- Det skjedde noe rundt 2005 og 2006. Da var kostnadsveksten eksplosiv. Oljebransjen hadde derfor begynt å kutte før oljeprisfallet kom. Reverseringen ble bare enda større.
Det minnet BI-professor Hilde C. Bjørnland om, da hun onsdag gjestet Virkekonferansen 2015 i Oslo sentrum.
Virke er Norges nest største arbeidsgiverorganisasjon, med medlemsbedrifter fra bransjer som handel og teknologi. Bjørnland var invitert til podiet sammen med næringsminister Monica Mæland.
- I dag har vi litt mer utfordringer enn bare oljenedtur. Vi har for lite oppmerksomhet på nyskapning og nye bedrifter, sa hun til en fullsatt konferansesal.
Hadde med seg budskap
I forrige uke kom en rekke nøkkeltall som indikerer at norsk økonomi er i ferd med å bremse kraftig opp. Detaljhandelen går ned, forventningene faller både i industrien og husholdningene og arbeidsledigheten stiger kraftig.
Bjørnland ser en tydelig retning:
- Nå må vi gå den veien resten av verden går: vi må ha flere selvstendig næringsdrivende og mer folk som har flere jobber, sier BI-professoren.
Hennes budskap var onsdag klinkende klart: Tiden er inne for å gjøre beinharde prioriteringer.
Saken fortsetter under.
Se DNtv: BI-professor Hilde Bjørnland mener politikerne må konsentrere seg om disse tre områdene
- Forskning, nyskapning og innovasjon
Næringsminister Monica Mæland lyttet interessert, men var også opptatt av at regjeringen har oppmerksomheten på de rette tingene.
- Vi satser alt på forskning, nyskapning og innovasjon, sier hun.
Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen mener også næringslivet er i full gang med å ruste seg for fremtiden.
- Virke har satt dagsorden her i dag og sagt at Norge må oppgraderes, sier Hammer Madsen.
- Vi som er ledere får en ekstra utfordring i å forstå hva som kommer til å skje rundt hele digitaliseringen. Vi må se på hvordan vi kan utvikle virksomheter med nye forretningsmodeller og se at vi ikke kan gjøre alt alene, men også skape nye allianser og nettverk, mener hun.
Burde vært stresstestet
Bjørnland har i lang tid forsket på og snakket om betydningen av å ha en oljedrevet økonomi.
Professoren har tidligere advart mot mulige konsekvenser av en halvering av oljeprisen. Den gang opplevde hun ikke å bli tatt på alvor. I dag mener hun etterpåklokskapen taler for seg selv.
- Hadde vi stresstestet norsk økonomi, slik banker stresstestet for ekstreme hendelser, ville vi sett at vi var veldig oljedrevet - på godt og vondt, sier Bjørnland.
Professoren er medlem av DNs rentepanel. Selv om økonomien viser svakhetstegn, mener hun at renten ikke bør kuttes på torsdagens rentemøte.
- Oljeprisen gjør jo jobben med å holde kronekursen svak. Renten skulle ikke vært så lav som den er nå, for vi har veldig lite igjen hvis vi trenger det, sier Bjørnland til DN i onsdagens utgave.
- Les mer: Fraråder rentekutt (DN+)
Se DNtv: Kristian Monsen Røkke: - Nedturen vil vare
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.