I en kjellerstue på Hvalstad i Asker sitter Børge Strand-Bergesen (41) omringet av loddebolter, kretskort og måleinstrumenter.
Han står alene bak varemerket Henry Audio som lager en såkalt dac (se faktaboks), en lydforedler som blåser liv i musikk fra telefoner og pc-er. Det finnes mange dac-er på markedet, men Strand-Bergesen lager sin uten hemmeligheter, og til en brøkdel av prisen de store hi-fi-merkene krever.
En hobby
– Jeg har vært fascinert av lydelektronikk siden valgfag elektro i åttende klasse. Men kremmersiden av meg hadde også veldig lyst å lage noe som kunne selges, sier Strand-Bergesen som i sommer tok sluttpakke fra jobben i oljeservicebransjen for å drive som hi-fi gründer på heltid.
Hans første dac-boks kom på markedet i 2010. Boksene hans selges direkte på nett fra lageret i kjelleren på Hvalstad, og hos én forhandler i Oslo. Volumene er foreløpig små, i sommer rundet han 1000 solgte eksemplarer, men Henry Audio har høstet toppkarakterer og utmerkelser i hi-fi-magasiner over hele verden og etterspørselen stiger raskt.
– Henry Audio har jo bare vært en hobby for meg. Men fortsetter det å vokse slik det gjør nå kan det bli en heltidsgeskjeft, sier han.
Foreløpig har han kun laget ett produkt som kobler en pc til et eksisterende lydanlegg. Men det ligger i kortene at et produkt som også støtter telefoner og hodetelefoner vil komme.
Komplisert produktutvikling
– Dette er jo en enmannsbedrift og jo flere inn- og utganger man skal støtte gjør produktutviklingen mer komplisert. Men skal jeg vokse må jeg lage et produkt som passer flere, sier Strand-Bergesen og nekter å akseptere trenden med at økt brukervennlighet betyr dårligere kvalitet.
– Bransjen har lært oss å akseptere at når noe blir enklere blir også kvaliteten lavere. Først fra vinyl til cd, så fra cd til mp3. Det er dette jeg brenner for å rette på, sier Strand-Bergesen.
Prisgrossist
På Blindern i Oslo ligger de beskjedne lokalene til en annen norsk hi-fi-produsent, Hegel, som er Norges største eksportør av hi-fi-produkter. Hegel har laget hi-fi-produkter lenge, men vendepunktet kom i 2008 da fenomenene Spotify og finanskrisen traff verden.
– Vi identifiserte tidlig at strømming av musikk kom til å bli stort, men ingen trodde på oss før Spotify kom. Og finanskrisen tvang mange av de store hi-fi-produsentene i kne. Det åpnet markedet for oss som var forberedt på trenden, sier eier og daglig leder i Hegel, Bent Holter (51).
Siden finanskrisen har omsetningen til Hegel gjort femgangeren. De fem ansatte i Hegel Music System as omsatte for 31 millioner kroner i 2015. Så langt i 2016 ligger de an til å nå rundt 40 millioner kroner i inntekter.
– Marginene er gode også, men vi tar ikke ut mye penger av selskapet. Vi pøser alt inn i videre produktutvikling. Det er entusiasme og lidenskap som driver oss, ikke penger, sier Holter.
Nylig vant deres HD30 prisen som årets beste produkt i klassen «High-end dac» i konkurranse med store og små produsenter fra hele verden. Prisutdeler er Eisa, European Imaging and Sound Association. Premiehyllen i kontorlokalet har etterhvert blitt velfylt.
– Det er veldig stas for oss å få denne prisen, selv om det ikke er første gang. Det beviser bare at vi satser riktig, sier Holter.
Beskyttet teknologi
Hegel lager alt fra tradisjonelle forsterkere og cd-spillere, men de produktene som bidrar til vekst er såkalte integrerte forsterkere og dac-er.
– Den beste lydkvaliteten Spotify og Tidal sender til brukerne er ikke dårlig. Den er bedre enn cd-plater. Problemet er at telefoner og pc-er ikke klarer å sende lyden videre til høyttalerne med alle detaljene intakt. Det våre produkter gjør er å sørge for at alle detaljer blir med, og ikke minst å luke bort all støy som ikke skal være der, sier Holter.
De fleste hodetelefoner og høyttalere kan spille mye bedre enn man tror hvis de får hjelp av en god forsterker eller dac. I mange norske hjem står det gode stereoanlegg som ble kjøpt inn før Spotify og Itunes ble populære, men som enten ikke kan ta imot musikk fra trådløse kilder eller som låter dårligere enn for 10–15 år siden.
– Man trenger ikke kjøpe helt nytt anlegg. Man trenger bare bytte ut det som er avleggs.
Anbefalt fra DNtv:
Jappesignal: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.
Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.