- Det er vanskelig å ikke tjene penger. Prisbildet for norske oppdrettere i andre kvartal er en driftsmargin på 8 til 12 kroner per kilo laks, sier senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.
Årsaken er at oppdretterne har kostnader i norske kroner og inntekter i euro og dollar.
Høy risiko
Fortjenesten til norske oppdrettere skjer på tross av at prisen på laks har gått ned i euro og dollar.
Den lave kronekursen sikrer gode inntekter, men inntektene kan bli kraftig redusert hvis kronekursen endres, ifølge Giskeødegård.
- I Chile er situasjonen motsatt, der har dollarkursen ført til at chilenerne har fra null til minus ti kroner i driftsmargin per kilo laks. Forskjellen mellom norske og chilenske oppdrettere er nå ti til 20 kroner per kilo i driftsmargin, og det illustrerer valutarisikoen i laksenæringen, sier Giskeødegård.
Diksuterte prognoser
Under lakseseminaret på oppdrettsmessen Aquanor diskuterte analytikere og forskere laksemarkedet og prognosene for laksepris og ulike laksemarkeder.
Ifølge professor Terje Vassdal ved Handelshøgskolen i Tromsø vil lakseprisen i det største markedet - euromarkedet - gå ned, på grunn av sanksjonene mot Russland.
- Minst 100.000 tonn laks som før ble solgt til Russland må finne et nytt marked. Det vil trolig føre til prisfall i EU-markedet, sier Vassdal.
- Norge har en god vekst i USA på både laksefilet og hel laks. Det er viktig å forstå at USA ikke er ett men flere markeder med store prisforskjeller, sier Norges fiskeriutsending i USA, Egil Ove Sundheim. Prisene er i flere markeder i USA redusert med tretti prosent, men høy dollarkurs har gjort at prisreduksjonen i mindre grad har rammet norske oppdrettere.
Les også:
Kniving om laksemillioner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.