3 i odds, mens en annen butikk gir 2 i odds. Burger King har 100 i odds hos spillselskapet.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.